Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sablés de zandkoekjes uit Frankrijk

Sablés, zo heten die heerlijke brosse Franse zandkoekjes. Dank zij dit makkelijke recept en goede tips maak je de perfecte sablés.

0 2.318

Sablés de zandkoekjes uit Frankrijk – Sablés is de Franse naam voor zandkoekjes (‘sable’ betekent zand in het Frans). Hun oorsprong ligt in Normandië in het noorden van Frankrijk. Ik heb het recept uit het boek Tarte Tatin waar een heel hoofdstuk gewijd is aan dit lekkere brosse en luchtige koekje waar je oneindig mee kan variëren.


Het geheim van de perfecte sablés

Natuurlijk begint alles met goede ingrediënten. Hoe beter de kwaliteit van je afzonderlijke ingrediënten, des te lekkerder wordt het eindresultaat.

Maar daarnaast is nog iets anders van cruciaal belang: het brosse effect voor perfecte sablés bereik je door het deeg snel en kort door elkaar te mengen en niet te lang te kneden. Kneed je het deeg te lang dan vormt het gluten en krijg je een taai koekje. Handig om te weten, niet waar?

De koekjes zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn heel makkelijk (met kinderen of kleinkinderen) te maken en de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Ideaal dus om op een regenachtige ochtend of middag te ondernemen…

Sablés de zandkoekjes uit Frankrijk

Voor een koektrommeltje vol:

  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 ei los geklopt
  • geraspte citroenschil, vanille extract of kaneel, naar smaak.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakplaat in met boter. Wrijf in een kom de boter met je vingers door de suiker, bloem en zout tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg het ei toe en een smaakmaker naar keuze en leg het mengsel op een met bloem bestoven werkblad.

Kneed lichtjes tot een soepel deeg. Rol uit tot een dikte van 5 mm en snijd er met uitsteek vormpjes de gewenste vormen uit. Leg de koekjes op de ingevette bakplaat en bak deze in 12 minuten licht goudbruin en knapperig.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer