Sinaasappel crinckle cookies – Cookies met een tijgerprintje. Ze geuren heerlijk en smaken naar sinaasappel.
Crinckle cookies
Dit zijn koekjes met een erg leuke uitstraling door het tijgerprintje dat gevormd wordt door de suiker. Door bakpoeder aan het deeg toe te voegen gaat het rijzen tijdens het bakken waardoor het suikerlaagje barst. Het ziet er niet alleen erg leuk uit, het suikerlaagje is ook nog eens lekker knapperig. We maakten ze ook al eens in een chocolade uitvoering.
Roerdeeg
Crinckle koekjes zijn gemaakt van een, zo geheten, roerdeeg. Dit is een koekjesdeeg waarvan de boter met de suiker luchtig geklopt wordt. Hierdoor krijg je een zeer zacht deeg. Om het makkelijker te kunnen verwerken wordt het deeg in dit recept eerst gekoeld zodat de boter weer stevig wordt en er zo beter balletjes van gerold kunnen worden.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappel crinckle cookies
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 260 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 125 gram boter
- 200 gram suiker
- ¼ theelepel zout
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 eetlepel oranjebloesemwater (optioneel)
- rasp van 2 sinaasappels
- sap van 2 sinaasappels
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je sinaasappel crinckle cookies:
Rasp eerst het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappels en pers deze dan uit. Verwarm het sap en kook het in tot het stroperig begint te worden. Zet opzij. Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er de lauwe sinaasappelsiroop en het oranjebloesemwater doorheen. Voeg dan het ei en de dooier toe. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven de kom en spatel dit samen met de rasp door het beslag. Zet de kom met beslag 4 uur in de koelkast of een half uur in de vriezer om op te stijven.
Vorm balletjes ter grootte van een walnoot en leg dit op een schaal. Dit gaat het beste met licht vochtige handen. Neem 2 schaaltjes bijvoorbeeld soepkommen en doe in de ene de kristalsuiker en in de andere de poedersuiker. Zet 2 bakplaten klaar en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol nu de balletjes één voor één eerst door de kristalsuiker en dan door de poedersuiker. Leg ze met tussenruimte op een bakplaat. Houd er rekening mee dat de koekjes behoorlijk uitlopen. Waarschijnlijk kun je niet alle koekjes op deze 2 platen krijgen. Bak daarom eerst deze 2 platen en als de koekjes stevig zijn haal je ze voorzichtig van het bakpapier af en leg je de rest van de deegballetjes erop. Doe deze wel direct in de oven omdat de plaat nog iets warm is. Bak de koekjes in ongeveer 12/15 minuten mooi goudbruin. De koekjes zijn erg slap als ze net uit de oven komen, maar deze worden al snel steviger tijdens het afkoelen. Laat de sinaasappel crinckle cookies volledig afkoelen voor je ze in een trommel doet.
Tafel lekker !!