Suikerkoeken of Tarte au sucre – Simpel en lekker bij de koffie – Is het een broodje of is het een koek? Ik weet het niet maar wat ik wel weet is dat ze erg lekker zijn!Hoe die Fransen toch zo slank blijven is mij een raadsel
Frans recept
Ik vond dit recept op een Franse site waar ze “tarte au sucre toute simple á la fleur d ‘oranger” heten. Een hele mond vol voor een heel eenvoudig maar erg lekker stukje gebak. Het is een luxe brioche deeg, vol van smaak door toevoeging van vrij veel boter en eidooiers. Bovenop zit een zoet laagje custard wat meegebakken is. De toevoeging van oranjebloesemwater geeft ze een hele lekkere en beetje geheimzinnige smaak.
Toute simple
Inderdaad de naam klopt helemaal, ze zijn zo gemaakt simpel met een groots effect. Lekker hoeft niet altijd moeilijk te zijn zo blijkt maar weer eens. Ze zijn lekker bij de koffie of thee maar ook bij een brunch buffet of in een kleiner vormpje bij een high tea is dit een leuk item.
Heb je geen vlaaivormpjes maar wel een cupcakevorm, neem deze dan , maak er dan meerdere kleintjes van.
Suikerkoeken of Tarte au sucre
Voor 10 stuks heb je nodig
voor het deeg:
- 90 gram zachte boter
- 5 gram gedroogde gist
- 50 gram melk
- 250 bloem
- 15 gram suiker
- snufje zout
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
voor de topping:
- 125 gram rietsuiker
- 1 ei
- 50 gram slagroom
Verwarm de melk tot lauwwarm en los er de gist en de suiker in op. Doe de bloem in een kom samen met de rest van de ingrediënten en kneed er een soepel deeg van. Dit kan met de hand maar met een mixer met deeghaken gaat het ook prima. Dek het deeg af met plastic folie en zet het voor 45 minuten op een warme plek. Smeer ondertussen vormpjes van ongeveer 12 cm doorsnede in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zoek een glas of deegsteker met een diameter die iets groter is dan de bodem van je vormpje. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik en steek er cirkels uit. Rol de resten opnieuw uit en steek uit tot je er 10 hebt. Leg ze in de vormpjes en druk aan. Meng de slagroom met het ei. Strooi een laagje suiker op de deegplakjes en lepel op ieder plakje ongeveer 1 eetlepel van het eimengsel. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Ik heb ze erna nogmaals met zeer fijne suiker bestrooit en met een gasbrander afgebrand maar dit is niet noodzakelijk.