Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Weespermoppen, simpel maar lekker

Weespermoppen zijn koekjes van amandelspijs en suiker. Natuurlijk komen ze, zoals de naam al zegt, uit Weesp. Weespermoppen zijn heel simpel zelf te maken.

0 6.846

Weespermoppen – Waarom Weespermoppen typisch Weesps is, is mij, zelfs na wat research, helaas niet echt duidelijk geworden ook over de geschiedenis van de Weespermoppen is veel onduidelijk en slechts weinig bekend maar feit blijft dat het in Weesp het best verkochte koekje is. Weesp heeft zelfs een standbeeld welke de bakkers van de Weespermoppen vertegenwoordigd. Niet een heel groot beeld, want een Weespermop is natuurlijk ook maar een klein koekje. Het beeldje beeld een bakker uit die op zijn hoofd een grote Weespermop draagt. In 1988 is de grootste Weespermop allertijden gebakken, een Weespermop van maar liefst 115 kilo. De vermelding hiervoor in het Guiness Book of Records was voor de gemeente aanleiding om de bakkers van de Weespermoppen met een beeldje te eren.

Dit koekje is heel simpel om te maken en wellicht is dit ook wel gelijk de kracht van het koekje, zonder al te veel moeite maak je in een hand omdraai een heerlijk koekje voor bij de thee, of verpak ze in een mooi doosje of zakje, leuk om cadeau te geven en om te krijgen.

Bijkomend voordeel voor degene met een glutenallergie is dat dit koekje volledig glutenvrij is.

Voor de échte Weespermoppen wordt een gele spijs gebruikt, speciaal om koekjes van te maken, waar onder de Weespermoppen. Het verschil met een andere amandelspijs ligt hem in de verhouding suiker en amandelen. In deze spijs is de verhouding amandelen: suiker 5:6. Deze spijs is ook wat fijner gemalen dan de gewone gele spijs.

In dit recept voor de roomboter amandel letter kun je lezen hoe je zelf je amandelspijs maakt. Voor de échte Weespermoppen zijn de verhoudingen dus net iets anders je gebruikt dan 300 gram suiker en 250 gram amandelen.


Weespermoppen

Voor ca. 15 stuks

  • 250 gram amandelspijs
  • 1 eidooier
  • rasp van 1 citroen
  • suiker om in te wentelen

Verwarm de oven voor op 180 graden

Verkruimel de amandelspijs boven een kom en kneed deze samen met de eidooier en de rasp van de citroen goed door elkaar tot er een samenhangend geheel ontstaat. Maak van dit mengsel een rol met een doorsnee van ongeveer 4 cm. Rol de rol daarna door de suiker en snijd plakjes van 1,5 cm en druk de snijvlakken nog even lichtjes in de overgebleven suiker. Plaats de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk er met de duim een klein deukje in. Bak de koekjes in 10-15 minuten af in de voorverwarmde oven. Als de koekjes mooi bruin kleuren en de suiker is gekaramelliseerd zijn ze klaar.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer