Zitroninos; een Duitse lekkernij – Deze citroenkoekjes zijn in Duitsland een echte hit vooral met de kerst, ik vind ze echter veel te lekker om ze alleen met feestdagen te serveren.
In Duitsland noemen ze deze koekjes zitroninos. Met zo’n naam is het denk ik niet heel moeilijk raden wat het hoofdingrediënt is in dit koekje. Precies citroen of, zoals onze oosterburen hem noemen, “zitrone”. Het is een koekje die bestaat uit een licht koekje, een donker koekje met daartussen een crème en uiteindelijk wordt gedoopt in of bestreken met een chocoladeglazuur. De citroen vind je terug in de koekjes, in de crème en zelfs in het chocoladeglazuur. Met zoveel citroen zou je haast verwachten dat het te zuur is om te eten, maar niets is minder waar, de citroen geeft dit koekje juist iets lekker fris.
Een originele zitronino wordt gemaakt in ster vorm, helaas had ik geen uitsteker in huis met deze vorm dus maakte ik er rondjes van.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Zitroninos
Voor 20 koekjes
De koekjes
- 200 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 100 gram poedersuiker
- 120 gram boter (zacht)
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 eidooiers
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel cacao
Meng alle ingrediënten, behalve de cacao, en mix tot je een deeg krijgt. Verdeel dit deeg in twee gelijke delen en kneed door één helft de cacao. Pak beide helften in een stukje huishoudfolie en laat een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Rol het lichte deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van circa 3mm en steek hier vormpjes uit. Leg de vormpjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bakplaat afkoelen en doe vervolgens hetzelfde met het donkere deeg.
Laat de koekjes helmaal afkoelen.
De crème
- 80 milliliter vers citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 3 gram gelatine
- 100 gram boter (zacht)
- 50 gram poedersuiker
Eventueel zou je 30 milliliter van het citroensap kunnen vervangen door limoncello.
Laat de gelatine 5 minuten wellen in koud water. Laat hem vervolgens met aanhangend vocht smelten in een pannetje op laag vuur. Als de gelatine gesmolten is, pannetje van het vuur nemen en het citroensap en de rasp er door roeren. Voeg de boter en de poedersuiker toe en roer tot een mooi glad geheel. Neem een wit koekje, bestrijk deze met de crème en plak er een donker koekje op.
Chocoladeglazuur
- 200 gram chocolade
- Sap van 1 citroen
- 150 gram poedersuiker
Smelt de chocolade au-bain-marie. Zodra gesmolten roer je er het citroensap en poedersuiker door. Bestrijk je koekjes met, of doop ze in, het glazuur.
Tafel lekker !