Koffiebroodjes met amandelspijs – Zoete broodjes zijn altijd lekker als ontbijt, lunch of bij een kopje koffie of thee. Deze variant met amandelspijs en rozijnen is altijd een traktatie. In Frankrijk zie je deze meestal in een croissant model maar ik heb ze de vorm van de klassieke Hollandse koffiebroodjes gegeven. Ze zijn gemaakt van een croissant deeg en gevuld met een mengsel van banketbakkersroom, amandelspijs en rozijnen.
- croissantdeeg
- banketbakkersroom
- 200 gram amandelspijs
- 200 gram rozijnen
Zelf amandelspijs maken
- 200 gram blanke amandelen
- 200 gram fijne suiker
- 1 eiwit
- 1/2 tl citroenrasp
Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in een keukenmachine met messen en draai dit tot een grof mengsel. Doe het eiwit er met beetjes bij. Laat de machine draaien tot het een stevige massa is. Het moet een stevige maar kneedbare massa worden, indien het te droog is voeg dan ook een beetje van het eigeel toe. Om de smaken goed te laten vermengen leg je je amandelspijs minimaal 4 dagen in de koeling.
Koffiebroodjes met amandelspijs
Voor het deeg nam ik de helft van het recept van getoerd gerezen deeg of te wel croissantdeeg, uiteraard kun je ook het hele recept maken en van de andere helft van het deeg de vruchtenkrakelingen maken, zo zorg je voor nog meer variatie bij de koffie.
Voor de vulling nam ik een half recept van de banketbakkersroom en vermengde deze met 200 gram amandelspijs. Maak het deeg volgens recept en rol er de helft van uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 3 mm dik. Smeer deze lap voor 2/3 in met het amandelmengsel en strooi er een handje rozijnen naar smaak overheen. Vouw het deeg nu op door het niet besmeerde deel naar binnen te vouwen en het andere deel er weer overheen. Druk dit lichtjes aan. Je hebt nu een lange strook, snijdt deze in stukken van ongeveer 5 cm breed. Maak nu met een scherp mes in het midden van ieder stuk een snede en haal er dan van boven naar onder, de bovenkant doorheen.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog een half uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak ze in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Voor het glazuurlaagje neem je het sap van een halve citroen en voegt hier poedersuiker aan toe tot het een wit licht vloeibaar mengsel wordt. Verdeel dit met een lepel over de koffiebroodjes en laat dit aan drogen.
Deze koffiebroodjes met amandelspijs zijn zeer geschikt om in te vriezen, doe er dan niet het glazuurlaagje op.