Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kwarkbollen ( Niet uit de Airfryer, maar gewoon in olie gebakken )

Deze kwarkbollen zou je gerust de Duitse variant van onze oliebol kunnen noemen. Ze rijzen tijdens het bakken, en daardoor zijn deze kwarkbollen supersnel gebakken. Experimenteer met verschillende vullingen!

0 1.563

Kwarkbollen – Een Duitse specialiteit gemaakt van kwarkdeeg en gebakken in olie.

Kwarkbollen

Wanneer je rond struint over het net vind je meerdere soorten kwarkbollen. In de meeste Nederlandse recepten worden de kwarkbollen in de oven en soms zelfs in de airfryer gebakken. Een soort broodje op basis van bloem en kwark dus. Dit is echter een totaal ander recept dan de Duitse kwarkbollen, deze worden namelijk gebakken in olie. Een soort oliebol dus.

Rijzen

De kwarkbollen zijn gemaakt met bakpoeder en rijzen dus tijdens het bakken. Het beslag bakt echter het fijnste wanneer je het een half uurtje hebt laten staan. Je kan in dat half uurtje je olie verwarmen en wat spullen klaarzetten.

Vullen

De kwarkbollen zijn zonder vulling al erg lekker maar wanneer je ze vult worden ze natuurlijk nog lekkerder. Ik vulde ze met gedroogde cranberries en rozijnen die ik een nacht geweld heb in water waaraan ik een scheutje frambozenlikeur had toegevoegd. Je kan ze met allerlei soorten gedroogd fruit vullen zoals krenten, rozijnen of stukjes gedroogde abrikozen, het is raadzaam om deze eerst wellen in water met eventueel een beetje drank of vruchtensap.  Laat het gewelde fruit wel eerst goed uitlekken voordat je het aan je beslag toevoegt anders wordt je beslag te dun. Wil je nog luxer dan kun je ook vullen met stukjes gedroogde dadels, vijgen of zelfs noten.


Kwarkbollen

  • 500 gram volle kwark
  • 500 gram bloem
  • 8 gram zout
  • 200 gram suiker
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 4 eieren
  • Eventueel 350 gram vulling
  • Zonnebloemolie om in te bakken.

De vulling

  • 150 gram cranberries
  • 150 gram rozijnen
  • 2 eetlepels (frambozen)likeur
  • Rasp van 2 sinaasappels

Doe de cranberries en de rozijnen in een kommetje en giet er zoveel water op zodat ze net onder water staan. Voeg er de likeur aan toe roer even door  en zet dit een nacht weg. Laat minimaal een uur voor gebruik de vruchten uitlekken in een vergiet of zeef. Rasp er de schil van 2 sinaasappels bij en roer dit later samen door het beslag.

Het beslag

Roer de kwark met de eieren los. Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom en voeg hier de suiker, vanillesuiker en het zout aan toe. Giet het kwarkmengsel erbij en roer dit met een mixer goed door elkaar tot een glad beslag. Voeg er eventueel vulling aan toe en roer deze er kort met een spatel doorheen. Verwarm de olie tot 175 graden en leg een schuimspaan en een vergiet of een bordje met keukenpapier klaar om de eenmaal gebakken kwarkbollen op te leggen. Neem een ijslepel of 2 eetlepels en schep porties van het beslag in de hete olie. Bak niet teveel kwarkbollen in een keer dit omdat ze nog groter worden tijdens het bakken en omdat de olie anders te veel afkoelt. Bak de kwarkbollen goudbruin en gaar. Dit heeft zijn tijd nodig ongeveer 10-15 minuten voor een normale maat oliebol. Ik maakte met 2 koffielepeltjes ook kleine kwarkbolletjes deze moest ik ongeveer 7 minuten bakken. Houdt de tijd in de gaten en test eerst een kwarkbol of deze gaar is door deze middendoor te scheuren voordat je alle bollen eruit haalt.  Schep de kwarkbollen uit de olie en laat deze uitlekken in een vergiet, zeef of op een stukje keukenpapier.  De kwarkbollen zijn warm het lekkerste maar ook koud zijn ze heerlijk.

Tafel lekker!

Probeer ook eens: Oliebollen met een fruitige vulling of Oliebollen zonder gist

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer