Meringue rol met pecannoten – Simpel gebak met een luxe uitstraling, dat is deze meringue rol. Met maar 5 ingrediënten en een klein beetje werk tovert echt iedereen iets lekkers op tafel.
Pavlova 2.0
Je kent de pavlova vast wel. Hopelijk heb jij er al eens één gemaakt. De pavlova is een geweldig lekker nagerecht van eieren, slagroom en meestal vers fruit. Het is echt een gerecht om te delen. In onderstaande meringue rol zitten in principe dezelfde ingrediënten, alleen de bereiding is een klein beetje anders. Het schuim wordt op een bakplaat uitgestreken, gebakken en daarna opgerold met vulling ertussen. Het grote voordeel van de rol is dat je die wel een week van tevoren kunt maken. Snijd hem bevroren voor mooie stukken en laat ze licht ontdooien. Je kunt hem natuurlijk ook vers eten of helemaal ontdooit, het is maar net wat jou het beste uitkomt.
Versier hem met nog wat extra room, karamel of serveer hem gewoon zo, met een beetje poedersuiker bestrooit bij een kop koffie.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Meringue rol met pecannoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eiwitten
- 300 + 30 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram pecannoten
- 3 + 3 gram fijne oploskoffie
- 300 gram slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een meringue rol met pecannoten:
Hak de pecannoten in stukjes. Neem een bakplaat of bakvorm van ongeveer 35 × 30 cm. Smeer de randen licht in met wat boter en bekleed met bakpapier. Wrijf het bakpapier goed vast op de plaat. Verwarm de oven voor op 220 graden. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom. Schep er al roerende, lepel voor lepel de suiker bij en blijf goed doorkloppen tot een mooi en stevig schuim. Neem nu een spatel en spatel er 2/3 van de gehakte pecannoten en de oploskoffie doorheen. Verdeel de schuimmassa gelijkmatig over het bakpapier en strooi de rest van de gehakte nootjes erover. Bak de meringue 10 minuten op 220 graden, zet dan de oven op 160 graden en bak de meringue nog 15 minuten. Haal de plaat uit de oven en laat deze ietsjes afkoelen, een paar minuutjes maar.
Leg een theedoek met een vel bakpapier erop klaar. Neem de meringue plak bij 2 punten van het papier vast en leg deze in een snelle beweging ondersteboven op het schone bakpapier. Trek er nu voorzichtig het bakpapier af en leg deze omgekeerd terug op de plak. Rol nu de plak nu deze nog warm is samen met de theedoek en de vellen bakpapier op. En laat het zo verder afkoelen. Klop ondertussen de slagroom met de suiker en de oploskoffie stevig. Rol de plak af en haal het bakpapier eraf, maar laat het andere vel er wel onder liggen. Besmeer de onderkant van de plak met de geklopte room en rol de plak weer op. Rol hem in het bakpapier en laat dit minimaal een uur in de koelkast of vriezer opstijven. Bestrooi de meringue rol met pecannoten vlak voor het opdienen met een klein beetje poedersuiker.
Tafel lekker !!
Mss gekke vraag, maar moet je de oploskoffie aanmaken met wat kokend water, of gaan de (bittere) korrels er zo in?
Het beste gebruik je hiervoor poeder. Heb je deze niet los korrels dan op en een heel klein beetje water of druk deze fijn tot poeder.