Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje

Wat te doen met overgebleven eiwitten? Nou, deze Mokka salted karamel schuimpjes maken bijvoorbeeld. Zo maak je van weinig ingrediënten een lekkernij.

0 1.032

Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje – Soms heb je eiwitten over van een ander recept wat je eerder maakte, zoals bij mij het geval was met de suikerkoeken. Dit eiwit moet je niet weggooien, je kan er altijd schuimpjes van bakken. Vele kennen de witte schuimpjes, maar wist je dat je zelf ook heerlijke schuimpjes met een smaakje kan maken? En dan bedoel ik geen kunstmatig smaakje uit een flesje. En het leuke is dat je deze schuimpjes wanneer je ze goed luchtdicht verpakt erg lang kan bewaren. Handig als je een keer iets speciaals bij de koffie wil of om te gebruiken in een ander recept.

Karamel

Je hebt harde karamel en zachte karamel. Het begin is hetzelfde je laat suiker verkleuren tot karamel. Bij harde karamel giet je dit suikermengsel uit op  een stuk bakpapier en laat het hard worden. Deze karamel is mooi helder. Bij zachte karamel wordt al naar gelang boter, room, of melk  toegevoegd en zal door deze toevoegingen ook niet meer helder van kleur zijn.

Mokka salted karamel schuimpjes

Voor 2 grote bakplaten schuimpjes

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram eiwit
  • mespuntje zout, liefst fleur de sel
  • 115 gram poedersuiker
  • oploskoffie mokka of espresso 3,5 gram

Karamel maken

Zet een bakplaat met bakpapier klaar om de karamel over uit te gieten. Spoel een steelpan om met koud water en laat het aanhangende water in de pan zitten, Verhit deze pan en strooi er de helft van de kristalsuiker in. Verdeel deze over de bodem van de pan door de pan scheef te houden, ga niet roeren want alles blijft aan de lepel hangen. Wanneer het eerste gedeelte van de karamel licht begint te verkleuren voeg je de rest van de kristalsuiker toe. Laat deze verkleuren tot een mooie goudbruine kleur, blijf erbij want het gaat ineens heel snel.

Wanneer de randje donker beginnen te worden kun je met een siliconen spatel even doorroeren. Zorg dat de karamel niet te donker wordt want dan smaakt deze erg bitter. Giet de karamel uit over de bakplaat en laat afkoelen. Pas op karamel is heet!! Wanneer de karamel afgekoeld is vermaal je deze tot poeder. Dit kan in een keukenmachine of blender, heb je deze niet leg de karamel dan op een stuk bakpapier op een houten plank en leg er een ander stuk bakpapier overheen. Sla nu met een rolstok of pannetje de karamel tot poeder.  Zorg dat er geen grove stukken meer in zitten. Schud de karamel in een schoon kommetje.

Schuimpjes maken

Zet 2 bakplaten met bakpapier klaar om de schuimpjes op te spuiten. Verwarm de oven voor op 110 graden. Leg een spuitzak met een spuitje met ronde spuitmond klaar. Heb je deze niet neem dan een stevige diepvries zak en knip er na het vullen een puntje af.

Neem een royale stalen of glazen kom en maak deze en de gardes van je mixer vetvrij door deze heet af te wassen met een beetje afwasmiddel, spoel met heet water na.. Laat deze even uitlekken maar droog ze niet af. Doe er de eiwitten en de snuf zout in en zorg dat je de karamelpoeder bij de hand hebt. Wanneer de eiwitten beginnen te schuimen schep je er een lepel van de karamelpoeder bij, blijf kloppen en voeg er langzaam steeds wat van de karamelpoeder aan toe. Klop tot een stevige schuim ontstaat. Schep de koffiepoeder door de poedersuiker en schep er 15 gram vanaf. Doe dit in een zeefje. Schep de rest van de poedersuiker voorzichtig door het eiwit.

Neem de spuitzaken schep de schuim erin. Spuit gelijkmatig kleine schuimpjes en trek er puntjes aan tijdens het spuiten. De vorm maakt echt niet zoveel uit maar zo zien ze er leuk uit. Strooi er na het spuiten wat van de terug gehouden poedersuiker over en bak de schuimpjes 2 uur. Het liefst met de deur op een kier, dit gaat niet bij jou oven, open deze dan tussendoor een paar keer zodat het vocht er beter uit kan.  Zet na 2 uur de oven uit en laat de mokka salted karamel schuimpjes met de deur op een kier in de oven afkoelen.

Bewaar de Mokka salted karamel schuimpjes in een goed afgesloten trommel of pot.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer