• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Nougat, homemade; een ‘sticky’ lekkernij

door Samantha
in Bakken
0
0
Nougat

Nougat – Je kent het vast wel van de kermis: van die blokken nougat, vaak in verschillende kleuren, gevuld met noten. Het is een absolute lekkernij, maar ja, kermissen komen steeds minder voor. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan om deze lekkernij zelf te maken.

Wat tips voor je begint

Heel moeilijk is het niet, wel een aantal dingetjes die je goed in de gaten moet houden:

  • Temperatuur is belangrijk bij het maken van nougat, een suikerthermometer is dan ook iets waar je niet zonder kunt bij het maken van nougat.
  • Rooster de noten voor je ze door het eiwit roert, dit geeft meer smaak.
  • Roer de noten terwijl ze nog warm zijn door het eiwit op die manier koelt het nougat niet te hard af en roer je de noten er makkelijker door.
  • De honing bepaalt voor een groot deel de smaak, proef daarom eerst de honing die je wilt gebruiken.
  • Zorg dat de kom waar je de eiwitten in gaat stijfkloppen vetvrij is, doe dit door wat azijn of citroensap op een stukje keukenpapier te doen en hier de kom mee af te nemen.
  • Gesmolten suiker is heet, héél heet, denk hieraan bij tussentijds willen proeven.
  • Nougat die afkoelt, wordt redelijk onhandelbaar, zorg daarom dat je alles klaar hebt liggen. Zorg dat je handen eventueel wat nat zijn zodat je het nougat nog wat kunt vormen.

 

Nougat maken

  • 2 eiwitten
  • 260 gram suiker
  • 300 gram honing
  • 80 ml water
  • 1 tl rozenwater
  • 60 gram hazelnoten
  • 60 gram pecannoten
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • Ouwel/ eetbaar papier

Nougat zelf maken doe je zo:

In dit recept gebruiken we hazelnoten en pecannoten, maar amandelen en pistache gaan natuurlijk ook heel goed, kies voor noten die jij lekker vindt.

Rooster de noten in een op 160 graden voorverwarmde oven voor 15 minuten.

Doe in een pan met dikke bodem de honing, het water, rozenwater en 235 gram suiker. Zet de suikerthermometer in de pan. Verhit dit tot een temperatuur tussen de 140 en 150 graden, houd hierbij rekening dat hoe hoger de temperatuur, hoe harder het nougat uiteindelijk zal worden.

Op het moment dat de thermometer 120 graden aangeeft begin je met het stijfkloppen van de eiwitten samen met de overige suiker.

nougat 1
Bij de juiste temperatuur (120 gr. ) kun je beginnen met kloppen.
nougat 2
Zet de mixer hoger en blijf 10 minuten kloppen.

Zodra de suikerstroop de juiste temperatuur heeft bereikt schenk je deze voorzichtig en met een klein straaltje bij de eiwitten terwijl je de mixer op lage stand laat kloppen. Als alle suikerstroop bij de eiwitten is geschonken zet je de mixer hoger en laat je het geheel zeker 10 minuten mixen.

Verdeel over een bakplaat de velletjes ouwel en zet water klaar om eventueel je handen mee te bevochtigen. Je kunt eventueel ook een cakeblik of brownieblik gebruik om het nougat in te vormen.

Spatel na de 10 minuten mixen de (warme) noten en cranberries door het nougat en schep op de ouwel. Verdeel en vorm het nougat en leg bovenop ook velletjes ouwel.

Laat het geheel zeker 12 uur opstijven. Om het nougat goed te kunnen snijden kun je je mes het best heel iets warm maken.

Tafel lekker !!

Tags: Bakken met notenNotenNoten - HazelnotenNoten - Pistache noten
DeelPin43Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen