Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
- Advertentie -
Adverteren op deze plek? Klik hier!

- Advertentie -

- Advertentie -

Nougat, homemade; een ‘sticky’ lekkernij

Nougat of noga met eiwitten, noten en honing, kun je nu ook zelf maken, dankzij dit stap-voor-stap recept voor een heerlijke, ‘sticky’ homemade nougat.

Nougat – Zelf ken ik het vooral van de kermis, van die blokken, vaak in verschillende kleuren, gevuld met noten. Ja, ik vind het lekker en op iedere kermis die ik tegen kom neem ik dan ook één (of 2 of 3) zakjes van deze lekkernij mee. Maar ja kermissen komen in mijn regio steeds minder voor, tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan en deze lekkernij te gaan maken.

Wat tips voor je begint

Heel moeilijk is het niet, wel een aantal dingetjes die je goed in de gaten moet houden:

  • Temperatuur is belangrijk bij het maken van nougat, een suikerthermometer is dan ook iets waar je niet zonder kunt bij het maken van nougat.
  • Rooster de noten voor je ze door het eiwit roert, dit geeft meer smaak.
  • Roer de noten terwijl ze nog warm zijn door het eiwit op die manier koelt de nougat niet te hard af en roer je de noten er makkelijker door.
  • De honing bepaalt voor een groot deel de smaak, proef daarom eerst de honing die je wilt gebruiken.
  • Zorg dat de kom waar je de eiwitten in gaat stijfkloppen vetvrij is, doe dit door wat azijn of citroensap op een stukje keukenpapier te doen en hier de kom mee af te nemen.
  • Gesmolten suiker is heet, héél heet, denk hieraan bij tussentijds willen proeven.
  • Nougat die afkoelt wordt redelijk onhandelbaar, zorg daarom dat je alles klaar hebt liggen. Zorg dat je handen eventueel wat nat zijn zodat je de nougat nog wat kunt vormen.

Nougat maken

  • 2 eiwitten
  • 260 gram suiker
  • 300 gram honing
  • 80 ml water
  • 1 tl rozenwater
  • 60 gram hazelnoten
  • 60 gram pecannoten
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • Ouwel/ eetbaar papier

Ik koos voor hazelnoten en pecannoten maar amandelen en pistache gaan natuurlijk ook heel goed, kies voor noten die jij lekker vind.

Rooster de noten in een op 160 graden voorverwarmde oven voor 15 minuten.

Doe in een pan met dikke bodem de honing, het water, rozenwater en 235 gram suiker. Zet de suikerthermometer in de pan. Verhit dit tot een temperatuur tussen de 140 en 150 graden, houd hierbij rekening dat hoe hoger de temperatuur, hoe harder de nougat uiteindelijk zal worden.

Op het moment dat de thermometer 120 graden aangeeft begin je met het stijfkloppen van de eiwitten samen met de overige suiker.

Zodra de suikerstroop de juiste temperatuur heeft bereikt schenk je deze voorzichtig en met een klein straaltje bij de eiwitten terwijl je de mixer op lage stand laat kloppen. Als alle suikerstroop bij de eiwitten is geschonken zet je de mixer hoger en laat je het geheel zeker 10 minuten mixen.

Verdeel over een bakplaat de velletjes ouwel en zet water klaar om eventueel je handen mee te bevochtigen. Je kunt eventueel ook een cakeblik of brownieblik gebruik om de nougat in te vormen.

Spatel na de 10 minuten mixen de (warme) noten en cranberries door de nougat en schep op de ouwel. Verdeel en vorm de nougat en leg bovenop ook velletjes ouwel.

Laat het geheel zeker 12 uur opstijven. Om de nougat goed te kunnen snijden kun je je mes het best heel iets warm maken.

Printen

- Advertentie -

- Advertentie -

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.