• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

door Connie Derks
in Bakken
0
25
Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar….. – Koffietijd! Daar mag ‘s morgens een flinke plak ontbijtkoek bij met echte boeren roomboter. Ontbijtkoek is één van de vele snacks geworden waarmee we onze school- of werktas vullen. Allemaal voorzien van een mooi logo van een fabrikant die op commerciële wijze jou wil overtuigen hoe gezond dat wel niet is. Afijn, daar verschillen de meningen over, maar over de populariteit van ontbijtkoek bestaat geen enkele twijfel. Ik ben dan ook ijverig aan de slag gegaan, want wat is er nu leuker dan het serveren van je eigen huisgemaakte ontbijtkoek.

Feestelijke smaakgarantie

ontbijtkoek-in-blikOntbijtkoek wordt sporadisch ook wel Feeste genoemd. Het is slechts één van de talloze benamingen voor dit baksel. Kruidkoek en peperkoek zijn al veel bekender, maar ook honingkoek en pondkoek zijn voorkomende benamingen. En dan hebben we het nog niet over de vele soorten die er zijn. Denk aan oude wijvenkoek, Bossche koek, Deventer koek, maar ook kandijkoek, gemberkoek etc. Elke bakker heeft zijn eigen receptuur en als je die euro meer uitgeeft bij de bakker zul je het verschil met de merkproducten uit de supermarkt al snel proeven. Zullen we je dan bij deze beloven dat je huisgemaakte ontbijtkoek daar nog een schepje bovenop doet? Een feestelijke smaakgarantie dus, en wees eerlijk, je ervaart een snee ontbijtkoek met roomboter misschien als heel gewoon, maar als je er over nadenkt is het elke keer weer een feestelijk momentje.

Ontbijtkoek zelf maken

voordeeg-ontbijtkoek-615x460Was je misschien al in het bezit van een recept voor ontbijtkoek? Check dan even of er gebruik gemaakt wordt van tarwebloem. Dat is namelijk in veel recepten het geval, maar origineel wordt ontbijtkoek met roggebloem gemaakt. De koek wordt gezoet met honing wat de smaak verfijnt. Bakkers bakken de ontbijtkoek op een grote plaat, omringd door een houten geraamte, en snijden er vervolgens de ontbijtkoeken uit. Dat wordt thuis een klus, maar met onderstaand recept gaat het je zeker lukken om een heerlijke ontbijtkoek te serveren. Met de kruiden kun je oneindig variëren. En je hebt de mogelijkheid om zaken als rozijnen, geconfijte gember, noten, griessuiker etc. toe te voegen.

Ontbijtkoek recept

Genoeg gekletst, ga lekker aan de slag met het recept voor je eigen huisgemaakte ontbijtkoek.

Een aantal tips vooraf:

1. Mocht je de kruiden niet in huis hebben dan is het ook mogelijk om 30 gram koekkruiden of speculaaskruiden te gebruiken. Ook lekker is 15 gram kaneel met 15 gram 5 spices.
2. We doen de honing er heet bij zodat het zetmeel uit de roggebloem de suikers van de honing direct op kan nemen, en zetten het minimaal 24 uur koel weg zodat er straks een sponzige structuur ontstaat die zo kenmerkend is voor ontbijtkoek.
3. Ik heb hiervoor de broodbakmachine gebruikt maar heb je die niet dan kun je een houten lepel of je mixer met deeghaken gebruiken, let wel op want het deeg is heet en erg zwaar om te roeren.

ontbijtkoekDit heb je nodig

  • 500 gram roggebloem
  • 250 gram water
  • 300 gram vloeibare honing
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram oude ontbijtkoek
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram vloeibare honing
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kruidnagel
  • 15 gram baksoda

Voor het voordeeg:

Zet een bakje water met een rubberen spatel klaar om tussen door de kom bij te schrapen. Neem een steelpannetje en weeg hier 300 gram honing in af. Voeg hier 250 gram water, de basterdsuiker en een ½ theelepel zout aan toe. Snijd de ontbijtkoek in dobbelsteentjes en doe die er ook bij.

Weeg 500 gram roggebloem af in een kom. Breng het honing mengsel aan de kook, haal van het vuur en roer goed door zodat alle ontbijtkoek opgelost is. ( zie foto)Voeg het honingmengsel in een straal bij de bloem, roer goed tot een kauwgomachtig glad beslag ontstaat. Maak tussendoor met een natte spatel je kom schoon zodat alles goed kan mengen, doe dit niet met je handen want het beslag is heet. Als alles goed gemengd is de kom schoonmaken met natte spatel, bovenop gladmaken en afdekken met huishoudfolie. Zet dit minimaal 24 uur op een koele plek weg.

De koek:

Laat het deeg op kamer temperatuur komen. Bekleed de bakvorm ( bv een cakeblik) volledig met bakpapier door eerst tegen de korte kanten papier te doen en daarna de lange kanten uit 1 stuk dat we aan beide zijden uit laten steken ( zie foto) Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Voeg de honing, de baksoda en de kruiden toe aan het deeg, kneed dit met natte handen goed door tot het deeg lauwwarm aanvoelt. Doe het deeg in de bakvorm en druk dit met natte handen goed aan.

Bak de koek ongeveer 60 minuten. Indien de koek te donker wordt de oven eventueel de laatste 15 minuten op 150 graden zetten. Haal de koek uit de oven en laat eerst 10 min afkoelen, haal dan de koek uit het blik en verwijder het bakpapier. Laat nu volledig afkoelen. Je kunt de koek nu eten maar t lekkerste is als hij een dag gelegen heeft, wikkel hem in bakpapier en stop hem n een plastic zak om uitdrogen te voorkomen.

DeelPin74Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Reacties 25

  1. Willem TenWolde says:
    7 maanden geleden

    er staat 300 gram honing en 100 gram honing
    Hoeveel honing gaat er in?? Ben in de war geraakt

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 maanden geleden

      De eerste… 300 gram honing … gaat in het voorbeslag Willem. De tweede 100 gram honing gaat er later in en staat vermeld onder het kopje “de koek”. Gewoon stap voor stap het recept volgen dan komt het goed.

      Beantwoorden
      • Willem H. TenWolde says:
        6 maanden geleden

        bedankt

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          6 maanden geleden

          Graag gedaan Willem

          Beantwoorden
  2. Patricia de neef says:
    3 jaar geleden

    hallo ik zou graag eens een ontbijtkoek of peperkoek maken met confijt fruit ms verkeerd geschreven en boven op amandelschijfjes zou dat gaan je resept als ik het las kreeg al water in mijn mond

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Aan deze koek kun je natuurlijk ook vulling toevoegen. Heerlijk hoor! Geconfijt fruit, gember, gewelde rozijnen of noten. Ben be ieuwd wat het gaat worden. Succes.

      Beantwoorden
  3. Marco says:
    4 jaar geleden

    Erg kinderachtig dat al mijn reacties, bij deze en recept advocaattaart verwijderd zijn .

    Veel succes verder met je site..

    Ik houd het toch maar bij Cees Holtkamp en Jef Damme.

    Beantwoorden
    • Marco says:
      4 jaar geleden

      Btw, in het Calve receptenboek staan ook prima professionele recepten voor oa ontbijtkoek.

      Beantwoorden
    • Tijmen Stomphorst says:
      4 jaar geleden

      Excuses Marco, we hebben vandaag een nieuwe website gelanceerd en daardoor zijn de reacties van de afgelopen maand per abuis verwijdert..

      Beantwoorden
      • Marco says:
        4 jaar geleden

        Smoesje is goed bedacht.
        Nogmaals veel succes met jullie site.

        Beantwoorden
        • Tijmen Stomphorst says:
          4 jaar geleden

          Huh? Maar dankjewel Marco

          Beantwoorden
  4. Imke says:
    5 jaar geleden

    je schrijft dat je het in de broodbakmachine hebt gedaan, gebruikte je alleen het deegprogramma of bakte je ‘m ook af in de bbm? ik wil dit recept eens gaan uitproberen, maar dan geheel in de bbm.

    Beantwoorden
  5. Annemary says:
    6 jaar geleden

    Eindelijk een perfecte koek gebakken, ik had eerst een heel oud recept voor oudewijvenkoek maar ik begreep bepaalde dingen gewoon niet plus dat de koek steeds in de vorm bleef zitten of van boven te zwart werd. Bovenstaand recept blijf ik volgen, nu heb ik het met kaneel en 5-spices gedaan maar een volgende keer met anijs, de aanhouder wint!

    Beantwoorden
    • connie says:
      6 jaar geleden

      Fijn dat je hier het juiste recept hebt gevonden . En erg leuk dat je experimenteert met vullingen en kruiden.

      Beantwoorden
  6. Melissa says:
    7 jaar geleden

    Kan ik deze maken zonder de oude ontbijtkoek?

    Beantwoorden
    • connie says:
      7 jaar geleden

      Het zal wel kunnen lijkt me, ik zou dan iets meer kruiden toevoegen en deze bij het voordeeg doen.

      Beantwoorden
      • connie says:
        7 jaar geleden

        Er zal ook minder vocht bij moeten anders wordt het deeg te slap, Begin eens met 100 gram water, bij het deeg maken kun je er dan eventueel nog wat water aan toe voegen indien nodig.

        Beantwoorden
  7. Hanny says:
    7 jaar geleden

    Heerlijke koek, met pure smaken, echt kruidig en gelukkig weinig suiker. Hij is nu -zo’n 5 dagen later- nog heerlijk zacht. Net mijn buurvrouw laten proeven en die vond ‘m ook heerlijk. Ga het recept dus doorgeven. Bedankt. Erg leuk!

    Beantwoorden
  8. IvH says:
    8 jaar geleden

    Helaas niet geworden wat ik gehoopt had…

    Beantwoorden
    • Connie says:
      8 jaar geleden

      Wat jammer, ging er iets niet goed? Wat viel er tegen?

      Beantwoorden
      • IvH says:
        8 jaar geleden

        Keihard, niet een luchtige koek. Ik heb het recept echt goed gevolgd…

        Beantwoorden
        • Connie says:
          8 jaar geleden

          Heb je Baksoda, backingsoda. gebruikt? of heb je bakpoeder gebruikt, dat zou een verklaring kunnen zijn. Je moet namelijk de backingsoda hebben dit heeft een andere werking dan de in Nederland veel gebruikte bakpoeder. De koek is niet zo luchtig als een fabriekspeperkoek waar allerlei aan toe gevoegd is maar toch nog steeds een lekkere luchtige koek weet ik uit ervaring van verschillende recept gebruikers.

          Beantwoorden
  9. Hans says:
    8 jaar geleden

    Ik zou best graag deze koek willen maken, maar hoe kom je aan de “100 gram oude ontbijtkoek” als je de eerste koek maakt? Een ouwe wijvenkoek, gemberkoek of kandijkoek zou ik best eens lusten. Kan ik de Amerikaanse graham crackers als plaatsvervanger in de eerste zelfgemaakte koek gebruiken?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      8 jaar geleden

      Wat leuk dat je zelf koek wil gaan bakken. Je zou er ook gekochte ouwe wijvenkoek, kandijkoek of andere [ontbijt]koek voor kunnen nemen. Crackers zijn iets totaal anders dus dat raad ik niet aan. Wanneer je echt geen koek wil kopen dan zou je kunnen proberen om deze weg te laten en er 75 gram minder vocht aan toe te voegen bij het voordeeg. Wellicht dat het zo ook gaat lukken al zal de smaak wel minder intens zijn denk ik. Succes en ik ben erg benieuwd naar je resultaat.

      Beantwoorden
  10. Helena says:
    9 jaar geleden

    Een fantastische koek!!!
    Al verschillende keren gemaakt en van plan om het heel regelmatig te doen zodat we elke morgen een plak kunnen eten. Mijn manlief neemt zelfs een plak mee naar het werk.
    Ik doe er wel wat minder honing in en het deeg na het mixen in de keukenmachine direct in het blik en laat het zo 24 uur staan….en zo kan het de volgende dag direct de oven in.
    Super!!
    De laatste koek heb ik voorzien van noten.

    Ik ben blij met dit recept van Connie.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen