• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Panettone; heerlijke culinaire cadeautjes

door Connie Derks
in Bakken
0
0
panettone-geschenk

Panettone; heerlijke cadeautjes – Panettone is een Italiaans luxe brood wat je bijna cake kan noemen. Het wordt vooral gegeten rond kerst. Het brood dankt zijn smaak vooral aan de hoeveelheid toegevoegde boter en gedroogde vruchten die erin zitten. Het deeg heeft veel weg van een brioche deeg en is erg zacht en smakelijk.

Onderstaand recept is een variatie met abrikoos, sinaasappelschilletjes en rozijnen. Je kunt een groot brood maken, maar van dezelfde ingrediënten kun je ook vier kleintjes maken. Je kunt er dan ook mooiere plakjes van snijden. Als je lege conservenblikken bekleed met bakpapier kun je deze als bakvorm gebruiken voor de kleine variant. Als je het eindresultaat een beetje aankleedt met een strikje, een kaartje en natuurlijk poedersuiker heb je een fantastisch culinair kadootje waar iedereen serieus blij van wordt.

Panettone is een Italiaans luxe brood wat je bijna cake kan noemen.

panettone
panettone-geschenk

Gekonfijte sinaasappelschillen

Voor de panetonne heb je gekonfijte sinaasappelschillen nodig. Deze zijn bij een goed gesorteerde supermarkt te koop maar leuker is om deze zelf te maken. Deze schillen zijn ook erg lekker om te verwerken in een cake of in taartvulling. Doordat ze gekonfijt zijn zijn ze erg lang houdbaar. Ik bewaar ze in een jampot in de koelkast.

  • 4 sinaasappels
  • 300 gram suiker

Neem biologische sinaasappels of was ze in een badje van 1 liter water waaraan 1 eetlepel backingsoda is toegevoegd. Spoel daarna goed af.

Snij de boven- en onderkant van de sinaasappels en schil met een mes royaal de schil van de sinaasappels af. Er mag een klein beetje vruchtvlees aan de schillen zitten dit is juist lekker. Zet de schillen op met royaal water en breng dit aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en schud af. Zet nu opnieuw op met 500 gram water, 200 gram sinaasappelsap en 300 gram suiker en laat dit een klein uurtje zachtjes pruttelen tot de schillen enigszins glazig beginnen te zien. Voeg indien nodig extra water toe. Doe de hete schillen en sap in een schone pot en draai deze dicht. Laat afkoelen.

Panettone

Porties: 1 grote of 4 kleine
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 325 gram bloem
  • 200 gram melk
  • 50 gram suiker
  • 5 gram droge gist
  • 1 ei
  • 5 gram zout
  • 100 gram boter
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de panettone of de vier kleine panettone’s:

Wel de abrikozen en rozijnen 1 uur in lauw water en laat deze goed uitlekken. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de bloem in een kom en roer er de gedroogde gist doorheen. Voeg er de melk, de suiker en het ei aan toe en kneed tot een samenhangend geheel. Voeg er nu het zout en de boter aan toe en kneed  minimaal 10 minuten tot een zeer soepel deeg. Snij de sinaasappelschillen in zeer kleine stukjes en voeg deze samen met de uitgelekte rozijnen en abrikozen toe aan het deeg. Meng kort door. Doe dit eventueel op een werkvlak wat licht ingesmeerd is met olie om plakken te voorkomen. Smeer een kom in met olie en leg het gevulde deeg erin. Dek af met huishoudfolie en laat op een warme tochtvrije plek staan tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Haal het deeg voorzichtig uit de kom en deel in 4 gelijke stukken. Maak er zonder al te veel lucht te verliezen 4 bollen van en doe deze in de met bakpapier beklede blikken. Laat rijzen tot ze bijna aan de rand  van het blik komen. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de panettone in ongeveer 45 minuten gaar. Haal ze direct uit het blik en laat afkoelen. Bekleed ze rondom met een stuk bakpapier of folie en bestrooi met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: Kerst
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kruidige pruimen plaatkoek bakken
Gebak

Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices

Koffiebroodje met vers fruit
Gebak

Heerlijk koffiebroodje, een krakeling met vers fruit

citroenrepen
Gebak

Citroenrepen, proef de zomer!

karnemelkcake met limoen
Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen

Pruimenclafoutis
Gebak

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout

streusel kuchen
Gebak

Streusel kuchen met zomerfruit

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen