Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes

Niets mis met een speculaasje, maar met deze speculaas wafeltjes (ook wel pizzelle genoemd) steel jij de show. En dat zelf bakken ruikt zó lekker!

2 2.557

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes – Pizzelle’s zijn dunne Italiaanse wafeltjes die vaak als dessert worden gegeten. Ze zijn vooral populair rond Kerst en Pasen. Oorspronkelijk worden deze gekruid met anijs. Ze kunnen hard en knapperig zijn maar ook zacht en taai al naar gelang de samenstelling van het recept.

De naam komt van het Italiaanse woord voor  rond  en plat “pizze”. Ook de naam van pizza komt hier vandaan.  Je kan deze speculaas wafeltjes bakken in een kniepertjes ijzer of in een pizzelli ijzer. Deze zijn nog niet erg gangbaar in Nederland maar als het aan mij ligt komt daar gauw verandering in. De ijzers zijn bij de beter gesorteerde kookwinkels te koop.

Speculaas

Speculaas is een traditioneel Nederlands koekje, dat het hele jaar door lekker is maar vooral rond Sinterklaastijd gegeten wordt. Het is een knapperig kruidig boterkoekje wat erg populair is. Het koekje is gekruid met speculaaskruiden. Deze kun je vaak al gemengd kopen maar je kan ook zelf een samentelling maken.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden bestaan vooral uit kaneel waaraan altijd nootmuskaat, kruidnagel, anijs, gember, koriander en peper. Dit in verhoudingen die vaak verschillen. Vaak wordt er ook foelie en kardemom aan toegevoegd. De kant en klare speculaaskruiden zijn niet altijd even sterk en het zal van merk verschillen hoeveel je er van toevoegd. Ook is het erg persoonlijk welke mengeling je het lekkerste vind.

Onderstaand een recept voor speculaaskruiden wat je zelf naar smaak kan aanpassen.

 • 30 gram kaneel
 • 10 gram kruidnagel
 • 10 gram nootmuskaat
 • 5 gram koriander
 • 5 gram witte peper
 • 5 gram gemberpoeder
 • 5 gram anijszaad

speculaas-pizzelli-sinterklaas-recepten-25

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes

Voor ongeveer 40-50 wafeltjes heb je nodig:

 • 3 eieren
 • 150 gram kristalsuiker
 • 180 gram roomboter
 • 200 gram bloem
 • 8 gram bakpoeder
 • speculaaskruiden naar smaak, ik deed er 3 theelepels in
 • ½ theelepel zout

Smelt de boter en zet opzij. Meng met een klopper de eieren met de suiker. Zeef de bloem met de bakpoeder en de kruiden. Roer het bloemmengsel door het eimengsel en roer er dan de iets afgekoelde gesmolten boter doorheen. Zet het mengsel een uurtje koel weg zodat de boter weer enigszins stolt dit maakt het werken met het beslag een stuk makkelijker.

Verhit het pizzelli ijzer op je fornuis tot deze goed heet is. Smeer de eerste keer in met een klein beetje gesmolten boter. Doe een dessertlepel beslag in je ijzer, doe dicht en draai het ijzer om, tussen een ½ minuut tot een minuut ongeveer is je wafeltje al gaar. Dit gaat erg snel. Draai bij iedere keer vullen je ijzer zodat het ijzer aan beide zijden warm blijft. Leg de wafeltjes op een rooster om af te koelen zodat ze lekker knapperig worden. Bewaar de speculaas wafeltjes in een afgesloten koektrommel.

Tafel lekker!

Speculaas wafeltjes of Pizzelli

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Tante Marie zegt

  Dat ijzer ken ik van ‘kniepertjes’ een wafel die je op oudejaarsdag opgerold serveert en op nieuwjaarsdag plat, open.
  Dit heb ik ergens gelezen maar zijn er nog meer mensen die deze traditie kennen?

  1. connie zegt

   idd kniepertjes of ijzerkoek worden traditie getrouw boven in het land rond de jaarwisseling gebakken. Zo ook in Noorwegen [krumkake] of Italie [pizelle] De kruiding van de koekjes is anders maar het is steeds hetzelfde soort wafeltje

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer