• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes

door Connie Derks
in Bakken
0
4
Speculaas wafeltjes of Pizzelli

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes – Pizzelle’s zijn dunne Italiaanse wafeltjes die vaak als dessert worden gegeten. Ze zijn vooral populair rond Kerst en Pasen. Oorspronkelijk worden deze gekruid met anijs. Ze kunnen hard en knapperig zijn maar ook zacht en taai al naar gelang de samenstelling van het recept.

De naam komt van het Italiaanse woord voor  rond  en plat “pizze”. Ook de naam van pizza komt hier vandaan.  Je kan deze speculaas wafeltjes bakken in een kniepertjes ijzer of in een pizzelli ijzer. Deze zijn nog niet erg gangbaar in Nederland maar als het aan mij ligt komt daar gauw verandering in. De ijzers zijn bij de beter gesorteerde kookwinkels te koop.

Speculaas

Speculaas is een traditioneel Nederlands koekje, dat het hele jaar door lekker is maar vooral rond Sinterklaastijd gegeten wordt. Het is een knapperig kruidig boterkoekje wat erg populair is. Het koekje is gekruid met speculaaskruiden. Deze kun je vaak al gemengd kopen maar je kan ook zelf een samentelling maken.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden bestaan vooral uit kaneel waaraan altijd nootmuskaat, kruidnagel, anijs, gember, koriander en peper. Dit in verhoudingen die vaak verschillen. Vaak wordt er ook foelie en kardemom aan toegevoegd. De kant en klare speculaaskruiden zijn niet altijd even sterk en het zal van merk verschillen hoeveel je er van toevoegd. Ook is het erg persoonlijk welke mengeling je het lekkerste vind.

Onderstaand een recept voor speculaaskruiden wat je zelf naar smaak kan aanpassen.

  • 30 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagel
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram koriander
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram gemberpoeder
  • 5 gram anijszaad

speculaas-pizzelli-sinterklaas-recepten-25

Pizzelle, flinterdunne speculaas wafeltjes

Voor ongeveer 40-50 wafeltjes heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 180 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • speculaaskruiden naar smaak, ik deed er 3 theelepels in
  • ½ theelepel zout

Smelt de boter en zet opzij. Meng met een klopper de eieren met de suiker. Zeef de bloem met de bakpoeder en de kruiden. Roer het bloemmengsel door het eimengsel en roer er dan de iets afgekoelde gesmolten boter doorheen. Zet het mengsel een uurtje koel weg zodat de boter weer enigszins stolt dit maakt het werken met het beslag een stuk makkelijker.

Verhit het pizzelli ijzer op je fornuis tot deze goed heet is. Smeer de eerste keer in met een klein beetje gesmolten boter. Doe een dessertlepel beslag in je ijzer, doe dicht en draai het ijzer om, tussen een ½ minuut tot een minuut ongeveer is je wafeltje al gaar. Dit gaat erg snel. Draai bij iedere keer vullen je ijzer zodat het ijzer aan beide zijden warm blijft. Leg de wafeltjes op een rooster om af te koelen zodat ze lekker knapperig worden. Bewaar de speculaas wafeltjes in een afgesloten koektrommel.

Tafel lekker!

Speculaas wafeltjes of Pizzelli

Tags: Speculaaswafels
DeelPin747Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Appelflappen
Gebak

Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen

Plaatcake met citrus
Gebak

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Reacties 4

  1. Tante Marie says:
    6 jaar geleden

    Dat ijzer ken ik van ‘kniepertjes’ een wafel die je op oudejaarsdag opgerold serveert en op nieuwjaarsdag plat, open.
    Dit heb ik ergens gelezen maar zijn er nog meer mensen die deze traditie kennen?

    Beantwoorden
    • connie says:
      6 jaar geleden

      idd kniepertjes of ijzerkoek worden traditie getrouw boven in het land rond de jaarwisseling gebakken. Zo ook in Noorwegen [krumkake] of Italie [pizelle] De kruiding van de koekjes is anders maar het is steeds hetzelfde soort wafeltje

      Beantwoorden
      • Els says:
        6 maanden geleden

        Leuke recepten zeg.

        Beantwoorden
        • Connie Derks says:
          6 maanden geleden

          Dank je voor het compliment Els.

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen