• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes

door Connie Derks
in Bakken
0
0
Plaatkoek van Limburgse valappeltjes

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes – In Limburg kun je bij bijna elke bakker linzenstukjes kopen. Dit zijn stukken van een koek die gebakken wordt op een plaat en daarna in rechthoeken wordt gesneden. Meestal is deze gevuld met abrikoos, soms met kersen. Als je een tas vol valappeltjes krijgt, kun je daar deze plaatkoek van Limburgse valappeltjes van maken. Het recept is hetzelfde als van de linzenvlaai die we al eerder met jullie gedeeld hebben. In het recept voor deze plaatkoek gebruiken we de dubbele portie van de vlaai. Wil je liever niet zo’n grote koek bakken? Halveer dan de hoeveelheden en neem een ovenschaal om de koek in te bakken. Ook kun je de helft van het deeg of de linzenstukjes goed invriezen, haal ze dan minimaal een uur voor gebruik uit de vriezer.

Een vulling van appels is meestal vrij nat. Om toch een droge bodem te krijgen bestrooi je de bodem rijkelijk met kruimels van cake of koek. Zo trekt het vocht van de appels in de kruimels. De koek is zachter dan bij een appeltaart en de vulling is minder royaal. Bij deze plaatkoek van Limburgse valappeltjes moet je er rekening mee houden dat je niet te zwaar vult anders kun je er geen mooie stukken van snijden. Met teveel vulling gaat de bovenkant er van af glijden en dat wil je niet.

Een vulling van appels is meestal vrij nat. Om toch een droge bodem te krijgen bestrooi je de bodem rijkelijk met kruimels van cake of koek.

linzen appel plaattaart
linzenstukjes appel

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes

Porties: een hele bakplaat
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg appels
  • 340 gram roomboter
  • 720 gram bloem
  • 400 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 8 eetlepels melk
  • 32 gram bakpoeder
  • 30 gram vanillesuiker
  • +/- 150 gram kruimels van cake of koek
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 handjes rozijnen naar smaak
  • 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je plaatkoek van Limburgse valappeltjes:

Zeef de bloem met de bakpoeder, kaneel en het zout boven een grote kom. Roer er de basterdsuiker en de vanillesuiker doorheen. Klop 3 eieren los en doe deze samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg.

Schil ondertussen de appels snij deze in parten en die weer in schijfjes. Doe de gesneden appels samen met de rozijnen in een kom. Meng de custard met de suiker, de kaneel en de citroenrasp.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol iets meer dan de helft uit voor de bodem. Wanneer het deeg scheurt is niet erg, je kunt dit gewoon weer tegen elkaar aan duwen. Prik gaatjes in de bodem om luchtbellen te voorkomen. Strooi de koekkruimels over de bodem. Meng het suikermengsel met de appels en verdeel dit over de bodem. Rol de rest van het deeg uit en leg deze voorzichtig over de appels. Druk de randen goed aan. Klop het laatste ei los met wat zout en bestrijk hiermee dun de taart. Prik gaatjes in de deksel zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrooi met kristalsuiker en bak de plaattaart ongeveer 45 minuten op 180 graden. Laat de koek in de vorm tot lauw afkoelen. Leg een plaat op de bovenkant en draai deze samen snel om. Haal de plaat van de koek en haal het papier er voorzichtig van af. Laat de plaatkoek van Limburgse valappeltjes zo verder afkoelen of draai deze op dezelfde manier weer om.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin358Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen