Plaatkoek van Limburgse valappeltjes – De appeltjes vallen weer van de boom. Dat betekent dat het tijd wordt om iets lekkers met dat fruit te maken. Een appeltaart is natuurlijk een prima idee, maar misschien is het tijd voor iets anders. Een plaatkoek van Limburgse valappeltjes bijvoorbeeld. Heb jij een appelboom in de tuin, maar woon je niet in Limburg? Dan lukt het ongetwijfeld ook wel om dit makkelijke recept te maken van appels die uit een andere provincie afkomstig zijn.
Linzenstukjes of plaatkoek van Limburgse valappeltjes
In Limburg kun je bij bijna elke bakker linzenstukjes kopen. Dit zijn stukken van een koek die gebakken wordt op een plaat en daarna in rechthoeken wordt gesneden. Meestal is dit gebak gevuld met abrikoos, soms met kersen. Als je een tas vol valappeltjes krijgt, kun je daar ook een plaatkoek van maken. Het recept is hetzelfde als van de linzenvlaai, die al eerder met jullie gedeeld is. In het recept voor de plaatkoek gebruik je de dubbele portie van de vlaai. Wil je liever niet zo’n grote koek maken? Halveer dan de hoeveelheden en neem een ovenschaal om de koek in te bakken. Ook kun je de helft van het deeg of de linzenstukjes goed invriezen. Haal de plaatkoek van Limburgse valappeltjes dan minimaal een uur voor gebruik uit de vriezer. Het is altijd makkelijk om iets lekkers op voorraad te hebben, toch?
Zo zorg je er op een makkelijke manier voor dat de bodem droog blijft
Een vulling van appels is meestal vrij nat. Om de plaatkoek van Limburgse valappeltjes toch een droge bodem te geven, bestrooi je de bodem rijkelijk met kruimels van cake of koek. Zo trekt het vocht van de appels in de kruimels. Een makkelijke en lekkere oplossing dus. De koek is zachter dan bij een appeltaart en de vulling is in dit recept minder royaal. Als je het recept voor de plaatkoek van Limburgse valappeltjes gaat maken, moet je er rekening mee houden dat je niet te zwaar vult, anders kun je er geen mooie stukken van snijden. Met teveel vulling kan de bovenkant er makkelijk van af glijden en dat wil je niet.
Een vulling van appels is meestal vrij nat. Om toch een droge bodem te krijgen bestrooi je de bodem rijkelijk met kruimels van cake of koek.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Plaatkoek van Limburgse valappeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo appels
- 340 gram roomboter
- 720 gram bloem
- 400 gram basterdsuiker
- 4 eieren
- een snuf zout
- 1 theelepel kaneel
- 8 eetlepels melk
- 32 gram bakpoeder
- 30 gram vanillesuiker
- +/- 150 gram kruimels van cake of koek
- 2 eetlepels custardpoeder
- 2 eetlepels kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 2 handjes rozijnen naar smaak
- 2 theelepels kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je plaatkoek van Limburgse valappeltjes:
Zeef de bloem met de bakpoeder, kaneel en het zout boven een grote kom. Roer er de basterdsuiker en de vanillesuiker doorheen.
Klop 3 eieren los en doe ze samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg.
Schil ondertussen de appels, snijd ze in parten en die weer in schijfjes. Doe de gesneden appels samen met de rozijnen in een kom. Meng de custard met de suiker, de kaneel en de citroenrasp.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol iets meer dan de helft uit voor de bodem. Als het deeg scheurt is dat niet erg, je kunt dit gewoon weer tegen elkaar aan duwen. Prik gaatjes in de bodem om luchtbellen te voorkomen.
Strooi de koekkruimels over de bodem.
Meng het suikermengsel met de appels en verdeel dit over de bodem.
Rol de rest van het deeg uit en leg het deeg voorzichtig over de appels. Druk de randen goed aan.
Klop het laatste ei los met wat zout en bestrijk hiermee dun de taart.
Prik gaatjes in de deksel zodat de stoom kan ontsnappen.
Bestrooi met kristalsuiker en bak de plaattaart ongeveer 45 minuten op 180 graden.
Laat de koek in de vorm tot lauw afkoelen.
Leg een plaat op de bovenkant en draai ze samen snel om. Haal de plaat van de koek en haal het papier er voorzichtig van af. Laat de plaatkoek van Limburgse valappeltjes zo verder afkoelen of draai die op dezelfde manier weer om.
Tafel lekker !!