- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes – In Limburg kun je bij vrijwel elke bakker linzenstukjes kopen. Dit zijn stukken van een koek die gebakken wordt op een plaat en daarna in rechthoeken wordt gesneden. Meestal is deze gevuld met abrikoos, soms met kersen. Aangezien ik best wel veel valappels had gekregen, heb ik de koek gevuld met appels. Het recept is hetzelfde als van de linzenvlaai[1] die ik al eerder met jullie gedeeld heb. Voor deze plaatkoek heb ik de dubbele portie genomen van de vlaai. Wil je liever niet zo’n grote koek bakken? Halveer dan de hoeveelheden en neem een ovenschaal om de koek in te bakken[2]. Ook kun je de helft van het deeg of de linzenstukjes goed invriezen, haal ze dan minimaal een uur voor gebruik uit de vriezer.

Een vulling van appels is meestal vrij nat. Om toch een droge bodem te krijgen bestrooi ik de bodem rijkelijk met kruimels van cake of koek. Zo trekt het vocht van de appels in de kruimels. De koek is zachter dan bij een appeltaart en de vulling is minder royaal. Bij dit plaatgebak moet je er rekening mee houden dat je niet te zwaar vult anders kun je er geen mooie stukken van snijden. Met teveel vulling gaat je bovenkant er van af glijden en dat wil je niet.

Plaatkoek van Limburgse valappeltjes

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Zeef de bloem met de bakpoeder, kaneel en het zout boven een grote kom. Roer er de suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop 3 eieren los en doe deze samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg.

Schil ondertussen de appels snij deze in parten en die weer in schijfjes. Doe de gesneden appels samen met de rozijnen in een kom. Meng de custard met de suiker, de kaneel en de citroenrasp.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol iets meer dan de helft uit voor de bodem. Wanneer het deeg scheurt is niet erg, je kan dit gewoon weer tegen elkaar aan duwen. Prik gaatjes in de bodem om luchtbellen te voorkomen. Strooi de koekkruimels over de bodem. Meng het suikermengsel met de appels en verdeel dit over de bodem. Rol de rest van het deeg uit en leg deze voorzichtig over de appels. Druk de randen goed aan. Klop het laatste ei los met wat zout en bestrijk hiermee dun de taart. Prik gaatjes in de deksel zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrooi met kristalsuiker en bak de plaattaart ongeveer 45 minuten op 180 graden. Laat de koek in de vorm tot lauw afkoelen. Leg een plaat op de bovenkant en draai deze samen snel om. Haal de plaat van de koek en haal het papier er voorzichtig van af. Laat de plaatkoek zo verder afkoelen of draai deze op dezelfde manier weer om.

Tafel lekker!

Links in dit artikel
  1. linzenvlaai: https://lekkertafelen.nl/recepten/linzenvlaai/
  2. bakken: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/09/linzen-appel-plaat-taart.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/09/linzenstukjes-appel.jpg