Schuimpjes voor de feestdagen – Kerstmis is de ideale periode om je eens lekker uit te leven en deze schuimpjes voor de feestdagen, van eiwit, zijn te leuk en te lekker om ze niet te maken. Ook de kinderen zullen je graag helpen met het versieren van de schuimpjes.
Schuimpjes staan feestelijk op tafel
Allerlei lekkers komt er voorbij rond die dagen. De kerstboom staat en de tafel wordt feestelijk gedekt. Schuimpjes voor de feestdagen zijn goed vooraf te maken en staan erg feestelijk op tafel of zelfs als kransjes in je boom. Je kunt de schuimpjes prima zo eten, maar serveer ze eens bij een nagerecht als extra decoratie. Doe ze er dan wel op het allerlaatste moment bij, want het brosse schuim trekt veel vocht aan.
Een paar voorbeelden van schuimpjes voor de feestdagen
Kransjes – Spuit met een kartelspuitje kransjes en bestrooi met musketzaad.
Grote krans – Spuit een grote krans door eerst een cirkel te tekenen en deze dan met noppen in verschillende groottes rond te spuiten. Spuit dicht genoeg tegen elkaar aan want ze zijn erg breekbaar.
Kerstboompjes – Spuit met een ronde of met een kartelspuit 3 noppen op elkaar, de eerste nop dik en dan steeds kleiner. Spuit ze niet te groot, anders vallen ze om. Bestrooi de boompjes met musketzaad of versier ze met suikerparels.
Kerstboomkoekje – Je kunt de kerstboom ook als een platte boom spuiten. Neem hiervoor een gladde of kartelspuit en spuit van links naar rechts en van klein naar groot. Zet onderaan nog even een bolletje voor de stam.
Paddenstoeltjes – Spuit kleine stammetjes met een glad spuitmondje. Spuit grote noppen met een glad spuitmondje en strooi er lichtjes cacao over. Maak na het bakken voorzichtig met een scherp mesje een gaatje in de onderkant van het hoedje en steek het steeltje erin.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Schuimpjes voor de feestdagen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eiwitten (70 gram)
- 100 gram suiker
- snufje zout
- musketzaad of suikerparels
Bereidingswijze van dit recept
Schuimpjes voor de feestdagen maak je zo:
Klop de eiwitten met een snufje zout in een schone stalen of glazen kom tot ze luchtig beginnen te worden.
Voeg er nu al kloppend lepel voor lepel de suiker aan toe, tot je een mooi glad en stevig mengsel hebt.
Spuit het schuim op bakpapier en bak de schuimpjes 1 ½ uur in een oven van 90 graden tot de schuimpjes mooi droog zijn.
Tafel lekker !!