Appeltaart met verse cranberry’s – Het populairste gebak in Nederland is toch wel de appeltaart! Of het nu in de zomer is met een bolletje ijs of in de winter met een warme chocolademelk, bijna iedereen is er verzot op. En denk je nu: saai appeltaart, nee hoor !!
Er zijn maar weinig soorten gebak met één en dezelfde naam waar zoveel variatie in is.
Op Lekker Tafelen staan dan ook al vele appeltaarten, maar deze mag zeker in dat rijtje. Een koekjesdeeg met cakebeslag dat rijkelijk gevuld is met appel en cranberry. Let op, niet te veel cranberry’s, want dan wordt het te zuur. Net een beetje voor een friszuur accent. Winterse kruiden en een vleugje amandel maken het geheel helemaal af. Krijg je al trek?
Tip: Het is een iets uitgebreider recept door de koekbodem. Dit kun je eventueel weglaten, maar met is toch echt wel lekkerder. Maak het deeg voor de bodem het liefst in meervoud en bewaar deze voor een andere keer in de vriezer. Je haalt het een paar uurtjes voor gebruik uit de vriezer, kneedt het even door en het is klaar voor gebruik.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appeltaart met verse cranberry’s
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 jonagold appels
- 100 gram verse cranberry’s
- 3 eieren
- 100 + 150 gram boter
- 2 eetlepels suiker
- 100 + 150 gram suiker
- snufje zout
- 2 eetlepels water
- 200 + 120 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 60 gram amandelmeel
- 3 theelepels koekkruiden / speculaaskruiden
- 50 gram amandelschaafsel
- eventueel poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appeltaart met verse cranberry’s:
De koekbodem:
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- snufje zout
- 2 eetlepels water
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Meng de boter met de suiker zeef de bloem met het bakpoeder en het zout erboven. Roer tot alles begint te kruimelen, voeg nu het water toe en kneed het tot een stevige aaneenhangende bal. Druk het deeg plat en wikkel het in huishoudfolie. Leg het deeg tot gebruik koel weg.
Het cakebeslag:
- 150 gram suiker
- 150 gram boter
- 3 eieren
- 60 gram amandelmeel
- 120 gram bloem
- 100 gram verse cranberry’s
- 4 jonagold appels
- 3 theelepels koekkruiden / speculaaskruiden
- 2 eetlepels suiker
- 50 gram amandelschaafsel
- eventueel poedersuiker
Klop de boter met de suiker romig en voeg er al kloppend één voor één de eieren doorheen. Voeg het amandelmeel er aan toe en klop dit er kort doorheen. Zeef de bloem erboven en spatel dit door het mengsel.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer een bakvorm van ongeveer 26 cm in met boter en bekleed de bodem met een op maat geknipt stukje bakpapier. Kneed het deeg voor de koekbodem kort door en rol dit op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel. Bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van je bakblik. Wanneer het deeg scheurt is niet erg, je kunt de stukken aan elkaar duwen en je ziet er later niets meer van. Maak je cakebeslag en verdeel er 1/3 van over de koekbodem.
Schil de appels snij ze in parten en dan in schijfjes, steek iets minder dan de helft van de schijfjes in een cirkel in het beslag. Meng de suiker met de koekkruiden en strooi er 2/3 van over de appels. Meng de cranberry’s door de rest van het beslag en verdeel dit over de appels. Strijk dit mooi glad. Steek nu de rest van de schijfjes in een cirkel in het beslag. Bestrooi alles met de rest van het suikermengsel en strooi er het amandelschaafsel overheen. Bak de appeltaart met verse cranberry’s in ongeveer een uur bruin en gaar.
Tafel lekker !!