- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Appeltaart met verse cranberry’s – Het populairste gebak in Nederland is toch wel de appeltaart! Of het nu in de zomer is met een bolletje ijs of in de winter met een warme chocolademelk bijna iedereen is er verzot op. En denk je nu: saai appeltaart, nee hoor!! Ik ken maar weinig soorten gebak met één en dezelfde naam waar zoveel variatie in is.

Op Lekker Tafelen staan dan ook al vele appeltaarten[1], maar deze wil ik jullie toch echt niet onthouden. Een koekjesdeeg met cakebeslag dat rijkelijk gevuld is met appel en cranberry. Let op, niet teveel cranberry’s, want dan wordt het te zuur. Net een beetje voor een friszuur accent. Winterse kruiden en een vleugje amandel maken het geheel helemaal af. Krijg je al trek?


Appeltaart met verse cranberry’s

Voor de koekbodem:

Meng de boter met de suiker zeef de bloem met het bakpoeder en het zout erboven. Roer tot alles begint te kruimelen, voeg nu het water toe en kneed het tot een stevige aaneenhangende bal. Druk het deeg plat en wikkel het in huishoudfolie. Leg het deeg tot gebruik koel weg.

Voor het cakebeslag:

Klop de boter met de suiker romig en voeg er al kloppend een voor een de eieren doorheen. Voeg het amandelmeel er aan toe en klop dit er kort doorheen. Zeef de bloem erboven en spatel dit door het mengsel.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer een bakvorm van ongeveer 26 cm in met boter en bekleed de bodem met een op maat geknipt stukje bakpapier. Kneed het deeg voor de koekbodem kort door en rol dit op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel. Bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van je bakblik. Wanneer het deeg scheurt is niet erg, je kunt de stukken aan elkaar duwen en je ziet er later niets meer van. Maak je cakebeslag en verdeel er 1/3 van over de koekbodem.

Schil de appels snij ze in parten en dan in schijfjes, steek iets minder dan de helft van de schijfjes in een cirkel in het beslag. Meng de suiker met de koekkruiden en strooi er 2/3 van over de appels. Meng de cranberry’s door de rest van het beslag en verdeel dit over de appels. Strijk dit mooi glad. Steek nu de rest van de schijfjes in een cirkel in het beslag. Bestrooi alles met de rest van het suikermengsel en strooi er het amandelschaafsel overheen. Bak de appeltaart met verse cranberry’s in ongeveer een uur bruin en gaar.

Het is een iets uitgebreider recept door de koekbodem. Dit kun je eventueel weg laten maar met is toch echt wel lekkerder. Ik maak het deeg voor de bodem altijd in meervoud en bewaar deze voor een andere keer in de vriezer. Je haalt het een paar uurtjes voor gebruik uit de vriezer, kneedt het even door en het is klaar voor gebruik.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. appeltaarten: https://lekkertafelen.nl/special/appeltaart/
  2. speculaaskruiden: https://lekkertafelen.nl/kookschool/zelf-kruidenmengsels-maken/