• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Appeltaart met frangipane

door Redactie
in Taart
Appeltaart met frangipane
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Appeltaart met frangipane – Appeltaart kun je op vele manieren bereiden. Iedereen kent wel oma’s appeltaart, waarvan de bodem en het raster meestal gemaakt wordt met een harde wener deeg, dit is een een soort koekjes deeg, een echte klassieker in de bakkerij ook wel 1 2 3 deeg genoemd. In de appelvulling wordt meestal royaal gebruik gemaakt van rozijnen en kaneel. Ook is er een variatie met kruimels bovenop of een appeltaart met als basis cakebeslag, filodeeg of bladerdeeg.

Oma’s appeltaart is de meest geliefde appeltaart. Probeer daarom ook eens deze appeltaart met frangipane. Door de rozijntjes weg te laten en er een heerlijk laagje amandel frangipane in te verwerken, krijg je een vrij luxe appeltaart met frangipane waar iedereen echt naar uitkijkt.

Frangipane en Jonagold

Frangipane is een beslag van amandel, boter, suiker, ei en een klein beetje bloem dat lekker smeuïg blijft na het bakken. Ook houdt dit het vocht van de appels vast en zal de bodem niet klef worden van het sap van de appels. In plaats van het geijkte raster kan je ook eens denken aan het gebruik van een leuke koekjessteker, het oog wil toch ook wat. In de vorm van blaadjes bijvoorbeeld maar in de kerstperiode is het bijvoorbeeld erg leuk om een stersteker te nemen, zo kun je de taart aan de gelegenheid aanpassen.

De appelsoort die je gebruikt in je taart is belangrijk. De jonagold is een aanrader omdat deze vrij stevig blijft en omdat de taart hierdoor niet te vochtig wordt. Ook de zoetheid van de appel vind is erg prettig. En niet te vergeten, hij is vrijwel het hele jaar door
verkrijgbaar. Kies je voor een wat zuurdere appelsoort zoals de Goudrenet houdt er dan rekening mee dat deze tot moes kookt. Deze kan je daarom beter gebruiken voor je zelfgemaakte appelmoes.

Appeltaart met frangipane

Porties: 6 tot 8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram basterdsuiker
  • 200 gram + 50 gram boter
  • 3 eieren
  • 6 gram bakpoeder
  • zout
  • 300 gram + 20 gram bloem
  • amandelschaafsel en suiker voor de garnering ( optioneel )
  • 1 1/2 kilo jonagold appels
  • 40 gram custard
  • 2-­3 theelepels kaneel naar smaak
  • 100 gram + 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appeltaart met frangipane:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak eerst het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven. Meng hiervoor 200 gram boter met 100 gram basterdsuiker met de mixer kort door elkaar, roer er een half ei door.
Zeef 300 gram bloem met een mespuntje zout en 6 gram bakpoeder en meng deze er ook door, als het kruimels worden zet de mixer dan uit en kneed met de handen goed door tot een egaal deeg. Leg dit verpakt in plastic een half uur in de koelkast om even op te stijven zodat het makkelijker uit te rollen is.

Maak nu de frangipane door 50 gram boter met 100 gram suiker luchtig te kloppen, klop er dan 1 ei door en als laatste 100 gram amandelmeel en 20 gram bloem. Zet apart maar niet koel. Schil de appels en snij deze in kwarten en dan in schijfjes. Meng 40 gram custard, 2-3 theelepels kaneel en 50 gram suiker en meng dit met de appelschijfjes.

Vet een springvorm van 24­-26 cm in met boter en strooi er wat bloem of paneermeel over, keer de vorm om en klop de overtollige bloem/paneermeel eruit. Kneed het deeg kort door en rol het uit tot ongeveer een halve cm dikte. Wanneer je 2 stukken plastic neemt  (bv een opengeknipte broodzak) kun je je deeg hier tussen uitrollen. Haal de bovenste plastic er af en leg de lap deeg omgekeerd in de vorm, het deeg zal zo bijna niet scheuren. Breng in model maar druk niet te hard aan, trek nu de andere plastic eraf. Snijd de  bovenste rand af. Verdeel de frangipane voorzichtig met een lepel over de bodem en verdeel hier alle appelvulling op. Het kan zijn dat je een bergje hebt maar dat geeft niet want door het bakken zal de vulling straks iets slinken.

Klop een eitje los met wat zout en smeer hiermee de rand in. Rol de rest van je deeg uit en steek of snij er mooie vormen uit. Leg deze op de rand van je taart en laat het midden vrij. Bestrijk de taart voorzichtig met ei en strooi er wat suiker over. Strooi eventueel wat amandelschaafsel in het midden zodat duidelijk is dat er amandelen in verwerkt zijn.

Bak de appeltaart met frangipane ongeveer 50­-60 minuten op 175 graden Celsius. Laat de appeltaart met frangipane een half uurtje afkoelen voordat je de rand los haalt anders zou de zijkant kunnen scheuren.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit - Appeltaart

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

Meringue appeltaart
Taart

Meringue appeltaart; Originaliteit wordt beloond

Appeltaart met pompoen
Taart

Appeltaart met pompoen en een lekkere crumble

Reacties 8

  1. Jolly Van Hijum says:
    4 maanden geleden

    Wat een heerlijk kookblog! Kan ik de recepten ook opslaan op de site??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Dankjewel! Op dit moment nog niet Jolly, we werken wel aan deze mogelijkheid.

      Beantwoorden
  2. Dian Geerts says:
    5 maanden geleden

    Lijkt me een heerlijke cake. Maar wat is custard? Is dat vla, of is dat puddingpoeder? Ik zou hem heel graag willen maken. 😉

    vriendeljike bakgroetjes
    Dian

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Custard is een basisrecept bij het thuisbakken Dian. Je kunt het vers maken maar inderdaad ook met de poeder. Die vinden wij dan net even minder lekker ?

      Beantwoorden
      • Dian Geerts says:
        5 maanden geleden

        ok! Dank je wel 😉 Ik ga hem proberen te maken nu.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          5 maanden geleden

          Leuk Dian, laat je ons weten of het gelukt is?

          Beantwoorden
  3. Monique says:
    6 jaar geleden

    Lijkt mij heerlijk, dus ik wil m graag maken….
    Is het de bedoeling dat je van het gewone deeg 2/3 neemt en dan de ander 1/3 erbovenop? En als je het “gewone deeg erin hebt dan direct dat andere erover?

    Groet
    Monique

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 jaar geleden

      Helemaal goed ja, eerst 2/3 uitrollen voor de bodem en de zijkant en wat je overhoudt voor de afwerking. Ben benieuwd naar je resultaat.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen