• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Appeltaart met frangipane

door Connie Derks
in Taart
0
8
Appeltaart met frangipane

Appeltaart met frangipane – Appeltaart kun je op vele manieren bereiden. Iedereen kent wel oma’s appeltaart, waarvan de bodem en het raster meestal gemaakt wordt met een harde wener deeg, dit is een soort koekjes deeg, een echte klassieker in de bakkerij ook wel 1 2 3 deeg genoemd. In de appelvulling wordt meestal royaal gebruikgemaakt van rozijnen en kaneel. Ook is er een variatie met kruimels bovenop of een appeltaart met als basis cakebeslag, filodeeg of bladerdeeg.

Oma’s appeltaart is de geliefdste appeltaart. Probeer daarom ook eens deze appeltaart met frangipane. Door de rozijntjes weg te laten en er een heerlijk laagje amandel frangipane in te verwerken, krijg je een vrij luxe appeltaart met frangipane waar iedereen echt naar uitkijkt.

Frangipane en Jonagold

Frangipane is een beslag van amandel, boter, suiker, ei en een klein beetje bloem dat lekker smeuïg blijft na het bakken. Ook houdt dit het vocht van de appels vast en zal de bodem niet klef worden van het sap van de appels. In plaats van het geijkte raster kun je ook eens denken aan het gebruik van een leuke koekjessteker, het oog wil toch ook wat. In de vorm van blaadjes bijvoorbeeld, maar in de kerstperiode is het bijvoorbeeld erg leuk om een stersteker te gebruiken, zo kun je de taart aan de gelegenheid aanpassen.

De appelsoort die je gebruikt in je taart is belangrijk. De jonagold is een aanrader omdat deze vrij stevig blijft en omdat de taart hierdoor niet te vochtig wordt. Ook de zoetheid van de appel vind is erg prettig. En niet te vergeten, hij is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Kies je voor een wat zuurdere appelsoort zoals de Goudrenet houdt er dan rekening mee dat deze tot moes kookt. Deze kun je daarom beter gebruiken voor je zelfgemaakte appelmoes.

Appeltaart bakken

Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders

In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!

Appeltaart met frangipane

Porties: 6 tot 8 personen
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram basterdsuiker
  • 200 gram + 50 gram boter
  • 3 eieren
  • 6 gram bakpoeder
  • zout
  • 300 gram + 20 gram bloem
  • amandelschaafsel en suiker voor de garnering ( optioneel )
  • 1 1/2 kilo jonagold appels
  • 40 gram custard
  • 2-­3 theelepels kaneel naar smaak
  • 100 gram + 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appeltaart met frangipane:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak eerst het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven. Meng hiervoor 200 gram boter met 100 gram basterdsuiker met de mixer kort door elkaar, roer er een half ei door.
Zeef 300 gram bloem met een mespuntje zout en 6 gram bakpoeder en meng deze er ook door, als het kruimels worden zet de mixer dan uit en kneed met de handen goed door tot een egaal deeg. Leg dit verpakt in plastic een half uur in de koelkast om even op te stijven zodat het makkelijker uit te rollen is.

Maak nu de frangipane door 50 gram boter met 100 gram suiker luchtig te kloppen, klop er dan 1 ei door en als laatste 100 gram amandelmeel en 20 gram bloem. Zet apart, maar niet koel. Schil de appels en snij deze in kwarten en dan in schijfjes. Meng 40 gram custard, 2-3 theelepels kaneel en 50 gram suiker en meng dit met de appelschijfjes.

Vet een springvorm van 24­-26 cm in met boter en strooi er wat bloem of paneermeel over, keer de vorm om en klop de overtollige bloem/paneermeel eruit. Kneed het deeg kort door en rol het uit tot ongeveer een halve cm dikte. Wanneer je 2 stukken plastic neemt  (bv een opengeknipte broodzak) kun je je deeg hier tussen uitrollen. Haal de bovenste plastic er af en leg de lap deeg omgekeerd in de vorm, het deeg zal zo bijna niet scheuren. Breng in model, maar druk niet te hard aan, trek nu de andere plastic eraf. Snijd de bovenste rand af. Verdeel de frangipane voorzichtig met een lepel over de bodem en verdeel hier alle appelvulling op. Het kan zijn dat je een bergje hebt, maar dat geeft niet want door het bakken zal de vulling straks iets slinken.

Klop een eitje los met wat zout en smeer hiermee de rand in. Rol de rest van je deeg uit en steek of snij er mooie vormen uit. Leg deze op de rand van je taart en laat het midden vrij. Bestrijk de taart voorzichtig met ei en strooi er wat suiker over. Strooi eventueel wat amandelschaafsel in het midden zodat duidelijk is dat er amandelen in verwerkt zijn.

Bak de appeltaart met frangipane ongeveer 50­-60 minuten op 175 graden Celsius. Laat de appeltaart met frangipane een half uurtje afkoelen voordat je de rand los haalt, anders zou de zijkant kunnen scheuren.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin269Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Speculaastaart met peer
Taart

Speculaastaart met peer. Een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Cheesecake met gekarameliseerde peren
Taart

Cheesecake met gekarameliseerde peren

Reacties 8

  1. Jolly Van Hijum says:
    2 jaar geleden

    Wat een heerlijk kookblog! Kan ik de recepten ook opslaan op de site??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel! Op dit moment nog niet Jolly, we werken wel aan deze mogelijkheid.

      Beantwoorden
  2. Dian Geerts says:
    2 jaar geleden

    Lijkt me een heerlijke cake. Maar wat is custard? Is dat vla, of is dat puddingpoeder? Ik zou hem heel graag willen maken. 😉

    vriendeljike bakgroetjes
    Dian

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Custard is een basisrecept bij het thuisbakken Dian. Je kunt het vers maken maar inderdaad ook met de poeder. Die vinden wij dan net even minder lekker ?

      Beantwoorden
      • Dian Geerts says:
        2 jaar geleden

        ok! Dank je wel 😉 Ik ga hem proberen te maken nu.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Leuk Dian, laat je ons weten of het gelukt is?

          Beantwoorden
  3. Monique says:
    8 jaar geleden

    Lijkt mij heerlijk, dus ik wil m graag maken….
    Is het de bedoeling dat je van het gewone deeg 2/3 neemt en dan de ander 1/3 erbovenop? En als je het “gewone deeg erin hebt dan direct dat andere erover?

    Groet
    Monique

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 jaar geleden

      Helemaal goed ja, eerst 2/3 uitrollen voor de bodem en de zijkant en wat je overhoudt voor de afwerking. Ben benieuwd naar je resultaat.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen