- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Appeltaart met frangipane

Appeltaart met frangipane – Appeltaart kun je op vele manieren bereiden. Iedereen kent wel oma’s appeltaart, waarvan de bodem en het raster meestal gemaakt wordt met harde wener deeg, dit is een een soort koekjes deeg,een echte klassieker in de bakkerij ook wel 1 2 3 deeg genoemd. In de appelvulling wordt meestal royaal gebruik gemaakt van rozijnen en kaneel. Ook is er een variatie met kruimels bovenop of een appeltaart met als basis cakebeslag, filodeeg of bladerdeeg.
Omdat oma’s appeltaart de meest geliefde appeltaart is heb ik hierop een variatie gemaakt. Door de rozijntjes weg te laten en er een heerlijk laagje amandel frangipane in te verwerken, krijg je een vrij luxe appeltaart.

Frangipane en Jonagold

Frangipane is een beslag van amandel, boter, suiker, ei en een klein beetje bloem dat lekker smeuïg blijft na het bakken. Ook houdt dit het vocht van de appels vast en zal de bodem niet klef worden van het sap van de appels. In plaats van het geijkte raster kan je ook eens denken aan het gebruik van een leuke koekjessteker, het oog wil toch ook wat. Toevallig had ik er een in de vorm van blaadjes.  In de kerstperiode is het bijvoorbeeld erg leuk om een stersteker te nemen, zo kun je de taart aan de gelegenheid aanpassen.

De appelsoort die je gebruikt in je taart is belangrijk. Ik werk graag met een Jonagold omdat deze vrij stevig blijft en de taart niet te vochtig wordt. Ook de zoetheid van de appel vind ik erg prettig. En niet te vergeten, hij is vrijwel het hele jaar door
verkrijgbaar. Kies je voor een wat zuurdere appelsoort zoals de Goudrenet houdt er dan rekening mee dat deze tot moes kookt. Deze kan je daarom beter gebruiken voor je zelfgemaakte appelmoes [1].

Appeltaart met frangipane

De bodem:

De appelvulling:

De frangipane:

Zo maak je appeltaart met frangipane:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak eerst het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven. Meng hiervoor de boter met de suiker met de mixer kort door elkaar, roer er het ei door.
Zeef de bloem met zout en bakpoeder en meng deze ook erdoor, als het kruimels worden zet de mixer dan uit en kneed met de handen goed door tot een egaal deeg. Leg dit verpakt in plastic een half uur in de koelkast om even op te stijven zodat het makkelijker uit te rollen is.

Maak nu de frangipane door de boter met de suiker luchtig te kloppen, klop er dan het ei door en als laatste de amandelmeel met de bloem. Zet apart maar niet koel. Schil de appels en snij deze in kwarten en dan in schijfjes. Meng de custard, kaneel en de suiker en meng dit met de appelschijfjes.

Vet een springvorm van 24­-26 cm in met boter en strooi er wat bloem of paneermeel over, keer de vorm om en klop de overtollige bloem/paneermeel eruit. Kneed het deeg kort door en rol het uit tot ongeveer een halve cm dikte. Wanneer je 2 stukken plastic neemt  (bv een opengeknipte broodzak) kun je je deeg hier tussen uitrollen. Haal de bovenste plastic er af en leg de lap deeg omgekeerd in de vorm, het deeg zal zo bijna niet scheuren. Breng in model maar druk niet te hard aan, trek nu de andere plastic eraf. Snijd de  bovenste rand af. Verdeel de frangipane voorzichtig met een lepel over de boden en verdeel hier alle appelvulling op. Het kan zijn dat je een bergje hebt maar dat geeft niet want door het bakken zal de vulling straks iets slinken.

Klop een eitje los met wat zout en smeer hiermee de rand in. Rol de rest van je deeg uit en steek of snij er mooie vormen uit. Leg deze op de rand van je taart en laat het midden vrij. Bestrijk de taart voorzichtig met ei en strooi er wat suiker over. Strooi eventueel wat amandelschaafsel in het midden zodat duidelijk is dat er amandelen in verwerkt zijn.

Bak de appeltaart met frangipane ongeveer 50­-60 minuten op 175 graden Celsius. Laat de appeltaart met frangipane een half uurtje afkoelen voordat je de rand los haalt anders zou de zijkant kunnen scheuren.