Appeltaart met noten en winterse kruiden – Appeltaart, wie is er niet groot mee geworden, wereldwijd bestaan er vast honderden verschillende recepten. Iedere dochter heeft vast van haar moeder of oma wel een recept meegekregen, en ieder recept is net weer anders.
Na veel uitproberen ben ik uiteindelijk uitgekomen op onderstaand recept, heerlijk door de combinatie van zurige appels met verschillende noten en de winterse kruiden, waarschijnlijk zal dit ook het recept zijn dat ik mijn dochters mee zal geven.
Ik heb hierin gekozen voor 2 verschillende appelsoorten, de Elstar, omdat deze bij verhitting zijn zurige smaak en stevige structuur goed behoudt, en de Granny als friszure verrassing, omdat de Granny een sappige appel is strooi ik op de bodem wat paneermeel.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Deeg;
- 250 gram bloem
- 200 gram harde boter
- 100 gram witte basterd suiker
- 1 ei
- 50 gram hazelnoten
- evt. merg van 1 vanille stokje
extra benodigdheden
- karamel (eventueel Bebogeen)
- paneermeel
Vulling;
- 3 Elstar appels
- 2 Granny smith appels
- 50 gram walnoten
- 50 gram pistache noten
- 1/2 eetlepel kaneel (4 gram)
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder (1 gram)
- 1/2 theelepel piment (1 gram)
- 1/4 theelepel gemberpoeder (0,75 gram)
- snufje nootmuskaat
- snufje zeezout
- 1 ei
Karamel kun je zelf maken door een blikje gecondenseerde melk afgesloten 3 uur in een pan met water te laten koken. Zorg er wel voor dat het blikje onder water blijft gedurende de hele kooktijd. Laat het blikje eerst goed afkoelen voor je het opent aan spuit de gloeiend hete karamel in je gezicht. In gesloten blik is de karamel lang houdbaar, je hem dus ook al dagen voordat de taart gebakken gaat worden, maken.
Rooster de hazelnoten op een bakblik, 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven, laat ze afkoelen en maal ze fijn.
Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en maak er een samenhangend deeg van. Verpak in huishoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Hak de noten voor de vulling fijn, schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine stukjes. Meng de kruiden met elkaar en meng daarna de noten, appels en kruiden met elkaar.
Gebruik circa driekwart van het deeg om de taartbodem van te maken. Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol de bodem gelijkmatig uit. Leg het deeg in een vlaaivorm van ongeveer 26 cm doorsnee. Strooi op de bodem wat paneermeel. Smeer de karamel hierover uit, maar houd een klein gedeelte apart. Leg eerst de vulling op de karamel en eindig met wat klodders overgebleven karamel. Maak van het restant van het deeg een raster en leg dit over de vulling heen. Het raster voor het bakken even insmeren met gekluts ei. Plaats de taart onderin de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 45 minuten gaar.
De meeste keukenweegschalen zijn niet geschikt om zeer kleine hoeveelheden te wegen daarom heb ik het gewicht van de kruiden weergegeven in theelepelmaten, dit is echter nooit helemaal precies. Voor dit recept is dat geen probleem, maar is exacte weging van kleine hoeveelheden noodzakelijk maak dan gebruik van een brievenweegschaal of een lepelweegschaal, deze weegschalen zijn geschikt om tot 0,1 gram nauwkeurig te wegen.
Een vlaaivorm is prima geschikt voor dit recept. Ik nam een vlaaivorm van 26 cm en daarna is bovenstaande foto gemaakt. Succesje dus. Laat je weten of het gelukt is?
Wat lijkt me dit een heerlijk recept. Morgen jarig..nu dus al snel t blikje melk onder water gezet, en snel verder met de rest. Durf alleen niet zo goed de vlaaivorm te gebruiken…zou die niet te ondiep zijn?