• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 22, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake

Connie Derks door Connie Derks
in Taart
0
0
Lemoncurd cheesecake

Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake – De cheesecake is de laatste jaren een stuk populairder geworden. In menig restaurant staan ze op de dessertkaart. In feite was de cheesecake al jaren populair onder de noemer MonChoutaart. Best knap van een merk als Monchou dat je jouw taart voor jarenlang in de hoofden van mensen krijgt. Dat jouw taart op de gemiddelde verjaardag op tafel verschijnt.

Ga houden van lekker vers

Die MonChoutaart met de kersen uit een potje kent iedereen. Maar het is zo zonde. In ons welvarende landje kun je op elk moment van de dag aan lekker vers fruit komen. Waarom zou je een pot fruit pakken? Helaas is het tegenovergestelde meer waarheid. Welvaart, zorgt vaak juist voor gemakzucht. Wij gaan toch een poging doen om die MonChoutaart van tafel te halen met het recept voor een Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake. En zoals beloofd gaan we daar uitsluitend verse ingrediënten voor gebruiken. We beloven dat je gaat houden van vers, dat je gaat houden van deze taart.

Roomkaas op een bodem

Dat roomkaas centraal staat in een cheesecake is ongetwijfeld al duidelijk. Die roomkaas komt op een bodem, dat is ook duidelijk. Er zijn meerdere manieren om zo’n bodem te maken. Je kunt gaan kneden en rollen, maar je kunt ook je agressie kwijt door wat koekjes stuk te slaan. Beide opties staan in de beschrijving van het recept voor Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake en raad eens? Jij mag kiezen ?

Lemon? Hoe dan?

Iedereen heeft wel eens lemoncurd gegeten, maar waarschijnlijk was dat ergens onderweg. Velen zullen het nooit in huis halen en dus al helemaal niet zelf maken. Toch is dat absoluut een aanrader. En maak dan gelijk een beetje extra van die lemoncurd. Als eerste natuurlijk voor de Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake, maar daarnaast is lemoncurd ook echt een lekkernij bij ijs en yoghurt. Hadden we niet beloofd dat je ervan ging houden? Doen dus!

Gemak of plezier en gezelligheid?

Sorry dat we je met zoveel keuzes opzadelen. Maar wat doe je? Ga je voor gemak of ga je voor plezier en gezelligheid? Die MonChoutaart waar we het net al over hadden is puur gemak. Kersen uit een potje! Dat kan niet meer hoor mensen. Maak deze Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake en je zult zien dat dat hartstikke gezellig is. Kneden, rollen of koekjes stukslaan. Roomkaas mengen, lemoncurd maken en tussentijds alvast proeven. En laten we vooral niet vergeten om te vertellen dat je deze taart met heel veel trots gaat serveren. Prik dus voortaan de verjaardagskaarsjes niet in een MonChoutaart met kersen uit een potje, maar prik kaarsjes en vlaggetjes in een echte Lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake.

Tip: Is lemoncurd niet helemaal jouw smaak? De kiwi cheesecake is een geweldig alternatief. We zeiden het al, we houden van vers!

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Lemoncurd ‘niet-uit-de-oven’ cheesecake

Porties: 6 - 8 punten
Bereidingstijd: 540 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • rasp en sap van 2 citroenen
  • 200 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 blaadje gelatine
  • 125 gram bloem
  • 50 gram boter in blokjes
  • 50 gram poedersuiker
  • zout
  • 1 ei
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 400 gram roomkaas
  • 400 gram slagroom, koud
  • 120 gram suiker
  • 3 blaadjes gelatine

Bereidingswijze van dit recept

Een lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake maak je zo:

Begin met de lemoncurd. Deze kan je ook een paar dagen eerder maken. Bewaar de lemoncurd in een gesteriliseerd potje dat ongeopend minimaal 1 maand houdbaar is en geopend een week.

Was voor de lemoncurd de citroenen goed en rasp met een fijne rasp het gele deel van de schil. Zorg dat er geen wit velletje bij komt, want deze smaakt bitter. Pers het sap uit de citroenen en doe dit samen met het rasp, de boter en de suiker in een pannetje. Verwarm dit al roerend tot de suiker en de boter zijn gesmolten.

Zet de pan van het vuur af en laat een klein beetje afkoelen. Week 1 blaadje gelatine in koud water. Klop de eieren in een ander kommetje los en voeg deze onder goed roeren door het lauwe citroenmengsel. Verwarm de lemoncurd nu weer voorzichtig, roer goed door met een siliconen spatel. Zet het vuur uit zodra de curd begint in te dikken, het blijft dan aan de spatel hangen. Haal het gelatine blaadje uit het water, knijp uit en roer dit door de warme lemoncurd. Laat de curd afkoelen tot deze lauw is of giet hem heet in een potje als je de curd eerder maakt.

De bodem:

Wil je het kneden, rollen en wachten liever overslaan? Doe het dan zo:

Neem 200 gram koekjes (bijvoorbeeld Bastogne), verkruimel die en meng die met 100 gram gesmolten boter. Natuurlijk had je al een springvorm (doorsnee 22 cm) bekleed met bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm en druk goed aan. Voor de helden onder ons die voor een echte bodem hun hand niet omdraaien, hieronder zie je hoe je deze het best kan maken.

Meng voor de bodem de boter met de suiker, het zout en de bloem tot kruimels. Voeg er dan het ei aan toe en kneed eventjes kort door. Leg het deeg in folie verpakt een half uur in de koelkast om het later makkelijker uit te kunnen rollen.

Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 2-3 mm dikte. Bekleed hiermee de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van ongeveer 22 cm. Bak de bodem ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden tot deze licht begint te verkleuren. Laat de bodem afkoelen. Bekleed nu ook de zijkanten van je springvorm met een strook bakpapier. Leg de bodem er weer in en maak de vulling.

Zo maak je de vulling:

Klop de koude slagroom met de suiker tot deze lobbig is. Roer in een andere schaal de roomkaas met de citroenrasp met een spatel los. Leg ondertussen de gelatine 5 minuten in koud water en verwarm het citroensap. Haal de pan van het vuur en roer er de (uitgeknepen) gelatine doorheen. Roer dit citroen-gelatinemengsel door de roomkaas en spatel het dan voorzichtig door de slagroom zodat alles goed vermengd is.

Spatel dan ongeveer 1/3 van de lauwe lemoncurd grof door het slagroommengsel, het is de bedoeling dat je nog strepen ziet. Giet dit mengsel nu in de springvorm. Als het een beetje stevig is, verdeel je er voorzichtig de rest van de lemoncurd overheen en steek je een beetje met een lepel door de bovenlaag zodat het een ruw vermengd uiterlijk heeft.

Als de lemoncurd te stevig is geworden kun je deze voorzichtig al roerende au bain-marie verwarmen tot deze weer licht vloeibaar is. Let er wel op dat de curd met de gelatine niet mag koken.

Laat de lemoncurd “niet-in-de-oven” cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast voordat je deze aansnijdt.

Tafel lekker !!

Tags: CheesecakeFruitKaas - Roomkaas
DeelPin378Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kwarktaart met echte aardbeien
Taart

Kwarktaart met echte aardbeien

Chocolade avocado taartje
Taart

Chocolade avocado taartje met een bodem van noten en dadels

Rabarbertaart met schuim
Taart

Rabarbertaart met schuim

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

kwarktaart met aardbeien en limoen
Taart

Kwarktaart met aardbei en limoen

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake – Veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Appeltaart met abrikoos
Taart

Appeltaart met abrikoos

Rode grapefruittaart
Taart

Rode grapefruittaart; Tropisch en fris

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen