Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake

Een lemoncurd cheesecake die je gewoon zonder oven even snel kunt maken. Ideaal als je veel gasten krijgt, maar ook voor een verwenmomentje voor jezelf.

4 13.439

Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake – Een cheesecake maak je met cheese, met kaas, da’s logisch lijkt me. Dat je daarvoor je fijne belegen boerenkaas in plakjes snijdt lijkt me minder logisch. Wat dan wel? Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik op zoek ging naar een aantal ingrediënten van een cheesecake. Ik was nog niet zo bekend in de wereld van het bakken en koken, maar vastbesloten mijn favoriet eens zelf te maken. Hoe moeilijk kan het zijn toch? Dus op zoek naar roomkaas.

Roomkaas bij de super vinden

Herken je dat gevoel dat je iets niet kan vinden in de super, maar je het eigenlijk niet wil vragen aan één van die kids die de planken aanvullen. Want inderdaad, hoe moeilijk kan het zijn? Roomkaas zal wel ergens bij de kaas liggen, zal zacht zijn en een romige, witte kleur hebben. Nou vergeet het maar. Ik zag het niet en bij mijn vraag: “Weten jullie misschien waar de roomkaas ligt?”, kreeg ik een blik alsof ik gevraagd had wanneer de eerste raket naar de maan vertrekt. Uiteindelijk is het gelukt toen ik mijn vraag anders stelde aan één van de winkelende dames die, zo bleek, wel wist welk van die pakjes in de koeling waarvoor gebruikt kon worden. Op mijn: “ik wil een cheesecake maken, welke kaas heb ik daarvoor nodig?” kreeg ik een aantal opties en uiteindelijk is het goed gekomen.

Oké of errug lekker?

Hoe handig was het geweest als collega Connie in de winkel naast me had gestaan. Buiten dat ik dan meteen een paar tips voor de bodem had gekregen, had ze me waarschijnlijk ook meteen een goed recept gemaild. Niet dat mijn cheesecake mislukte, dan moet je wel heel rare dingen doen, maar je hebt oké en je hebt errug lekker. En het recept hieronder van Connie is van de categorie errug lekker!

Tips

Maar meteen beginnen met een tip van Connie: maak wat meer van de lemoncurd, je hebt dan meteen wat bijzonders over een ijsje of de yoghurt. En ben je niet zo van de echte deegbodems met het kneden en even laten rusten dan geeft Connie hiervoor een makkelijk alternatief. Ik moet zeggen, dat alternatief is meer mijn ding. Daarnaast bakt zij de cheesecake niet, maar laat hem met behulp van gelatine opstijven. Leuk, die kende ik nog niet, een cheesecake die je dus zonder gebruik van de oven op tafel kan zetten! Er gaan een hoop mensen heel blij worden van deze lemoncurd ‘niet-uit-de-oven’ cheesecake van Connie!


Lemoncurd ‘niet-uit-de-oven’ cheesecake

Begin met de lemoncurd. Deze kan je ook een paar dagen eerder maken. Bewaar de lemoncurd in een gesteriliseerd potje dat ongeopend minimaal 1 maand houdbaar is en geopend een week.

  • rasp en sap van 2 citroenen
  • 200 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 blaadje gelatine

Was voor de lemoncurd de citroenen goed en rasp met een fijne rasp het gele deel van de schil. Zorg dat er geen wit velletje bij komt, want deze smaakt bitter. Pers het sap uit de citroenen en doe dit samen met het rasp, de boter en de suiker in een pannetje. Verwarm dit al roerend tot de suiker en de boter zijn gesmolten.

Zet de pan van het vuur af en laat een klein beetje afkoelen. Week 1 blaadje gelatine in koud water. Klop de eieren in een ander kommetje los en voeg deze onder goed roeren door het lauwe citroenmengsel. Verwarm de lemoncurd nu weer voorzichtig, roer goed door met een siliconen spatel. Zet het vuur uit zodra de curd begint in te dikken, het blijft dan aan de spatel hangen. Haal het gelatine blaadje uit het water, knijp uit en roer dit door de warme lemoncurd. Laat de curd afkoelen tot deze lauw is of giet hem heet in een potje als je de curd eerder maakt.

De bodem

Zoals ik eerder noemde geeft Connie een fijn alternatief voor diegene die niet zo van het kneden, rollen en wachten zijn, zoals ik dus. Neem 200 gram koekjes (bijvoorbeeld Bastogne), verkruimel die en meng die met 100 gram gesmolten boter. Natuurlijk had je al een springvorm (doorsnee 22 cm) bekleed met bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm en druk goed aan. Voor de helden onder ons die voor een echte bodem hun hand niet omdraaien, hieronder zie je deze het best kan maken.

  • 125 gram bloem
  • 50 gram boter in blokjes
  • 50 gram poedersuiker
  • zout
  • 1 ei

Meng voor de bodem de boter met de suiker, het zout en de bloem tot kruimels. Voeg er dan het ei aan toe en kneed eventjes kort door. Leg het deeg in folie verpakt een half uur in de koelkast om het later makkelijker uit te kunnen rollen.

Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 2-3 mm dikte. Bekleed hiermee de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van ongeveer 22 cm. Bak de bodem ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden tot deze licht begint te verkleuren. Laat de bodem afkoelen. Bekleed nu ook de zijkanten van je springvorm met een strook bakpapier. Leg de bodem er weer in en maak de vulling.

Vulling, vulling, zalige vulling…..

Alles valt of staat natuurlijk met de vulling. Kan je bodem nog zo fijn zijn, als die vulling niet klopt dan is het einde verhaal. Hoe zorg je ervoor dat het plaatje aan het einde klopt?

Zo maak je de vulling:

  • rasp en sap van 1 citroen
  • 400 gram roomkaas
  • 400 gram slagroom, koud
  • 120 gram suiker
  • 3 blaadjes gelatine

Klop de koude slagroom met de suiker tot deze lobbig is. Roer in een andere schaal de roomkaas met de citroenrasp met een spatel los. Leg ondertussen de gelatine 5 minuten in koud water en verwarm het citroensap. Haal de pan van het vuur en roer er de (uitgeknepen) gelatine doorheen. Roer dit citroen-gelatinemengsel door de roomkaas en spatel het dan voorzichtig door de slagroom zodat alles goed vermengd is.

Spatel dan ongeveer 1/3 van de lauwe lemoncurd grof door het slagroommengsel, het is de bedoeling dat je nog strepen ziet. Giet dit mengsel nu in de springvorm. Wanneer het een beetje stevig is verdeel je er voorzichtig de rest van de lemoncurd overheen en steek je een beetje met een lepel door de bovenlaag zodat het het een ruw vermengd uiterlijk heeft.

Wanneer de lemoncurd te stevig is geworden kun je deze voorzichtig al roerende au bain marie verwarmen tot deze weer licht vloeibaar is. Let er wel op dat de curd met de gelatine niet mag koken.

Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast voordat je deze aansnijdt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Maria van Balen zegt

    Geachte dames en mede lekkerbekken,
    ik heb mij al 10 keer aan gemeld voor de nieuws brief maar ik krijg er nooit een, ik vroeg me af dat dat kan
    missien dat jullie mij met mijn maan en mijn mail zelf in jullie systeem kunnen zetten
    Met vriendelijke groet Maria v Balen

  2. Anneke zegt

    Hallo Connie

    Ik ben de taart aan het maken met de gebakken bodem, maar kan je de taart in vriezen?

    Groetjes Anneke

  3. connie zegt

    Roomkaas vind je zoals beschreven in de koeling, vaak ligt deze in de buurt van de Brie en andere borrelkaasjes. Je hebt ze van de merken Monchou, Philadelphia maar ook vaak van een huismerk. Kijk maar eens je zal ze vast wel vinden. Veel plezier met bakken.

  4. Heel Ena bakt. zegt

    Ha Connie.

    Leuk geschreven.

    ….maar welke roomkaas moet ik nu gebruiken en waar vind ik het in de supermarkt?

    Liefs.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer