Cheesecake met peer – Je hebt zin om een taart te bakken. Het enige wat je tegenhoudt om dat ook te gaan doen is het gebrek aan een oven. Dat wordt dus geen taart bakken. Maar het goede nieuws dat je wel een taart kunt maken. Zonder oven. Een oven is niet nodig om een cheesecake te maken. Met onderstaand recept maak je een heerlijke, makkelijke cheesecake met peer met een bodem van koek. Eenmaal geproefd ga je die taart vast en zeker vaker maken.
Een bodem van heerlijke koek
Ook het recept van een cheesecake met peer begint met een bodem en wat voor een. De bodem van die cheesecake is gemaakt met Vondelkoeken. Dit zijn grote koeken, zodat 1 koek voldoende is voor de bodem van een hele taart. De Vondelkoeken zijn er in verschillende smaken, voor de taart gebruik je de fudge koek. Behalve dat de koek lekker knapperig van buiten is en zacht en fudgy van binnen, barst hij ook nog eens van de smaak. Dat komt door de toevoeging van lekker veel specerijen zoals kardemom, gember, kaneel en nog veel meer lekkers.
Cheesecake met peer en specerijen
De cheesecake met peer is fris en licht kruidig door het gebruik van peren, gestoofd in een siroop met specerijen die je ook terugvindt in de koek. Door het stoven worden de stukjes peer zachter en er ontstaat een heerlijke kruidige perensiroop die je gebruikt om de gelatine in op te lossen, zodat je de smaak van peren en specerijen proeft bij iedere hap.
Cheesecake wel of niet bakken
Je kunt de cheesecake met peer op twee manieren maken. Er zijn meerdere soorten cheesecake. De twee bekendsten zijn de gebakken cheesecake. Dat is een recept met eieren en bak je op lage temperatuur in een bak met water in de oven. Die cheesecake is vrij stevig van structuur. De andere is met luchtige slagroom en gelatine, het is eigenlijk meer een bavarois met roomkaas. Die taart is luchtiger dan de gebakken variant, maar zeker niet minder machtig. De meningen over welke cheesecake het lekkerste is zijn verdeeld. Op de website staat van beide een recept. De gebakken cheesecake met peer en het recept van cheesecake wat je hieronder vindt. Probeer ze beide eens. Welke variant van de cheesecake gaat er winnen?
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Cheesecake met peer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram Vondelkoek Fudge
- 75 gram gesmolten boter
- 400 gram roomkaas
- 400 gram slagroom
- 100 + 150 gram suiker
- 750 gram conference peren, in kleine dobbelsteentjes
- 25 gram citroensap
- 1 tl 5spices poeder
- 1 tl speculaaskruiden
- 9 gram gelatine
- 8 gram maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cheesecake met peer:
Doe 150 gram suiker, 25 gram water, de 5 spices en de speculaaskruiden in een pan. Breng aan de kook. Voeg er de dobbelsteentjes peer aan toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken, zet het vuur uit en laat in het sap afkoelen. Dit kan een paar uur vooraf.
Week de gelatine in ruim koud water. Vet een springvorm van 24/26 cm in met olie of boter en bekleed de bodem met bakpapier. Snijd een strook van bakpapier en bekleed daarmee de zijkant.
Verkruimel de koek en meng die met de gesmolten boter. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.
Laat de peren uitlekken en vang het vocht op. Klop de roomkaas, slagroom en 100 gram suiker op tot dit lobbig is.
Roer de siroop even door en meet hier 100 gram van af. Verwarm dit tot het warm is, het hoeft niet te koken. Los de gelatine op in de warme siroop.
Schep 1/4 van het roomkaasmengsel bij het gelatinemengsel en roer goed door met een garde.
Schep dit bij de rest van het roomkaasmengsel en schep goed, maar luchtig door. Doe 1/3 van het roomkaasmengsel met gelatine weer terug in de pan en voeg er 350 gram van de uitgelekte koude peertjes aan toe. Schep even door en verdeel het mengsel over de bodem. Strijk glad en verdeel er voorzichtig de rest van het roomkaasmengsel overheen. Probeer 2 lagen te houden. Strijk mooi glad af en zet dit minimaal 6 uur koud weg.
Meng 100 gram siroop met 8 gram maizena, roer goed door en breng al roerende aan de kook. Het moet een dikke saus zijn die de peren bedekt en bij elkaar houdt. Voeg de peren toe en roer goed door. Laat afkoelen.
Haal de cheesecake met peren voorzichtig uit de vorm, snijd de taart eventueel met een scherp mesje los.
Verplaats de cheesecake naar een schaal.
Maak een rand van de gestoofde peertjes en verdeel hierover grove kruimels van het restje koek.
Snijd de cheesecake met peren en koek in 12 punten en serveer die als nagerecht of bij een kop koffie of thee.
Tafel lekker !!