Chocolade avocado taartje – Een heerlijke bodem van noten en dadels en een mousse van avocado. Een oven is niet nodig om dit taartje met chocolade te maken!
Een volle en romige mousse door de avocado
Bij dit chocolade avocado taartje maak je de mousse, zoals de naam al zegt, met avocado, en natuurlijk een goede gesmolten pure chocolade. Als je het niet weet zou je denken dat het hier een gewone chocolademousse betreft. Door al die lekkere chocolade proef je de avocado bijna niet meer. Die wordt in dit recept dan ook vooral gebruikt voor de romige structuur. Het leuke hiervan is dat het taartje vegan is, en er dus geen dierlijke ingrediënten in zitten. Dit heerlijke taartje is dan ook te gebruiken in een lactosevrij, maar ook in een glutenvrij dieet.
Noten en dadels als basis voor het chocolade avocado taartje
De bodem van dit chocolade avocado taartje is gemaakt van gemalen noten, dadels en een beetje cacao. Zelfs zonder de chocolade avocado mousse is de bodem heerlijk. Je zou kunnen overwegen om meer te maken en er repen van te maken, zo lekker is het. Het is een beetje afhankelijk van de dadels hoe de bodem aan elkaar blijft plakken. Voeg als de dadels vrij droog zijn, eventueel een lepel water toe tijdens het malen, voor een goede samenhang.
Avocado; zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Bakken; voor bij de koffie of thee
Lekker bakken lukt met deze heerlijke recepten. Gebak, taarten, koekjes, cake, en nog veel meer. Allemaal met lekkere verse ingrediënten.
Chocolade avocado taartje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram gemengde, gebrande, ongezouten noten
- 150 gram dadels, zonder pit
- een snuf zout
- 3 eetlepels cacao
- 350 gram avocado (+/- 2 grote)
- 250 gram pure chocolade, in kleine stukjes
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels ahorn- of agavesiroop
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je het chocolade avocado taartje:
Neem een springvorm van 20 tot 24 cm en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Maal de noten, dadels, een snuf zout en 2 eetlepels cacao in een keukenmachine grof. Als de massa niet goed samenhangt voeg je eventueel een lepel water toe.
Verdeel de noten/dadel massa over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
Veeg een kom schoon, afwassen is niet nodig. Doe er de avocado in grove stukken in, samen met de ahornsiroop, vanille-extract,1 eetlepel cacao en het zout. Voeg 2 eetlepels water toe en draai alles tot een mooie gladde massa.
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie.
Schraap met een spatel de zijkanten van de mengkom even schoon, zodat alles goed gemengd wordt en voeg er de gesmolten chocolade aan toe. Draai nog even goed door en proef of je het eventueel nog wat zoeter wilt. Denk hierbij wel aan de zoetheid van de dadels in de bodem. Schraap nog een keer de zijkanten schoon en draai nog even kort door.
Doe de mousse op de bodem en verdeel ze gelijkmatig. Je kunt er voor kiezen om het glad te strijken of er met een lepel wat reliëf in te maken. Zet alles nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal het chocolade avocado taartje uit de koelkast en verwijder voorzichtig de vorm. Haal het bakpapier eraf en zet het taartje op een schaal.
Bestuif eventueel met wat cacaopoeder en serveer het taartje koud of op kamertemperatuur, met een lekkere kop koffie of thee.
Tafel lekker !!