Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel in één taart –Tegenwoordig zie ik de term “guilty pleasure” steeds vaker voorbij komen. Wat is een guilty pleasure nou precies? Uiteraard verschilt dit natuurlijk voor iedereen maar het principe is dat je ergens heel erg van geniet terwijl je weet dat je je naderhand er best een beetje schuldig over zal voelen.
Dit wetende besef ik me dat de chocoladetaart die ik vandaag wil gaan maken wel heel dicht in de buurt komt van wat mijn “guilty pleasure” zou kunnen zijn. Een brosse chocolade bodem gevuld met licht gezouten, smeuïge karamel en overgoten met een ganache van pure chocolade. Dat ik ervan ga genieten is een ding dat zeker is of ik me ook schuldig zal voelen naderhand betwijfel ik toch wel, af en toe moet en mag je jezelf best een beetje verwennen en gewoon voluit genieten zonder schuldgevoel achteraf.
Veel werk is het niet om deze taart te maken, wel zit er veel rusttijd in. Het best is dan ook om hem een dag voordat je wil gaan genieten al te maken. Ik gebruik een vorm van 20 cm, op de bodem van mijn vorm leg ik een stukje bakpapier en de randen vet ik lichtjes in met een beetje olie.
De bodem wordt blind gebakken hiervoor heb je nog een stuk bakpapier en steunvulling nodig. Steunvulling kan bestaan uit rijst, droge bonen of keramische bakknikkers.
Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 190 gram bloem
- 30 cacaopoeder
- 50 gram suiker + 300 gram suiker
- Snuf zout + 1 tl zout
- 110 gram koude boter + 70 gram boter
- Merg van 1 vanillestokje
- 1 ei
- 2 el water (ijskoud) + 100 gram water
- 120 gram slagroom + 75 gram slagroom
- 75 gram pure chocolade
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chocoladetaart met chocolade en licht gezouten karamel:
Voor de bodem;
Verwarm de oven voor op 180 graden
Mix 190 gram, bloem, 30 gram, cacaopoeder, 50 gram suiker, snuf zout in een kom door elkaar, voeg de 110 gram boter in stukjes toe en verkruimel deze met een vork door de bloem zodat er kruimels ontstaan. Voeg nu het ei en het merg uit het vanillestokje toe en kneed verder. Als laatste voeg je de 2 el water toe en kneed je het geheel tot een deeg. Druk het deeg plat, verpak het in huishoudfolie en leg het een uurtje te rusten in de koelkast.
Rol het deeg, tussen 2 stukken bakpapier, uit tot een cirkel die iets groter is als je bakvorm met een dikte van ongeveer 5mm. Til de plak deeg op en leg hem in de bakvorm, snijd eventueel overtollig deeg weg met een scherp mesje. Inmiddels zal het deeg weer zachter geworden zijn, plaats hem daarom voor je gaat bakken nog even een half uurtje in de koelkast.
Prik met vork gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier over en vul nu met de steunvulling. Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten, neem het bakpapier en steunvulling er na 15 minuten uit en bak de bodem nog zo’n 15 minuten verder. Laat de bodem iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Voor de karamel:
Doe de 300 gram suiker en de 100 gram water in een pan met dikke bodem en breng, zonder in de pan te roeren, aan de kook tot de suiker is opgelost en het een mooie lichte karamelkleur heeft (dit duurt ongeveer 20 minuten). Haal de pan van het vuur en voeg de 120 gram slagroom toe, voorzichtig dit gaat even flink bruisen !! Zet terug op het vuur en kook al roerend 2 minuten. Neem de pan opnieuw van het vuur en voeg de 70 gram boter en 1 theelepel zout toe. Roer door tot je een mooie smeuïge karamel hebt. Laat iets afkoelen en schenk het dan op de bodem. Laat nu 2 uur koelen in de koelkast.
Voor de chocolade ganache:
Snijd of hak de chocolade in kleine stukjes. Breng de 75 gram room aan de kook en schenk dit vervolgens over de chocoladestukjes. Wacht een minuutje en roer vervolgens om tot een mooie gladde ganache. Laat iets afkoelen en schenk dan over de karamel. Plaats terug in de koelkast en laat nog minimaal 2 uur koelen.
Strooi voor het aansnijden van de chocoladetaart nog enkele korrels grof zeezout erover.
Tafel lekker !!
Hoe moet je de taart bewaren? moet namelijk nog 2 dagen wachten om hem aan te snijden
Deze chocoladetaart kun je gewoon in de koelkast bewaren Kjeld.
hoelang duurt ie
Vooral het koelen neemt veel tijd in beslag. Je hebt minimaal 6 uur nodig, dit is dan inclusief het tussentijds koelen.
Ik heb de taart gemaakt. Lekker. Alleen de bodem os erg hard en massief. Moet daar niet een of ander rijsmiddel in de bodem (ook gezien het blindbakken)
Hallo Heleen, leuk dat je deze taart geprobeerd hebt, wij vinden hem op deze manier het lekkerste de stevige, krokant bodem met het smeuïge van de karamel. Je zou de bloem eventueel kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel of een theelepel bakpoeder toevoegen.