• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

door Samantha
in Taart
1
0
Chocolade-schuimtaart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd – De limoen is het kleine zusje van de citroen en in tegenstelling tot haar grote zus niet geel maar groen. De schil is dunner en gladder en het vruchtvlees is vele malen aromatischer en sappiger dan dat van de citroen, ook is de limoen net iets minder zuur.

Een ideaal stukje fruit dus om een heerlijk gebakje mee te maken zoals deze chocolade-schuimtaart. Maar daarnaast biedt de limoen nog legio aan mogelijkheden. Zo kun je hem net als de citroen gebruiken om marinades mee op smaak te brengen. Ook smaakt een limoen heerlijk in een vruchtendrank of smoothie. Of, wat dacht je van een paar druppels in de thee voor een heerlijke limoenthee. Vervang de azijn in dressings eens door enkele druppels limoen of gebruik het sap om verkleuring van bijvoorbeeld appels, bananen en peren tegen te gaan. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat een limoen bomvol vitamine C zit!  De limoen kan het beste in de koelkast bewaard worden, laat de limoen voor gebruik wel eerst even op kamertemperatuur komen.

In onderstaand recept hebben we ervoor gekozen om de limoen te gebruiken voor een limoen curd en deze limoen curd uiteindelijk weer te verwerken in een heerlijk chocolade-schuim taart. Begin met het maken van een deegbodem, en vul die vervolgens met een chocoladebeslag. Nadat de met chocola gevulde bodem gebakken is, wordt de taart ingesmeerd met de limoen curd, afgewerkt met een schuimlaag en nogmaals kort gebakken.

Limoenen zijn redelijk stevig, rol ze daarom voor gebruik even flink over uw werkblad heen en weer dan wordt de limoen wat losser en perst u er meer sap uit.

limoen

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

meringue

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 + 50 gram bloem
  • 200 +120 + 75 gram boter
  • 100 + 75 + 230 + 80 gram suiker
  • 6 eieren
  • 4 eiwitten
  • 130 gram pure chocolade
  • 0,5 tl. bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 4 limoenen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de chocolade-schuimtaart:

Maak een kuiltje in 300 gram bloem en meng in het kuiltje de 200 gram boter, 100 gram suiker en 1 ei. Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Neem een lage bak/vlaai vorm met een doorsnee van 26 cm. Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en bekleedt de ingevette bakvorm met het deeg. Prik tot iets onder de rand gaatjes in het deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt de chocolade met 75 gram boter au bain-marie. Roer 2 eieren met 75 gram suiker luchtig en meng het chocolade-botermengsel erdoor. Meng 50 gram bloem met een halve theelepel bakpoeder en een mespuntje zout en meng vervolgens met het chocolademengsel. Giet het beslag in de met deeg beklede bakvorm. Bak de bodem in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Smelt 120 gram boter. Rasp de schil van 4 limoenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng 3 eieren, 230 gram suiker en het sap van de limoenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop 4 eiwitten en 80 gram suiker tot het eiwitschuim stevige pieken vormt. Schep of spuit het eiwitschuim op de limoen-curd. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten of tot het schuim lichtbruin kleurt. Je kunt het schuim eventueel ook kleuren met een Crème brûlée brander.

De chocolade-schuimtaart met limoen curd kun je ook als dessert serveren.

Tafel lekker !!

Tags: Chocolade
DeelPin41Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Speculaastaart met peer
Taart

Speculaastaart met peer. Een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Cheesecake met gekarameliseerde peren
Taart

Cheesecake met gekarameliseerde peren

lemon pie
Taart

Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen