• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

door Samantha
in Taart
1
0
Chocolade-schuimtaart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd – De limoen is het kleine zusje van de citroen en in tegenstelling tot haar grote zus niet geel maar groen. De schil is dunner en gladder en het vruchtvlees is vele malen aromatischer en sappiger dan dat van de citroen, ook is de limoen net iets minder zuur.

Een ideaal stukje fruit dus om een heerlijk gebakje mee te maken zoals deze chocolade-schuimtaart. Maar daarnaast biedt de limoen nog legio aan mogelijkheden. Zo kun je hem net als de citroen gebruiken om marinades mee op smaak te brengen. Ook smaakt een limoen heerlijk in een vruchtendrank of smoothie. Of, wat dacht je van een paar druppels in de thee voor een heerlijke limoenthee. Vervang de azijn in dressings eens door enkele druppels limoen of gebruik het sap om verkleuring van bijvoorbeeld appels, bananen en peren tegen te gaan. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat een limoen bomvol vitamine C zit!  De limoen kan het beste in de koelkast bewaard worden, laat de limoen voor gebruik wel eerst even op kamertemperatuur komen.

In onderstaand recept hebben we ervoor gekozen om de limoen te gebruiken voor een limoen curd en deze limoen curd uiteindelijk weer te verwerken in een heerlijk chocolade-schuim taart. Begin met het maken van een deegbodem, en vul die vervolgens met een chocoladebeslag. Nadat de met chocola gevulde bodem gebakken is, wordt de taart ingesmeerd met de limoen curd, afgewerkt met een schuimlaag en nogmaals kort gebakken.

Limoenen zijn redelijk stevig, rol ze daarom voor gebruik even flink over uw werkblad heen en weer dan wordt de limoen wat losser en perst u er meer sap uit.

limoen

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

meringue

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 + 50 gram bloem
  • 200 +120 + 75 gram boter
  • 100 + 75 + 230 + 80 gram suiker
  • 6 eieren
  • 4 eiwitten
  • 130 gram pure chocolade
  • 0,5 tl. bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 4 limoenen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de chocolade-schuimtaart:

Maak een kuiltje in 300 gram bloem en meng in het kuiltje de 200 gram boter, 100 gram suiker en 1 ei. Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Neem een lage bak/vlaai vorm met een doorsnee van 26 cm. Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en bekleedt de ingevette bakvorm met het deeg. Prik tot iets onder de rand gaatjes in het deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt de chocolade met 75 gram boter au bain-marie. Roer 2 eieren met 75 gram suiker luchtig en meng het chocolade-botermengsel erdoor. Meng 50 gram bloem met een halve theelepel bakpoeder en een mespuntje zout en meng vervolgens met het chocolademengsel. Giet het beslag in de met deeg beklede bakvorm. Bak de bodem in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Smelt 120 gram boter. Rasp de schil van 4 limoenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng 3 eieren, 230 gram suiker en het sap van de limoenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop 4 eiwitten en 80 gram suiker tot het eiwitschuim stevige pieken vormt. Schep of spuit het eiwitschuim op de limoen-curd. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten of tot het schuim lichtbruin kleurt. Je kunt het schuim eventueel ook kleuren met een Crème brûlée brander.

De chocolade-schuimtaart met limoen curd kun je ook als dessert serveren.

Tafel lekker !!

DeelPin43Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen