Chocoladetaart met mascarpone vulling – Chocoladetaart of gewoon chocolade, wie houdt er niet van? Wij, mijn gezin en ik zijn er in ieder geval gek op. Ik was dan ook niet echt verbaasd toen mijn zoon, op mijn vraag: “Wat voor een taart zal ik bakken voor je verjaardag?”, antwoordde een chocoladetaart te willen.
Een recept was toen al snel gekozen, een chocolade biscuit, een chocolade/mascarpone vulling en een mascarpone topping. Een heerlijke taart en toch had ik het idee dat deze taart iets miste. Toen ik de dag erna lekker met een kop thee op de bank was gekropen en het dagelijks bakprogramma van net 5 “Bake my day” zat te kijken, gaf één van de kandidaten mij de aanzet naar een heerlijke toevoeging aan deze taart. Een extra vulling van gepureerde aardbeien met een klein beetje pit van een rood pepertje. Deze taart beloofde hemels te worden en dat mocht ook wel want uiteindelijk wordt mijn zoon maar één keer 18 jaar.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Chocoladetaart met mascarpone vulling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 gram cacao
- 10 blaadjes gelatine
- 200 gram pure chocolade
- 500 gram mascarpone
- 75 gram fijne kristalsuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 200 gram Griekse yoghurt
- 4 eetlepels heet water
- 300 gram aardbeien
- 100 gram suiker
- 1/4 rood pepertje
- 2 blaadjes gelatine
- 50 gram pure chocolade
- 200 ml slagroom
- 50 gram suiker
- chocolade schaafsel
- 150 gram aardbeien
- springvorm 24 cm
- extra beslagkom
- bakpapier
Bereidingswijze van dit recept
Vet de springvorm in en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Het biscuit;
Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige schaal en klop boven een pan met kokend water tot het een iets ingedikte massa wordt (pas op dat het geen roereieren worden). Haal de schaal van de pan en klop nog 2 minuten koud. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven het eimengsel en schep alles goed tot elkaar tot het een egaal geheel is.
Schenk het mengsel in de bakvorm en bak af in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten, check met een sateprikker of het biscuit gaar is, steek na 15 minuten de sateprikker in het midden van de biscuit en draai zachtjes wat rond. Komt de sateprikker er droog weer uit dan is de biscuit klaar, is het nog vochtig dan nog wat extra minuten bakken.
Laat het biscuit goed afkoelen. Als de biscuit compleet is afgekoeld snijd hem dan doormidden. Vet de ring van de springvorm heel licht in met wat olie, dit zorgt ervoor dat u straks de springvorm kunt openen zonder de taart te beschadigen, en leg het onderste deel van het biscuit weer terug in de springvorm.
De aardbeienpuree;
Wel de gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten. Pureer de aardbeien en het pepertje tot een gladde massa. Doe samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Knijp de gelatine uit en roer door de warme puree. Laat het geheel iets afkoelen en schenk dan over de onderste biscuitlaag. Plaats in de koelkast om op te laten stijven.
De vulling en topping;
Wel de gelatine in koud water. Smelt 175 gram chocolade au bain marie. Klop de mascarpone, de suiker, het merg van het vanillestokje, de yoghurt en het water tot een smeuïg geheel. Smelt de gelatine met het aanhangende vocht in een pannetje en voeg heel langzaam bij het mascarponemengsel. Roer vervolgens goed door. Neem de extra kom en verdeel het mascarponemengsel over 2 kommen. Neem de gesmolten chocolade en schep die door de ene helft van de mascarpone en schep voorzichtig boven op de aardbeienpuree. Plaats hierop de bovenste helft van het biscuit en schep daarover het resterende mascarponemengsel.
Laat het geheel zeker 5 uur opstijven in de koelkast, een hele nacht zou nog beter zijn.
Decoratie;
Knip van bakpapier een strook net zo lang en breed als de omvang van de taart, vervolgens smelt u 50 gram chocolade, laat deze smelten en smeer die uit over de strook bakpapier. Als de chocolade begint uit te harden neemt u de strook en plaatst deze tegen de zijkant van de taart, haal het bakpapier los en u heeft een mooie chocoladedecoratierand. Verder maakt u de chocoladetaart met mascarpone af met slagroom, chocoladeschaafsel en aardbeien.
Hoi Samantha,ik kom er niet uit met de ingredienten en de bereidingswijze. Je zet 2x gelatine erop eerst 10 blaadjes en dan 2. waarvoor zijn de 10? de aarbeipree of voor de mascarpone? en moet het hete water bij de eieren?
Ik hoor het graag
Gr.Katja
Hoi Katja, de 2 blaadjes gelatine zijn voor het aardbeienmengsel wat op de onderste biscuitlaag komt. De 10 blaadjes komen in het mascarpone mengsel wat je eerst opklopt met het hete water, suiker, de yoghurt en vanille. Ik hoop dat het zo duidelijk is.
Groet Connie
Dank je wel, helemaal duidelijk 😉
Top!