Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocoladetaart met mascarpone vulling

Chocoladetaart met mascarpone vulling. Een taart van biscuitdeeg, een extra vulling van gepureerde aardbeien met een klein beetje pit van een rood pepertje

3 6.180

Chocoladetaart met mascarpone vulling – Chocoladetaart of gewoon chocolade, wie houdt er niet van? Wij, mijn gezin en ik zijn er in ieder geval gek op. Ik was dan ook niet echt verbaasd toen mijn zoon, op mijn vraag:  “Wat voor een taart zal ik bakken voor je verjaardag?”, antwoordde een chocoladetaart te willen.

Een recept was toen al snel gekozen, een chocolade biscuit, een chocolade/mascarpone vulling en een mascarpone topping. Een heerlijke taart en toch had ik het idee dat deze taart iets miste. Toen ik de dag erna lekker met een kop thee op de bank was gekropen en het dagelijks bakprogramma van net 5 “Bake my day” zat te kijken, gaf één van de kandidaten mij de aanzet naar een heerlijke toevoeging aan deze taart. Een extra vulling van gepureerde aardbeien met een klein beetje pit van een rood pepertje. Deze taart beloofde hemels te worden en dat mocht ook wel want uiteindelijk wordt mijn zoon maar één keer 18 jaar.


Chocoladetaart met mascarpone vulling

Chocoladetaart met mascarpone vulling

Chocolade biscuit;

  • 3 eieren
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 gram cacao

Vulling/Topping

Aardbeivulling

  • 300 gram aardbeien
  • 100 gram suiker
  • 1/4 rood pepertje
  • 2 blaadjes gelatine

Decoratie

  • 50 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • chocolade schaafsel
  • aardbeien

Extra

  • springvorm 24 cm
  • extra beslagkom
  • bakpapier

Vet de springvorm in en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Het biscuit;

Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige schaal en klop boven een pan met kokend water tot het een iets ingedikte massa wordt (pas op dat het geen roereieren worden). Haal de schaal van de pan en klop nog 2 minuten koud. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven het eimengsel en schep alles goed tot elkaar tot het een egaal geheel is.

Schenk het mengsel in de bakvorm en bak af in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten, check met een sateprikker of het biscuit gaar is, steek na 15 minuten de sateprikker in het midden van de biscuit en draai zachtjes wat rond. Komt de sateprikker er droog weer uit dan is de biscuit klaar, is het nog vochtig dan nog wat extra minuten bakken.

Laat het biscuit goed afkoelen. Als de biscuit compleet is afgekoeld snijd hem dan doormidden. Vet de ring van de springvorm heel licht in met wat olie, dit zorgt ervoor dat u straks de springvorm kunt openen zonder de taart te beschadigen, en leg het onderste deel van het biscuit weer terug in de springvorm.

De aardbeienpuree;

Wel de gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten. Pureer de aardbeien en het pepertje tot een gladde massa. Doe samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Knijp de gelatine uit en roer door de warme puree. Laat het geheel iets afkoelen en schenk dan over de onderste biscuitlaag. Plaats in de koelkast om op te laten stijven.

De vulling en topping;

Wel de gelatine in koud water. Smelt 175 gram chocolade au bain marie. Klop de mascarpone, de suiker, het merg van het vanillestokje, de yoghurt en het water tot een smeuïg geheel. Smelt de gelatine met het aanhangende vocht in een pannetje en voeg heel langzaam bij het mascarponemengsel. Roer vervolgens goed door. Neem de extra kom en verdeel het mascarponemengsel over 2 kommen. Neem de gesmolten chocolade en schep die door de ene helft van de mascarpone en schep voorzichtig boven op de aardbeienpuree. Plaats hierop de bovenste helft van het biscuit en schep daarover het resterende mascarponemengsel.

Laat het geheel zeker 5 uur opstijven in de koelkast, een hele nacht zou nog beter zijn.

Decoratie;

Knip van bakpapier een strook net zo lang en breed als de omvang van de taart, vervolgens smelt u 50 gram chocolade, laat deze smelten en smeer die uit over de strook bakpapier. Als de chocolade begint uit te harden neemt u de strook en plaatst deze tegen de zijkant van de taart, haal het bakpapier los en u heeft een mooie chocoladedecoratierand. Verder maakt u de chocoladetaart met mascarpone af met slagroom, chocoladeschaafsel en aardbeien.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Nicole zegt

    Beste Samantha,
    Deze taart ziet er zo lekker uit dat ik hem nu aan het maken ben. Nu gaat het al mis met het biscuit. Het gaat nauwelijks de hoogte in, vandaar dat ik er maar twee heb gemaakt, dan heb ik in ieder geval een boven en onderkant. Heb je enig idee waar het aan kan liggen dat het niet echt ‘groeit’? Ik heb precies de hoeveelheden van jou aangehouden.

    1. Samantha Roelofs zegt

      Beste Nicole,
      Zoals je kunt zien op de foto van het puntje taart, is het biscuit in dit geval ook niet echt heel hoog, zal zo’n 3 cm zijn. Dingen om rekening mee te houden bij het bereiden van de biscuit, klop de eieren, vooral bij het koud kloppen flink luchtig, dus flink kloppen en schep, of liever nog vouw, de bloem er voorzichtig doorheen, zeker niet roeren, zo behoud je de luchtigheid. Wellicht zal dit je biscuit iets meer doen rijzen, maar bij deze taart zit de hoogte van de taart echt in de vulling. Succes en geniet van de taart want hij is echt heerlijk.

      1. Nicole zegt

        Beste Samantha,
        De taart is echt bijzonder goed!!! Wat een heerlijke smaken! Toch blijf ik met de chocoladetaart zitten, de smaak was goed, maar het had van mij luchtiger gemogen, daar ga ik nog verder mee stoeien. Dank je wel voor je antwoord!
        Veel succes met je prachtige site!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer