Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Dadeltaart

Dadeltaart; voor bij de koffie of als dessert– Zoals ik al eerder eens schreef ben ik dadels pas op latere leeftijd gaan waarderen, daarvoor kende ik ze niet en toen ik ze voor het eerst zag vond ik het eigenlijk maar vreemd ogende vruchten. Toch toen ik de dadel eenmaal geproefd had was ik verkocht.

Ik probeer ze niet te veel te eten want ondanks dat dadels gezond zijn weten we inmiddels wel dat ze ook vol met suikers zitten. Voor mij is de dadel dan ook echt een af en toe toetje, maar wel een heel lekker af en toe toetje. Nu we het dan toch over toetjes hebben bedenk ik mij dat ik van die lekkere dadels maar eens een toetje ga maken, een dessert in de vorm van een taart.

Door een dessert in taartvorm te maken geef je jezelf de gelegenheid om te kiezen of je hem inderdaad na de maaltijd serveert of dat je hem liever bewaart voor bij de koffie. Gebruik je hem als dessert? Verdeel de dadeltaart dan in iets kleinere stukjes en serveer en een bolletje ijs bij.

Dadeltaart

Taart voor een vorm met een doorsnee van 24 cm

  • 400 gram gedroogde dadels*
  • 150 gram amandelen
  • 150 gram suiker
  • 45 gram boter
  • 4 eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • 30 gram maizena
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 1 el sinaasappellikeur
  • snuf zout
  • poedersuiker

* Ik koos voor medjool dadels, deze zijn in Nederland bij een notenboer of groenteman te verkrijgen.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Bedek de bodem van het bakblik met een stukje bakpapier en vet de zijkant in met wat boter. Halveer de dadels, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Maal de amandelen samen met 100 gr. suiker fijn. Dit kan in een vijzel of in een blender. Smelt de boter en splits de eieren. Mix het eigeel nu met de overige suiker en de vanillesuiker tot een lichtgele romige massa. Roer hier de maizena doorheen. Voeg vervolgens de dadels, amandelen, de gesmolten boter, de rasp van de sinaasappel en de sinaasappellikeur toe en roer het geheel voorzichtig om tot het goed vermengd is.

Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel voorzichtig door het dadelmengsel. Schep het geheel in de bakvorm en plaats in de oven. Bak 20 minuten op 225 graden. Na 20 minuten verlaag je de temperatuur naar 200 en bak de dadeltaart dan nog 25 minuten.

Laat de dadeltaart volledig afkoelen en bestrooi de dadeltaart dan met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Printen



Dadeltaart

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.