- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij – Wij hadden vroeger Duitse overburen en de Duitse buurvrouw kon geweldig taarten bakken. Nu vond ik al haar taarten lekker, maar haar gebakken kwarktaart was wel mijn favoriet. Het is een echte Duitse lekkernij, die vervolgens door de Amerikanen is omgedoopt tot cheesecake.

Verschil tussen gebakken kwarktaart en cheesecake

Kwarktaart, cheesecake: het lijkt wel een beetje op elkaar, maar toch is kwarktaart wat frisser dan cheesecake. Dat komt omdat cheesecake met roomkaas wordt gemaakt en kwarktaart – je raadt het al – met kwark. Omdat het productieproces van kwark en roomkaas verschillend is, smaakt kwark iets zuurder dan roomkaas. Dit ‘zuurtje’ proef je terug in de kwarktaart en dat maakt het lekker fris.

Deze gebakken kwarktaart wordt zonder aparte bodem gemaakt en hapt heel goed weg. Hij is heel makkelijk om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben wanneer hij in de oven staat. Gebakken kwarktaart moet je namelijk op een relatief lage temperatuur bakken en liefst ook nog een beetje laag in de oven zetten, want anders gaat hij barsten en dat is niet mooi. Daardoor staat een grote kwarktaart (van 26 cm. doorsnee) al gauw anderhalf uur in de oven en een kleine (van 20 cm) ook nog ruim een uur.

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij

Tip: geen zin in een hele grote taart? Halveer de ingrediënten en doe het mengsel in een vorm van 20 cm.

Voor 1 grote taart[1] met een doorsnede van 26 cm.:

Zet de oven aan op 170 graden en zet een bakblik laag in de oven. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Knip daarvoor een iets grotere cirkel uit de dan doorsnede van de springvorm en klem het bakpapier vast in de springvorm met de zijkant. Vet de springvorm vervolgens in met een beetje boter (vergeet ook de zijkant niet) en schep er 2 el. griesmeel in. Draai de springvorm heen en weer, zodat op de boter een laagje griesmeel komt.

Klop het restant griesmeel uit in een mengkom. Voeg het zakje bakpoeder toe en roer even door, totdat alle klontjes zijn verdwenen. Voeg de suiker toe, het snufje zout, de rest van het griesmeel en de maïzena. Snijd het merg uit de vanillestokjes en voeg dat toe.

Rasp de schil van de citroenen heel fijn en voeg dat toe. Pers het sap van de citroenen uit en voeg dat ook toe. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron. Voeg nu alle overige ingrediënten toe, klop alles goed door met een garde en vul de springvorm.

Laat de taart een uur bakken onderin de oven en zet de taart na een uur nog een half uur hoger in de oven. Zet de oven hierna uit, doe de deur op een kier en laat de taart nog minstens een half uur afkoelen in de oven.

Gebruik je een kleine springvorm met de helft van de ingrediënten? Doe de taart dan na 50 minuten hoger in de oven en bak nog 20 minuten op de hogere stand.

Haal de gebakken kwarktaart pas uit de vorm als hij op kamertemperatuur is.

Guten Appetit!

Links in dit artikel
  1. taart: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/taart/
  2. kwark: https://lekkertafelen.nl/special/kwark/
  3. eieren: https://lekkertafelen.nl/special/eieren/