Rode grapefruittaart – Je denkt misschien niet in eerste instantie aan de grapefruit als je van plan bent om een taart te gaan bakken, maar dat zou je toch eens moeten proberen. Deze grapefruittaart is namelijk heel lekker fris. Bovendien geeft het kokos er een heerlijk tropisch tintje aan.
Blind bakken
De bodem van de rode grapefruittaart bak je blind. Dat betekent dat je de taartbodem voorbakt voordat je de vulling toevoegt. Je doet dit met een zogenaamde steunvulling. Dit kunnen bakbonen zijn, linzen, spliterwten, andere rauwe bonen of rijst. Deze steunvulling zorgt ervoor dat de bodem niet gaat rijzen. Blind bakken doe je bij taarten waarbij de vulling niet gebakken hoeft te worden of, in dit geval, als de vulling vloeibaar is.
Afdekgelei
Om een mooie glans te krijgen, kun je de rode grapefruittaart bestrijken met afdekgelei. Omdat het lastig is dit kant-en-klaar te verkrijgen, maak je het het beste zelf. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Doe 175 ml water en 25 ml citroen- of grapefruitsap met 40 gram suiker in een pan en verwarm al roerende tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en roer de gelatineblaadjes erdoor tot ze zijn opgelost. Laat afkoelen in de koelkast en roer af en toe. De gelei zal nog dikker worden.
Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?
Er is meer dan alleen een rode en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten vind je hier
Rode grapefruittaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 180 gram broyage (90 gram suiker mengen met 90 gram amandelpoeder)
- 200 gram patisseriebloem
- 4 eidooiers
- 160 gram boter
- gedroogde bonen
- 3 rode grapefruits
- 100 gram geraspte kokos
- 4 eieren, geklutst
- 8 eetlepels room
- 50 gram gesmolten boter
- 100 gram suiker
- muntblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
De rode grapefruittaart maak je zo:
Meng al de ingrediënten voor de taartbodem met de rasp van de schil van een grapefruit tot een egaal deeg. Maak een bal van het deeg verpak het in plastic folie. Leg voor ongeveer 1 uur in de koelkast. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. Verwijder het bovenste bakpapier en bekleed een bakvorm (2 × 20 cm diameter) met het deeg. Leg er het bakpapier weer op, met de gedroogde bonen. Bak de taartbodem 15 minuten op 190° C. Verwijder de bonen en het bakpapier en laat afkoelen in de vorm.
Meng in een kom de geraspte kokos, sap van twee grapefruits, 50 gram gesmolten boter,100 gram suiker, 8 eetlepels room en de eieren. Vul de taartbodem met vulling en bak 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180°. Laat de taart erna volledig afkoelen. Beleg de rode grapefruittaart met plakjes grapefruit zonder schil en bestrijk eventueel met afdekgelei. Bestrooi de rode grapefruittaart met geraspte kokos en muntblaadjes.
Tafel lekker !!