Kruisbessentaart met schuim – een recept voor een werkelijk heerlijke taart gemaakt van verse kruisbessen met een dikke laag luchtig en zoet schuim, een beter combinatie van zoet en zuur in gebak ga je niet vinden.
Het maken van de kruisbessentaart met schuim is best makkelijk, en het resultaat is verbluffend lekker. Laat je niet weerhouden door het spuiten van het schuim, je mag het er ook gewoon op spatelen. Net zo mooi en net zo lekker, maar veel makkelijker en sneller. Het heet dan gewoon rustiek. Kies de manier waarbij jij je prettig voelt. Zelf bakken en het maken van gebak moet ontspannend zijn en mag geen stress opleveren.
Naar kruisbessen moet je even zoeken
Als je dit recept voor een kruisbessentaart met schuim een beetje ziet zitten om te maken heb je natuurlijk kruisbessen nodig. Maar verse kruisbessen zie je niet zo veel. Het seizoen is net als bij de rest van de bessen ongeveer juni, juli en augustus. Is het voorjaarsweer wat koeler dan kan het een paar weken later zijn dat de kruisbessen rijp zijn. Kruisbessentaart met schuim is een echte zomerse lekkernij. Verse kruisbessen kun je kopen bij een goede gesorteerde groenteboer of bij een landwinkel. Soms als je geluk hebt, zie je ze in stalletjes langs de weg. Koop dat verse zomerfruit en ga er mee aan de slag in de keuken. Gebruik ze om er een heerlijke taart mee te bakken of maak alleen de kruisbessen met een laag schuim en serveer dat als nagerecht.
Met deze kruisbessentaart met schuim zet je iets van jou op tafel in plaats van iets uit de winkel
Er is volop gebak te koop, maar het lekkerste is het als je zelf bakt. Zeker met vers fruit. Gebak vers uit de oven is geweldig lekker en een kruisbessentaart met schuim is een beetje lauwwarm echt een feestje voor je smaakpapillen. Het recept is makkelijk te maken, als je een appeltaart kan bakken lukt het ook om dit lekkere gebak te maken.En, zo’n taart koop je niet in de winkel. Dat kan er alleen een van jou zijn.
Kruisbessenvlaai met schuim
Het recept voor de kruisbessentaart met schuim is een variatie op de populaire Limburgse kruisbessenvlaai met schuim. Het enige verschil is de bodem. Wil je liever een vlaai maken, kijk dan bij het recept van de abrikozenvlaai voor het recept van de bodem. Je hebt voor één bodem maar een half recept nodig. De rest van het recept blijft hetzelfde, ook de baktijd en temperatuur van de kruisbessen met schuim vlaai is ongeveer gelijk.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Kruisbessentaart met schuim
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kruisbessen
- 100 + 100 + 120 gram suiker
- 150 ml water
- 60 gram custardpoeder
- 200 gram boter
- 300 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 5 gram zout
- 3 eiwitten
- 2 eetlepels grove suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kruisbessentaart met schuim:
Was de kruisbessen en haal het kroontje er met een scherp mesje vanaf.
Kook de kruisbessen met 100 gram suiker en 100 ml water tot ze zacht en gaar zijn.
Los de custardpoeder op in 50 ml water en roer dit door de kruisbessen. Kook dit even door tot alles goed gebonden is. Zet opzij en laat afkoelen.
Maak het deeg voor de bodem, roer hier 100 gram suiker met de boter, de vanillesuiker en het zout kort door elkaar.
Zeef er de bloem en de bakpoeder boven en meng dit er kort doorheen. Het deeg mag nog iets kruimelig zijn.
Besmeer een vorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met boter. Dit kan een springvorm zijn, maar ook een vlaaivorm met losse bodem.
Bekleed de bodem met een op maat geknipt stuk bakpapier.
Druk het deeg gelijkmatig in de vorm en zorg voor een opstaand randje van ongeveer 3 cm.
Verdeel de kruisbessen gelijkmatig over het deeg op de bodem.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Klop de eiwitten met 150 gram suiker en een snufje zout in een schone vetvrije kom licht en luchtig. Doe de suiker in gedeeltes bij het eiwit en klop tot het echt stevig is.
Verdeel het schuim over de kruisbessen, dit kan door middel van een spuitzak of door het rustiek te verdelen over de kruisbessen. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk lucht behoud. Bestrooi het eiwit eventueel met een beetje grove suiker voor de kruisbessen schuim de oven ingaat.
Bak de kruisbessentaart met schuim in ongeveer drie kwartier tot een uur goudbruin en gaar.
Laat de taart afkoelen tot lauwwarm voor je hem uit de vorm haalt.
Tafel lekker !!