Kwarktaart met aardbei en limoen – Dan gaat het over verse aardbeien en versgeperst limoensap. Want verse kwarktaart is een combinatie van verse kwark en vers fruit.
Kwarktaart wordt vaak gemaakt met een pakje, maar hoe komt die aardbeiensmaak erin? Bij Lekker Tafelen wordt kwarktaart van verse aardbeien en van zelf uitgeperste limoenen gemaakt. Ook de bodem wordt zelf gemaakt. Het is erg jammer dat het referentiekader vaak het zakje is dat je leegschudt volgens de aanwijzing op de verpakking. Met een basisvoorraad en wat verse ingrediënten maak je namelijk je eigen kwarktaart, die je echt met veel meer trots op tafel zet.
Gelatine als bindmiddel
Voor de binding van de kwarktaart met aardbei en limoen gebruik je blaadjes gelatine, net als oma dat vroeger deed. Wil je meer weten over gelatine dan kun je dat hier lezen.
De bodem voor een kwarktaart met aardbei en limoen
Voor de bodem van de kwarktaart bak je een biscuit. Mocht je geen oven hebben of liever geen biscuit bodem gebruiken, dan kun je ook gebruikmaken van lange vingers die je op maat breekt. Ook kun je een bodem maken van gebroken koekjes waar boter aan toegevoegd is. Een biscuit maakt de taart wel een stuk minder machtig en dat kan natuurlijk een voordeel zijn.
Heb je een mooie vorm? Gebruik die dan!
Heb je toevallig een mooie siliconen vorm in huis gebruik die dan niet alleen om er cake in te bakken, maar maak er ook eens een kwarktaart in. Begin dan met de limoenkwark en eindig met de bodem. Bak het biscuit dan op een stuk bakpapier waar op je de maat van de vorm getekend hebt. Snijd het biscuit, als dat nodig is, later op maat bij. Laat dit dan minimaal een nacht staan voor je de taart uit de vorm haalt.
Taart met aardbeien; de lekkerste recepten
Ook jij kunt zelf een geweldige lekkere taart met aardbeien maken. Of je nu kiest voor slagroom, kwark of chocolade, het kan allemaal.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Kwarktaart met aardbei en limoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eieren
- 50 gram suiker
- 50 gram bloem
- 250 gram kwark
- 250 gram slagroom
- 8 blaadjes gelatine à 2 gram
- 120 gram suiker
- 250 gram aardbei
- 2 limoenen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de bodem:
Bekleed de bodem van een springvorm van 24-26 cm met bakpapier en smeer de zijkant in met een beetje boter.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Splits de eieren en klop de dooiers luchtig met de suiker. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom. Spatel de eiwitten door de luchtig geklopte dooier. Zeef de bloem erboven en spatel ook die erdoor.
Doe het beslag in de vorm en bak dat in ongeveer 10-15 minuten gaar. Het is maar een dunne plak dus dit gaat snel. Haal de bodem uit de vorm en maak de vorm schoon.
Zo maak je de kwarktaart:
Klop de slagroom lobbig en zet koel weg.
Pers de limoenen uit en doe het sap samen met 60 gram suiker in een pannetje. Maak 200 gram aardbeien schoon en pureer ze met een staafmixer.
Doe ook de aardbeienpuree samen met 60 gram suiker in een pannetje.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en leg hier de bodem terug in.
Week 5 blaadjes gelatine in koud water.
Verwarm de aardbeienpuree tot die goed warm is, ze hoeft niet te koken, haal van het vuur.
Knijp het overtollige water uit de gelatine en roer die door de aardbeienpuree tot ze opgelost is.
Doe 2 theelepels van het limoensap bij de aardbeien puree.
Roer 125 gram kwark los en voeg er de aardbeien puree aan toe. Spatel er de helft van de geklopte slagroom doorheen. Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes en spatel ook die er doorheen. Laat dit kwarkmengsel staan tot het aan de zijkant stevig begint te worden.
Spatel nog eens door en doe dit in de vorm. Zet dit koel weg.
Als de aardbeienkwark stevig begint te worden ,begin dan aan de limoenkwark. Week hiervoor 3 blaadjes gelatine in koud water en verwarm het limoensap met de suiker. Haal van het vuur en los de uitgeknepen gelatine er in op. Roer het limoenmengsel door de overige kwark en spatel de overgebleven room erdoorheen.
Verdeel de limoenkwark over de aardbeienkwark en laat dit samen minimaal 4 uur liefst een nacht staan. Haal de rand van de springvorm. Decoreer de kwarktaart met aardbei en limoen naar smaak met extra verse aardbeien en eventueel wat slagroom.
Tafel lekker !!
ik vond een over heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven
Dank je wel Freddy, zeker met warm weer is dit erg lekker, ja.
Hoe krijg je de bovenkant zo mooi?
Ik ga deze taart zeker proberen het ziet er heerlijk uit.
Het is mij niet helemaal duidelijk hoe de twee lagen kwarktaart met aardbeien en limoen wordt opgebouwd. Op de foto ziet het eruit alsof de kwarklaag met limoen eerst in de vorm is gedaan en oas daarna de kwark met aardbeien. In de beschrijving staat het precies andersom, maar daarbij wordt enkel een springvorm gebruikt.
In het stukje de vorm staat uitgelegd hoe deze in een siliconenvorm gemaakt wordt. Ik heb de opbouw in een spingvorm bij het recept gebruikt omdat er meer mensen een springvorm hebben en geen siliconen vorm.
De combinatie lijkt mij heerlijk! Ga hem zeker proberen!
Leuk Mirjam lekker is hij zeker, we zijn benieuwd naar jou resultaat.