- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Kwarktaart met aardbei en limoen

Kwarktaart met aardbei en limoen en dan hebben we het over verse aardbeien en versgeperst limoensap.

Kwarktaart wordt vaak gemaakt met een pakje maar hoe komt die aardbeiensmaak erin? Bij Lekker Tafelen maken we kwarktaart van verse aardbeien en van zelf uitgeperste limoenen. Ook de bodem maken we zelf. We vinden het jammer dat het referentiekader vaak het zakje is dat je leegschut volgens de aanwijzing op de verpakking. Met een basisvoorraad en wat verse ingrediƫnten maak je je eigen kwarktaart die je echt met veel meer trots op tafel zet.

Gelatine

Voor de binding gebruiken we blaadjes gelatine net als oma dat vroeger ook deed. Wil je meer weten over gelatine dan kun je dat hier[1] lezen.

De bodem

Voor de bodem bak ik een biscuit, mocht je geen oven hebben of liever geen biscuit bodem gebruiken dan kun je ook gebruik maken van lange vingers die je op maat breekt. Ook kun je een bodem maken van gebroken koekjes waar boter aan toegevoegd is. Ik heb bewust voor biscuit gekozen omdat dit de taart een stuk minder machtig maakt.

De vorm

Laatst kwam ik al speurend over het net voor leuke dingen een mooie siliconen vorm tegen en was op slag verkocht. En wanneer je zo een mooie vorm hebt moet je deze ook gebruiken. Heb jij toevallig een mooie siliconen vorm in huis gebruik deze dan niet alleen voor cake in te bakken maar maak er ook eens een kwarktaart in. Begin dan met de limoenkwark en eindig met de bodem. Bak de biscuit dan op een stuk bakpapier waar op je de maat van de vorm getekend hebt. Snij de biscuit indien nodig later op maat bij. Laat dit dan minimaal een nacht staan voor je de taart uit de vorm haalt.


Kwarktaart met aardbei en limoen

Voor de bodem

Bekleed de bodem van een springvorm van 24-26 cm met bakpapier en smeer de zijkant in met een beetje boter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Splits de eieren en klop de dooiers luchtig met de suiker. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom. Spatel de eiwitten door de luchtig geklopte dooier. Zeef de bloem erboven en spatel ook deze erdoor.

Doe het beslag in de vorm en bak deze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Het is maar een dunne plak dus dit gaat snel. Haal de bodem uit de vorm en maak de vorm schoon.

Voor de vulling

Zo maak je de kwarktaart:

Klop de slagroom lobbig en zet koel weg. Pers de limoenen uit en doe het sap samen met 60 gram suiker in een pannetje. Maak 200 gram aardbeien schoon en pureer deze met een staafmixer doe ook deze samen met 60 gram suiker in een pannetje. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en leg hier de bodem terug in.

Week 5 blaadjes gelatine in koud water. Verwarm de aardbeienpuree tot deze goed warm is, deze hoeft niet te koken, haal van het vuur. Knijp het overtollige water uit de gelatine en roer deze door de aardbeienpuree tot deze opgelost is. Doe 2 theelepels van het limoensap bij de aardbeien puree. Roer 125 gram kwark los en voeg er de aardbeien puree aan toe. Spatel er de helft van de geklopte slagroom doorheen. Snij de overige aardbeien in kleine stukjes en spatel ook deze er doorheen. Laat dit kwarkmengsel staan tot het aan de zijkant stevig begint te worden.

Spatel nog eens door en doe dit in de vorm. Zet dit koel weg. Wanneer de aardbeienkwark stevig begint te worden begin dan aan de limoenkwark. Week hiervoor 3 blaadjes gelatine in koud water en verwarm het limoensap met de suiker. Haal van het vuur en los de uitgeknepen gelatine er in op. Roer het limoenmengsel door de overige kwark en spatel de overgebleven room erdoorheen. Verdeel de limoenkwark over de aardbeienkwark en laat dit samen minimaal 4 uur liefst een nacht staan. Haal de rand van de springvorm en decoreer de kwarktaart met aardbei en limoen naar smaak met extra verse aardbeien en eventueel wat slagroom.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. hier: https://lekkertafelen.nl/kookschool/gelatine-blaadjes-poeder-of-agar-agar/