• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Zelfgemaakt het allerlekkerst

door Connie Derks
in Taart
0
0
Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Lemon meringue pie – een frisse citroentaart met een heerlijk luchtige wolk van gebrand schuim.

Een echte klassieker

Lemon meringue pie is een echte klassieker die ook jij thuis kunt maken. Je hebt hem vast wel eens zien staan bij een luxe bakker of op een dessertkaart van een restaurant. Het ziet er altijd geweldig luxe en lekker uit en het lijkt heel moeilijk, maar met de juiste receptuur maak ook jij deze heerlijke taart zelf. De taart bestaat uit een brosse koek gevuld met een friszure citroenvulling die dan weer bedolven wordt onder een dikke laag schuim.

Italiaans schuim

De lemon pie is al lekker, maar met een laag meringue erop wordt het een echt feest. Nu zijn er vele soorten schuim en omdat de taart niet meer in de oven gaat, gebruik je voor de lemon meringue pie een Italiaans schuim. Bij Italiaans schuim worden de eiwitten tijdens het kloppen gegaard. Dat klinkt lastig, maar het valt reuze mee. Je hebt hiervoor wel een temperatuurmeter nodig. Je kookt namelijk een siroop van suiker en water tot 118 graden. Waarom 118 graden? Door de taaiheid van de suikersiroop krijg je een stevig schuim die niet zo snel inzakt als rauw schuim. Door de hitte van de suiker garen de eiwitten. Het is wel belangrijk dat je goed door blijft kloppen, anders krijg je geen mooi luchtig schuim. Groot voordeel van Italiaanse meringue is dat je op deze manier geen rauwe eieren gebruikt. Dit kan over het algemeen geen kwaad, maar voor kleine kinderen, ouderen en zwangeren wordt dit afgeraden.

lemon merengue pie half

Het afbranden van de lemon meringue pie

Je zou de taart ook zonder af te branden kunnen serveren. Maar door het schuim af te branden met een gasbrander of onder een hete grill ziet de taart er niet alleen mooier uit, het buitenste laagje krijgt ook een lichte karamelsmaak.

meringue

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Lemon meringue pie

Porties: 10 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 + 100 gram boter
  • 1/2 tl zout
  • 2 eidooiers
  • 200 gram bloem
  • 150 ml citroensap = 4-5 citroenen
  • 3 eieren
  • 120 + 180 gram suiker
  • 16 gram maizena
  • 90 gram eiwit
  • 50 + 50 ml water

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een lemon meringue pie:

Roer voor de bodem 100 gram boter glad met de basterdsuiker en een 1/2 theelepeltje zout. Voeg er de dooiers aan toe en roer deze er doorheen tot ze egaal zijn opgenomen. Mix er kort de bloem doorheen en kneed kort door tot een samen hangende bal. Duw de bal deeg tot een plak en laat deze minimaal een half uur in de koelkast rusten. Besmeer een taartvorm van 24-26 cm met lage rand in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel waarmee je de bodem kunt bekleden. Druk de randen mooi gelijkmatig aan en snijd deze met een mesje af. Zet de vorm een half uur koud weg. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem met bakpapier en doe er blindbakvulling op. Bak de bodem 15 minuten blind en dan nog 10 minuten zonder de blindbakvulling. Haal de bodem wanneer deze mooi goudbruin en gaar is uit de oven en laat kort afkoelen. Haal uit de vorm en laat volledig afkoelen.

Klop voor de vulling de 120 gram suiker met het ei luchtig, voeg er de maizena aan toe en klop deze er doorheen tot deze is opgelost. Breng 50 ml water en het citroensap aan de kook. Roer dit beetje bij beetje al kloppend bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg er de 100 gram boter aan toe. Roer goed door tot een egale massa, giet de vulling voor de lemon pie in de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat de lemon pie volledig afkoelen.

Doe de eiwitten voor de meringue in een zeer schone en vetvrije kom. Voeg er een snufje zout aan toe. Doe de 180 gram suiker met 50 ml water in schoon en vetvrij een pannetje. Hier heb je een temperatuurmeter nodig om de suikersiroop te kunnen meten. Breng het suikerwater aan de kook, als je 110 graden hebt bereikt begin je met het kloppen van de eiwitten. Bij 118 graden neem je de pan van het vuur en giet je voorzichtig al kloppend de zeer hete suikerstroop bij de eiwitten. Blijf goed door kloppen tot het schuim ongeveer lichaamstemperatuur heeft. Verdeel het schuim over de lemon pie en strijk deze gelijkmatig uit. Maak met een lepel een structuur in het schuim. Neem een gasbrander en brand het schuim zachtjes en gelijkmatig af. Heb je geen gasbrander? Verwarm dan de grill van je oven en laat de lemon meringue pie hieronder verkleuren. Pas wel op want je hebt hier minder controle en het kan soms ineens heel snel gaan.

Serveer de lemon meringue taart in punten bij de koffie.

Tafel lekker !!

DeelPin39Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Speculaastaart met peer
Taart

Speculaastaart met peer. Een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

Cheesecake met gekarameliseerde peren
Taart

Cheesecake met gekarameliseerde peren

lemon pie
Taart

Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen