- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Limburgse rijstevlaai

Limburgse rijstevlaai – Één van de meest populaire vlaaien uit Limburg is de rijstevlaai natuurlijk wordt deze geserveerd met een flinke laag slagroom.

Rijstevlaai

Heb je al eens Limburgse rijstevlaai gegeten? Heerlijke smeuïge rijstevlaai met een dikke laag slagroom en natuurlijk bestrooid met een laag echte chocolade vlokken. Je kan de Limburgse rijstevlaai nu ook zelf maken. Voor deze vlaai heb je een vlaai pan nodig die iets hoger is dan de standaard vlaai pan, je wil er tenslotte een flinke laag rijst in doen anders wordt de vlaai te droog en we willen ook niet dat de rijst overkookt.  De meeste vlaaipannen zijn 26 tot 30 cm doorsnede voor de gewone vlaai zijn ze 2-2 ½cm hoog voor de rijstevlaai is dit 3-3 ½ cm.

Vlaaideeg

Voor vlaaiendeeg[1] zijn er vele recepten, de ene wat luxer dan de andere, ik gebruik altijd een bepaald recept uit het Limburgs vlaaienboek van Netty Engels-Geurts. Dit boekje is erg uitgebreid en er staan dan ook vele vlaai recepten in. Het is een boekje uit 1979 wat mijn moeder al gebruikte.

Een echte Limburger snijdt 10 punten uit een vlaai


Limburgse rijstevlaai

Voor het deeg

Voor de vulling

Kook de rijst met de melk en een snufje zout in ongeveer 3 kwartier goed gaar. Laat de rijst afkoelen tot lauw en maak ondertussen de deeg.

Los de verse gist samen met de suiker op in de lauwe melk. Voeg dit samen met het ei bij de bloem en meng tot het vocht is opgenomen. Voeg er nu de boter aan toe en kneed tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met een doek en laat het op een warme en tochtvrije plek een uurtje rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is. Kneed even door, maak er een bol van en leg er een doek over.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de vlaai pan in met boter. Scheid de eieren en roer de dooiers los met 40 gr. suiker en de vanillesuiker. Roer het dooiermengsel door de rijstepap tot dit zeer goed gemengd is. Rol het deeg met een klein beetje bloem uit tot een dunne lap die iets groter is dan de vorm en leg deze in de vorm. Duw het deeg netjes in de hoeken en druk aan bij de randen. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.  Rol met de deegroller of snij met een mes het overtollige deeg af. Klop de eiwitten stijf en schep er beetje bij beetje tijdens het kloppen 40 gr. suiker bij. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit door het rijstmengsel maar zo dat er geen vlokken eiwit meer te zien zijn. Vul de deegbodem tot een paar mm onder de rand en bak de vlaai in 20–25 minuten goudbruin en gaar.  Doe de vorm niet te vol want de rijst komt omhoog tijdens het bakken. Laat de vlaai een beetje afkoelen en haal deze er dan met behulp van een paletmes en een karton of bodem van een springvorm uit. Laat geheel afkoelen. Klop de slagroom met 50 gr. suiker stijf en spuit of smeer deze over de Limburgse rijstevlaai. Bestrooi de Limburgse rijstevlaai met slagroom royaal met chocolade vlokken en bestrooi eventueel met poedersuiker.

Tip: Eventuele overgebleven rijstepap is erg lekker als nagerecht. Doe het samen met wat fruit in een ovenschaaltje en bak dit met de vlaai mee.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. vlaaiendeeg: https://lekkertafelen.nl/kookschool/vlaaibodem-de-basis-voor-iedere-vlaai/