Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak.
Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken. Niet 1 of 2 maar vaak vele soorten en smaken. Heel de familie kwam dan op de koffie en aangezien de families vaak erg groot waren, en iedereen toch wel minimaal 2 stukken vlaai moest kunnen eten hadden ze veel vlaaien nodig. De gewone vlaaien met gistdeeg zijn maar een paar dagen houdbaar dus maakt men ook een of meerdere linzenvlaaien. De linzenvlaai werd dan altijd als laatste aangesneden omdat deze vlaai lang houdbaar is.
Linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai die nog steeds veel gebakken wordt.
De vlaai werd soms wel een week of langer bewaard. We kunnen ons dat nu niet meer indenken, maar een ding is zeker deze vlaai is de tweede dag het lekkerste. De vulling is dan een beetje in het deeg getrokken en daar wordt de vlaai echt lekkerder van. Ik durf alleen niet te garanderen dat de vlaai dan niet op is want ook vers is deze erg lekker.
Vlaai wordt gebakken in vlaaiplaten dit zijn ronde vormen met een lage schuin opstaande rand. Je zou hiervoor ook een quiche vorm kunnen nemen.

Linzenvlaai
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 170 gram boter
- 360 gram bloem
- 200 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- snufje zout
- 4 eetlepels melk
- 16 gram bakpoeder
- 15 gram vanille suiker
- ongeveer 500 gram van de lekkerste jam die je kunt vinden, liefst een minder zoete variant.
- grove suiker
Bereidingswijze van dit recept
Linzenvlaai maak je zo:
Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven een grote kom. Roer en de suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop de eieren los en doe ¾ ervan samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg. Smeer de vlaaivorm in met boter en bestuif met wat bloem. Kneed de deegbal even door en rol ¾ van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de bodem. Druk het deeg voorzichtig in de hoeken en snijd de resten aan de bovenkant netjes af.
Klop de jam even door en verdeel deze over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd er brede repen van en leg deze kruislings over de vlaai. Zet de vlaai nog een half uurtje in de koelkast en bestrijk dan de bovenkant met het overgebleven ei en bestrooi royaal met grove suiker. Bak de vlaai ongeveer een half uur in een oven van 180 graden Celsius tot de vlaai mooi goudbruin van kleur is. Haal de vlaai uit de oven maar nog niet direct uit de vorm. Laat deze eerst een beetje afkoelen , ongeveer 30 minuten tot de vlaai wat steviger is. Leg hiervoor een bord op de vlaai en keer deze snel om , haal de vorm eraf en leg er een rooster op, draai nu vlug weer om voordat je vulling uit de vlaai loopt. Laat nu volledig afkoelen. Snijd de linzenvlaai in 10 of 12 punten.
Tafel lekker !!
bij ons werd linzenvlaai altijd vierkant gesneden.. Favoriet waren de hoekstukken.
Ik kan me herinneren dat bij kennissen van ons in Bocholtz de linzevlaai inderdaad ook in vierkanten gesneden werd ja.
Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem met bakpoeder?
Ja hoor dat kan zeker.
Enneh? Linzenvlaai in punten snijden?? Jij bent geen Limburger ;-D. Ik doe het ook hoor. Traditioneel wordt die natuurlijk in vierkantjes gesneden. De randstukjes zijn populair, maar kun je eventueel wegmoffelen (geen probleem!!)
Buiten Limburg kun je helaas bijna nergens linzenvlaai kopen. Wat betreft de vulling: gedroogde abrikozen een uurtje of 2 opkoken en door een zeef passeren, of zwarte pruimen weken en pureren. Of half half. Suiker in de vulling is dan meestal niet nodig.
Hoi Marc, toch wel hoor een rasechte Limburger. 😉 Het is vooral in het zuiden van Limburg waar ze de linzenvlaai soms in vierkanten snijden. Dit wordt echter steeds minder gedaan. De opties voor de vulling zijn een prima en worden ook vaak toegepast.
Ik ben een Limburger en vlaai behoort rond te zijn en die snij je dan niet in vierkantjes, maar in punten! Lieve groet Cecile
Hallo,
De (roomboter) moet die op kamertemperatuur zijn of koud?
Ik dacht dat je deze namelijk in koude blokjes moest snijden en dan mengen onder het meel.
Ik heb hem vanmiddag gemaakt, uiteindelijk is het resultaat heerlijk maar dit heeft wel wat moeite gekost ? het deeg plakte ontzettend! Is dit normaal? Ik kreeg het bijna niet inde vershoudfolie gelegd. Nadat het deeg ik de koelkast had gelegen plakte het nog steeds toen ik het ging doorkneden en heb er extra bloem bij gedaan. Het deeg voelde toen goed aan, maar……toen brak het constant. Is het dan ondertussen te warm geworden? Had ik het weer even in de koelkast moeten leggen?
Ik heb het nu gewoon in de vlaaivorm gelegd en met mijn handen in model geduwd. En hij is gelukt!
Maar graag een tip om het plakken en scheuren te voorkomen. Dankjewel alvast!
Het fijnste werkt het als je het deeg een dag vooraf maakt. Verder idd het deeg enigzins koel houden.
Hoop dat het met deze tips de volgende keer beter gaat.
Linze vlaai heeft zijn naam te danken waar hij oorspronkelijk vandaan komt, namelijk linz in oosterijk
Ik gebruik abrikozen “corinthe ” in blik van Materne te kopen bij Delhaize of carrefour . Die is al klaar voor gebruik en Heel lekker in linzenvlaaien.
In dit recept WORD vermeld dat het niets met de peulvrucht linzen te maken heeft, koekjesdeeg betekent NIET dat er koekjes in gaan, er word gebruik gemaakt van JAM, dus verbaas je NIET als nergens vermeld word hoe je abrikozen op sap in moet dikken, bakken doe je altijd onder het midden van de oven. LEZEN is erg belangrijk bij het namaken van een recept, niet goed lezen en slordige opmerkingen maken is niet respectvol naar degene die dit heerlijke recept plaatst! Met vr gr Cosima.
Her recept is erg lekker. Ongelukkige wijze staat nergens hoe dik het deeg moet zijn of waar in de oven het beste is om hem te bakken! Ik gebruik abrikozen uit blik, maar kan nergens vinden hoe ik dat het beste kan opdikken, jammer. Niet temin, hij smaakt heerlijk!!
Wat leuk Petra dat je het gemaakt hebt en nog leuker dat het ook lekker was natuurlijk! Over je vragen: Als je het deeg volgens het recept verdeeld heb je automatisch de juiste dikte ( zo’n 4 mm ). Gebak plaatst je altijd net onder het midden van de oven. Het recept gaat uit van abrikozenjam. Abrikozen kun je altijd bijbinden met maïzena en een beetje sap. Dit even doorkoken. Of je koopt bij een speciaalzaak koud bindmiddel en gebruikt dit volgens de gebruiksaanwijzing.
Bedankt voor de informatie. Ik heb een dozijn automonteuren die en gek op zijn!
Ook ik dacht dat er linzen in de vlaai zaten, maar je uitleg maakt alles duidelijk: het recept is verbonden aan de Oostenrijkse stad Linz. Het recept ziet er heerlijk uit en ook helemaal niet zo moeilijk. De tweede dag het lekkerst? Dat dacht ik ook, en dat geldt ook voor veel andere vlaaien.
Hoezo heet het linzenvlaai? Waar zitten die dan? En bij de ingrediënten staat het er niet bij.
En waar kan ik die grove suiker kopen?
Linzenvlaai is een benaming Jeanette, er zitten dus geen linzen in. Het deeg wordt een linzendeeg genoemd in tegenstelling tot gistdeeg waar de meeste vlaaien mee gemaakt worden. Grove suiker kun je in de grotere supermarkten kopen.
Linzenvlaai, ja dacht ik lijkt mij lekker ,
maar waar en welke koekjes dan ??
“”ik hoor graag even
m vr groet Elly