• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

door Connie Derks
in Taart
0
20
Linzenvlaai

Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak.

Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken. Niet 1 of 2 maar vaak vele soorten en smaken. Heel de familie kwam dan op de koffie en aangezien de families vaak erg groot waren, en iedereen toch wel minimaal 2 stukken vlaai moest kunnen eten hadden ze veel vlaaien nodig. De gewone vlaaien met gistdeeg zijn maar een paar dagen houdbaar dus maakt men ook een of meerdere linzenvlaaien. De linzenvlaai werd dan altijd als laatste aangesneden omdat deze vlaai lang houdbaar is.

Linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai die nog steeds veel gebakken wordt.

De vlaai werd soms wel een week of langer bewaard. We kunnen ons dat nu niet meer indenken, maar een ding is zeker deze vlaai is de tweede dag het lekkerste. De vulling is dan een beetje in het deeg getrokken en daar wordt de vlaai echt lekkerder van. Ik durf alleen niet te garanderen dat de vlaai dan niet op is want ook vers is deze erg lekker.

Vlaai wordt gebakken in vlaaiplaten dit zijn ronde vormen met een lage schuin opstaande rand. Je zou hiervoor ook een quiche vorm kunnen nemen.

Limburgse Linzenvlaai
Limburgse Linzenvlaai

 

Linzenvlaai

Porties: 28 cm doorsnede
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 170 gram boter
  • 360 gram bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 4 eetlepels melk
  • 16 gram bakpoeder
  • 15 gram vanille suiker
  • ongeveer 500 gram van de lekkerste jam die je kunt vinden, liefst een minder zoete variant.
  • grove suiker

Bereidingswijze van dit recept

Linzenvlaai maak je zo:

Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven een grote kom. Roer en de suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop de eieren los en doe ¾ ervan samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg. Smeer de vlaaivorm in met boter en bestuif met wat bloem. Kneed de deegbal even door en rol ¾ van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de bodem. Druk het deeg voorzichtig in de hoeken en snijd de resten aan de bovenkant netjes af.

Klop de jam even door en verdeel deze over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd er brede repen van en leg deze kruislings over de vlaai. Zet de vlaai nog een half uurtje in de koelkast en bestrijk dan de bovenkant met het overgebleven ei en bestrooi royaal met grove suiker. Bak de vlaai ongeveer een half uur in een oven van 180 graden Celsius tot de vlaai mooi goudbruin van kleur is. Haal de vlaai uit de oven maar nog niet direct uit de vorm. Laat deze eerst een beetje afkoelen , ongeveer 30 minuten tot de vlaai wat steviger is. Leg hiervoor een bord op de vlaai en keer deze snel om , haal de vorm eraf en leg er een rooster op, draai nu vlug weer om voordat je vulling uit de vlaai loopt. Laat nu volledig afkoelen. Snijd de linzenvlaai in 10 of 12 punten.

Tafel lekker !!

DeelPin1399Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Reacties 20

  1. hubert reuling says:
    9 maanden geleden

    bij ons werd linzenvlaai altijd vierkant gesneden.. Favoriet waren de hoekstukken.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      9 maanden geleden

      Ik kan me herinneren dat bij kennissen van ons in Bocholtz de linzevlaai inderdaad ook in vierkanten gesneden werd ja.

      Beantwoorden
  2. Rianne Jacobs says:
    1 jaar geleden

    Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem met bakpoeder?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Ja hoor dat kan zeker.

      Beantwoorden
  3. Marc says:
    2 jaar geleden

    Enneh? Linzenvlaai in punten snijden?? Jij bent geen Limburger ;-D. Ik doe het ook hoor. Traditioneel wordt die natuurlijk in vierkantjes gesneden. De randstukjes zijn populair, maar kun je eventueel wegmoffelen (geen probleem!!)
    Buiten Limburg kun je helaas bijna nergens linzenvlaai kopen. Wat betreft de vulling: gedroogde abrikozen een uurtje of 2 opkoken en door een zeef passeren, of zwarte pruimen weken en pureren. Of half half. Suiker in de vulling is dan meestal niet nodig.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Hoi Marc, toch wel hoor een rasechte Limburger. 😉 Het is vooral in het zuiden van Limburg waar ze de linzenvlaai soms in vierkanten snijden. Dit wordt echter steeds minder gedaan. De opties voor de vulling zijn een prima en worden ook vaak toegepast.

      Beantwoorden
    • Cecile says:
      2 jaar geleden

      Ik ben een Limburger en vlaai behoort rond te zijn en die snij je dan niet in vierkantjes, maar in punten! Lieve groet Cecile

      Beantwoorden
  4. Felix Quaedvlieg says:
    3 jaar geleden

    Hallo,

    De (roomboter) moet die op kamertemperatuur zijn of koud?
    Ik dacht dat je deze namelijk in koude blokjes moest snijden en dan mengen onder het meel.

    Beantwoorden
  5. Gerrie says:
    3 jaar geleden

    Ik heb hem vanmiddag gemaakt, uiteindelijk is het resultaat heerlijk maar dit heeft wel wat moeite gekost ? het deeg plakte ontzettend! Is dit normaal? Ik kreeg het bijna niet inde vershoudfolie gelegd. Nadat het deeg ik de koelkast had gelegen plakte het nog steeds toen ik het ging doorkneden en heb er extra bloem bij gedaan. Het deeg voelde toen goed aan, maar……toen brak het constant. Is het dan ondertussen te warm geworden? Had ik het weer even in de koelkast moeten leggen?
    Ik heb het nu gewoon in de vlaaivorm gelegd en met mijn handen in model geduwd. En hij is gelukt!
    Maar graag een tip om het plakken en scheuren te voorkomen. Dankjewel alvast!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Het fijnste werkt het als je het deeg een dag vooraf maakt. Verder idd het deeg enigzins koel houden.
      Hoop dat het met deze tips de volgende keer beter gaat.

      Beantwoorden
  6. Ed benedic says:
    3 jaar geleden

    Linze vlaai heeft zijn naam te danken waar hij oorspronkelijk vandaan komt, namelijk linz in oosterijk

    Beantwoorden
  7. Smeets Marie-Louise says:
    3 jaar geleden

    Ik gebruik abrikozen “corinthe ” in blik van Materne te kopen bij Delhaize of carrefour . Die is al klaar voor gebruik en Heel lekker in linzenvlaaien.

    Beantwoorden
  8. Cosima says:
    3 jaar geleden

    In dit recept WORD vermeld dat het niets met de peulvrucht linzen te maken heeft, koekjesdeeg betekent NIET dat er koekjes in gaan, er word gebruik gemaakt van JAM, dus verbaas je NIET als nergens vermeld word hoe je abrikozen op sap in moet dikken, bakken doe je altijd onder het midden van de oven. LEZEN is erg belangrijk bij het namaken van een recept, niet goed lezen en slordige opmerkingen maken is niet respectvol naar degene die dit heerlijke recept plaatst! Met vr gr Cosima.

    Beantwoorden
  9. Petra H says:
    4 jaar geleden

    Her recept is erg lekker. Ongelukkige wijze staat nergens hoe dik het deeg moet zijn of waar in de oven het beste is om hem te bakken! Ik gebruik abrikozen uit blik, maar kan nergens vinden hoe ik dat het beste kan opdikken, jammer. Niet temin, hij smaakt heerlijk!!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      9 jaar geleden

      Wat leuk Petra dat je het gemaakt hebt en nog leuker dat het ook lekker was natuurlijk! Over je vragen: Als je het deeg volgens het recept verdeeld heb je automatisch de juiste dikte ( zo’n 4 mm ). Gebak plaatst je altijd net onder het midden van de oven. Het recept gaat uit van abrikozenjam. Abrikozen kun je altijd bijbinden met maïzena en een beetje sap. Dit even doorkoken. Of je koopt bij een speciaalzaak koud bindmiddel en gebruikt dit volgens de gebruiksaanwijzing.

      Beantwoorden
      • Petra H says:
        4 maanden geleden

        Bedankt voor de informatie. Ik heb een dozijn automonteuren die en gek op zijn!

        Beantwoorden
  10. Natalie says:
    4 jaar geleden

    Ook ik dacht dat er linzen in de vlaai zaten, maar je uitleg maakt alles duidelijk: het recept is verbonden aan de Oostenrijkse stad Linz. Het recept ziet er heerlijk uit en ook helemaal niet zo moeilijk. De tweede dag het lekkerst? Dat dacht ik ook, en dat geldt ook voor veel andere vlaaien.

    Beantwoorden
  11. Jeannette says:
    5 jaar geleden

    Hoezo heet het linzenvlaai? Waar zitten die dan? En bij de ingrediënten staat het er niet bij.
    En waar kan ik die grove suiker kopen?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Linzenvlaai is een benaming Jeanette, er zitten dus geen linzen in. Het deeg wordt een linzendeeg genoemd in tegenstelling tot gistdeeg waar de meeste vlaaien mee gemaakt worden. Grove suiker kun je in de grotere supermarkten kopen.

      Beantwoorden
  12. lenor says:
    7 jaar geleden

    Linzenvlaai, ja dacht ik lijkt mij lekker ,

    maar waar en welke koekjes dan ??

    “”ik hoor graag even

    m vr groet Elly

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen