- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak. Linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai die nog steeds veel gebakken wordt.

Vroeger werd er in Limburg[1] met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken. Niet 1 of 2 maar vaak vele soorten en smaken. Heel de familie kwam dan op de koffie en aangezien de families vaak erg groot waren, en iedereen toch wel minimaal 2 stukken vlaai moest kunnen eten hadden ze veel vlaaien nodig. De gewone vlaaien met gistdeeg zijn maar een paar dagen houdbaar dus maakt men ook een of meerdere linzenvlaaien. De linzenvlaai werd dan altijd als laatste aangesneden omdat deze vlaai lang houdbaar is.

De vlaai werd soms wel een week of langer bewaard. We kunnen ons dat nu niet meer indenken, maar een ding is zeker deze vlaai is de tweede dag het lekkerste. De vulling is dan een beetje in het deeg getrokken en daar wordt de vlaai echt lekkerder van. Ik durf alleen niet te garanderen dat de vlaai dan niet op is want ook vers is deze erg lekker.

Vlaai wordt gebakken in vlaaiplaten dit zijn ronde vormen met een lage schuin opstaande rand. Je zou hiervoor ook een quiche vorm kunnen nemen.

Linzenvlaai

Voor een vlaai[2] van 28 cm doorsnede heb je nodig :

Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven een grote kom. Roer en de suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop de eieren los en doe ¾ ervan samen met de boter en de melk bij de bloem. Roer dit er voorzichtig met de kneedhaken van de mixer doorheen tot een deegbal ontstaat. Maak van het deeg een plat vierkant en verpak dit in de huishoudfolie. Leg minimaal 2 uur koel weg. Smeer de vlaaivorm in met boter en bestuif met wat bloem. Kneed de deegbal even door en rol ¾ van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de bodem. Druk het deeg voorzichtig in de hoeken en snijd de resten aan de bovenkant netjes af.

Klop de jam even door en verdeel deze over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd er brede repen van en leg deze kruislings over de vlaai. Zet de vlaai nog een half uurtje in de koelkast en bestrijk dan de bovenkant met het overgebleven ei en bestrooi royaal met grove suiker. Bak de vlaai ongeveer een half uur in een oven van 180 graden Celsius tot de vlaai mooi goudbruin van kleur is. Haal de vlaai uit de oven maar nog niet direct uit de vorm. Laat deze eerst een beetje afkoelen , ongeveer 30 minuten tot de vlaai wat steviger is. Leg hiervoor een bord op de vlaai en keer deze snel om , haal de vorm eraf en leg er een rooster op, draai nu vlug weer om voordat je vulling uit de vlaai loopt. Laat nu volledig afkoelen. Snijd de vlaai in 10 of 12 punten.

 

Links in dit artikel
  1. Limburg: https://lekkertafelen.nl/special/limburg/
  2. vlaai: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/taart/