Mama’s appeltaart – Het recept voor een appeltaart zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Een eerlijke en heerlijke taart boordevol verse Hollandse appels. Hij heet niet voor niets mama’s appeltaart, zelfs oma maakte hem al zo. En jij kunt hem nu ook maken met het simpele recept uit dit artikel.
De lekkerste appeltaart bak je zelf
Vrijwel iedereen heeft wel eens een appeltaart gebakken. Van een handgeschreven recept uit een schriftje van oma of uit een kookboek of misschien wel met het recept van het pak van een mix voor appeltaart. Misschien was hij niet zo goed gelukt of viel hij uit elkaar omdat je niet het geduld had om te wachten met de rand van de vorm eraf halen. Maar het was niet voor niets dat je geen geduld had. Mama’s appeltaart rook zo lekker en je had zo’n zin in die verse appeltaart, je moest wel.
Weet je ook waarom die appeltaart zo lekker was? Omdat je hem zelf had gemaakt! Je hebt de moeite gedaan om het recept goed te lezen, zodat je wist hoe je de appeltaart moest maken. Je wist dat er lekkere verse appels inzaten, en je rook die heerlijke geur. Je was trots op die lekkere appeltaart waar je die dag mee bezig was geweest. Alleen al de gedachte aan de smaak als de appeltaart in de oven staat. Als je een appeltaart koopt mis je die beleving.
Simpel maar wel de lekkerste, net als mama’s appeltaart
Zo’n simpel recept voor appeltaart? Jazeker! Want mama’s appeltaart was de allerlekkerste. Simpele, maar goede ingrediënten, roomboter, verse eieren en vooral lekker veel appels. De winkels staan vol met mixen voor appeltaart. Maar waarom zou je een appeltaart met zo’n mix maken? De basis is zo eenvoudig en de ingrediënten die je nodig hebt kunnen gewoon altijd in jouw voorraadkast staan. Je kunt ze voor veel meer doeleinden gebruiken. Dat is echt handiger toch?
Dit is bakwerk waar iedereen warm voor loopt. Een echt goed recept wat waarschijnlijk nooit verloren gaat. Hoewel er allerlei kant-en-klare mixen te koop zijn, blijft Lekker Tafelen trouw aan de basis van boter, bloem, suiker en lekker veel verse appels. Een puur recept zoals mama en oma dat maakten. En zoals jij die nu kunt gaan maken.
Een hele berg appels
Welke appels je gebruikt voor het maken van mama’s appeltaart is best belangrijk. De ene appel geeft veel vocht en wordt heel zacht, de andere blijft heel hard. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel over “appels in appeltaart”. De voorkeur gaat uit naar een mix van Elstar en Goudrenet. Die laatste is jammer genoeg niet altijd verkrijgbaar. De Goudrenet wordt heerlijk zacht en de Elstar appels geven net dat beetje structuur wat kenmerkend is voor echt lekkere appeltaart.
Welke appels gebruik je in appeltaart? + extra appeltaart tips
Waar moet je op letten bij het bakken van een appeltaart, welke appels gebruik je in appeltaart en waarom juist die ene appel.
Mama’ s appeltaart is niet alleen heerlijk bij de koffie, serveer hem ook eens als nagerecht met een bolletje ijs, zelf gemaakte vanillesaus of een flinke toef slagroom
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Mama's appeltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram roomboter
- 160 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- zout
- 1,5 kilo Goudrenetten en/of Elstar
- 1 kopje koekkruimels naar keuze
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels kaneel
- 50 gram rozijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mama’s appeltaart:
Neem een springvorm van 22 tot 26 cm doorsnede. Vet de vorm in met boter en knip een cirkel van bakpapier voor de bodem. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Snijd de boter in kleine stukken en doe die samen met de suiker, vanillesuiker en een snuf zout in een kom. Mix kort door elkaar, het hoeft alleen maar gemengd.
Klop het ei los en meng dit kort door tot alles goed gemengd is.
Voeg er de bloem aan toe en meng dit er kort doorheen. Kneed even kort door met je handen en maak er een mooie dikke plak van. Verpak in huishoudfolie en leg koel weg.
Schil de appels, en snijd ze in niet al te grote stukjes. Meng de suiker met de custard en de kaneel en strooi dit over de appels en voeg de rozijnen toe. Meng even goed door.
Neem iets minder dan de helft van het deeg en rol dit met een beetje bloem uit tot een dikke plak die iets groter is dan de bodem van je vorm. Zet de vorm erop en snijd uit. Leg je deegplak in de vorm. Je kunt het weer tegen elkaar aan drukken als het scheurt.
Rol de helft van de rest van het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte en snijd hier banen van voor de zijkant. Bekleed de zijkant van je vorm en druk goed aan.
Verdeel de koekkruimels over de bodem.
Vul de taart met de appels. Dit lijkt te veel, maar de appels zakken nog tijdens het bakken. Druk lichtjes aan, maar niet te hard, anders beschadig je de bodem.
Rol de rest van het deeg uit tot 2 tot 3 mm dikte en snijd hier banen van. Leg de banen kruiselings over de appels.
Zet mama’ s appeltaart in het midden van de oven en bak de appeltaart ruim een uur tot de appeltaart mooi goudbruin en gaar is. De tijd is afhankelijk van de dikte van de appeltaart en iedere oven bakt anders. Zie je dat na een half uur de taart al flink begint te kleuren, zet de oven dan op 160 graden. Hij moet echt minimaal een uur bakken.
Laat de taart minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Zorg ervoor dat de rand er voorzichtig afgehaald wordt, maar laat de bodem er nog onder zitten. Zet op een rooster om helemaal af te koelen. Eenmaal afgekoeld til je voorzichtig met een groot mes de taart van de bodem en het bakpapier en zet je mama’s appeltaart op een schaal. Snijd de taart in punten en geniet.
Tafel lekker !!
heerlijke appeltaart ,goed gelukt .
Alleen kon hem moeilijk in stukken snijden .
hoe voorkom ik dat ?
Mama’s appeltaart heeft teveel vulling. Voorkomen wordt dus lastig. Minder vulling en een dikkere bodem is een optie, maar geen advies ?
Goed recept, perfect gelukte taart! Er staat nu een appel,cranberry,abrikozen,amandelvariant in de oven,beetje veel maar ik had veel restjes. Op hete lucht doe ik wel op 160c.
Leuk kiki, stuur je recept maar door. We zijn reuze nieuwsgierig