Mama’s appeltaart – gewoon appeltaart zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Hij heet niet voor niets mama’ s appeltaart, zelfs oma maakte hem al zo.
Simpel maar wel de lekkerste
Zo’n eenvoudig recept voor appeltaart? Jazeker! Want mama’s appeltaart was de allerlekkerste. En tegenwoordig zien we iedereen met mix voor appeltaart lopen. Maar waarom? De basis is zo eenvoudig en de ingrediënten die je nodig hebt kunnen gewoon altijd in jouw voorraadkast staan. Je kunt ze voor veel meer lekkernijen gebruiken. Dat is echt handiger toch? Dit is bakwerk waar iedereen warm voor loopt. Een receptuur die waarschijnlijk nooit verloren gaat. Hoewel er allerlei kant-en-klare mixen te koop zijn, blijven wij trouw aan de basic ingrediënten. Een puur recept zoals mama en oma dat maakten.
Een hele berg appels
Welke appels je gebruikt voor appeltaart is best belangrijk. De ene appel geeft veel vocht en wordt heel zacht de andere blijft heel hard. Wil je hier meer over weten lees dan dit artikel over de appels in appeltaart. Onze voorkeur gaat uit naar een mix van elstar en goudreinet, de laatste is jammer genoeg niet altijd verkrijgbaar.
Mama’ s appeltaart is niet alleen heerlijk bij de koffie, serveer hem ook eens als nagerecht met een bolletje ijs, zelf gemaakte vanillesaus of een flinke toef slagroom
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Mama’s appeltaart
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram boter
- 160 gram basterdsuiker
- zakje vanillesuiker
- ei
- snufje zout
Vulling:
- 1,5 kilo Goudreinetten en/of elstar
- kopje koekkruimels naar keuze
- 2 eetlepels custard
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels kaneel
- 50 gram rozijnen
Neem een springvorm van 22 tot 26 cm doorsnede. Vet deze in met boter en knip een cirkel van bakpapier voor de bodem. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Snijd de boter in kleine stukken en doe deze samen met de suiker, vanillesuiker en een snuf zout in een kom. Mix kort door elkaar het hoeft alleen maar gemengd. Voeg er de bloem aan toe en meng dit er ook kort doorheen. Klop het ei los en meng dit kort door tot alles goed gemengd is. Kneed even kort door met handen en maak er een mooie dikke plak van. Verpak in huishoudfolie en leg koel weg.
Schil de appels, en snijd ze in niet al te grote stukjes. Meng de suiker met de custard en de kaneel en strooi dit over de appels en voeg de rozijnen toe. Meng even goed door.
Neem iets minder dan de helft van het deeg en rol dit met een beetje bloem uit tot een dikke plak die iets groter is dan de bodem van je vorm. Zet de vorm erop en snijd uit. Leg je deegplak in de vorm. Wanneer het scheurt is niet erg, dit kun je weer tegen elkaar aan drukken. Rol de helft van de rest van het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte en snijd hier banen van voor de zijkant. Bekleed de zijkant van je vorm en druk goed aan. Verdeel de koekkruimels over de bodem.
Vul de taart met de appels. Dit lijkt te veel maar het is de bedoeling, de appels zakken nog tijdens het bakken. Druk lichtjes aan maar niet te hard anders beschadig je de bodem.
Rol de rest van het deeg uit tot 2 tot 3 mm dikte en snijd hier banen van. Leg de banen kruiselings over de appels.
Zet mama’ s appeltaart in het midden van de oven en bak deze ruim een uur tot de appeltaart mooi goudbruin en gaar is. De tijd is afhankelijk van de dikte van de appeltaart en iedere oven bakt anders. Zie je dat na een half uur de taart al flink begint te kleuren zet de oven dan op 160 graden. Hij moet echt minimaal een uur bakken.
Laat de taart minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de rand er voorzichtig vanaf maar laat de bodem er nog onder zitten. Zet op een rooster om helemaal af te koelen. Eenmaal afgekoeld til je voorzichtig met een groot mes de taart van de bodem en het bakpapier en zet deze op een schaal. Snijd de taart in punten en geniet.
Tafel lekker!
heerlijke appeltaart ,goed gelukt .
Alleen kon hem moeilijk in stukken snijden .
hoe voorkom ik dat ?
Mama’s appeltaart heeft teveel vulling. Voorkomen wordt dus lastig. Minder vulling en een dikkere bodem is een optie, maar geen advies ?
Goed recept, perfect gelukte taart! Er staat nu een appel,cranberry,abrikozen,amandelvariant in de oven,beetje veel maar ik had veel restjes. Op hete lucht doe ik wel op 160c.
Leuk kiki, stuur je recept maar door. We zijn reuze nieuwsgierig