Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

In België noemen we kwark ‘platte kaas’. Deze Belgische platte kaastaart wordt nét weer anders gemaakt dan zijn Nederlandse broertje. Makkelijk en heerlijk.

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart – Niets is zo fris als een lekkere kwarktaart oftewel platte kaastaart, zoals wij in België gewoon zijn te zeggen. Voor bij de koffie, als toetje of bij en verjaardag. Kwarktaart / platte kaastaart is op vele manieren te maken; deze gaat de oven in om te bakken. Dit recept heb ik ongeveer 30 jaar geleden gekregen van een oudere dame die een chef in taartbakken was. Het resultaat is een taart die heel zuiver is van smaak.

Ze werkte met eetlepels maar ik heb het voor de zekerheid allemaal uitgewogen. Je kan de smeuïgheid  het best vergelijken met een flantaart. Je zal dan ook wel niet versteld staan, dat deze kwarktaart vlug verorberd zal zijn.

Geen vanillebloem gevonden? Gebruik gerust gewone bloem en doe er nog wat vanillearoma of -essence door (of een extra zakje/lepel vanillesuiker).

Platte Kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Voor 1 taart:

  • 400 gr volle kwark / platte kaas
  • 1 eetlepel vanillesuiker  ( 10 gr)
  • 4 eetlepels suiker ( 70 gr)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels (vanille)bloem ( 40 gr)
  • 1 blikje gecondenseerde melk van ongeveer 400 gr
  • 1 plak kant-en-klaar kruimeldeeg of zanddeeg.

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Bekleed de bakvorm( springvorm) met het kruimeldeeg/zanddeeg. Splits de eieren en meng de 3 dooiers, suiker, vanillesuiker en kwark/platte kaas goed door elkaar zodat je een homogene massa krijgt. Meng vervolgens voorzichtig de (vanille)bloem en erna de melk erdoor, zodat alles goed gemengd is.

Klop de eiwitten tot stevige sneeuw en spatel dit voorzichtig door de massa (dit maakt het luchtig).

Giet het mengsel op het deeg in de bakvorm. Bak de platte kaastaart in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten en vervolgens nog 10 minuten op 170°. De gaarheid van de taart controleer ik door er even in te prikken met saté stokje (alles hangt af van je oven).

Laat de taart even afkoelen in de vorm maar laat deze iets losser. De platte kaastaart kun je afwerken met een beetje poedersuiker en/of cacao.

Smakelijk!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. Marian zegt

    De taart is geweldig, vanochtend gebakken. Ik had zelf de bodem gemaakt, echt super!!!

  2. Vandenbroucke Darline zegt

    Dag Arianne, vandaag u platte kaastaart gemaakt, iedereen vond ze super lekker is een heerlijke en frisse taart. Het zal niet bij deze ene keer blijven ik zal ze zeker en vast nog maken. Bedankt voor dit lekkere recept, Groetjes Darline ben fan van u gerechten.

    1. arianne zegt

      Hallo Darline, leuk te zien dat je deze taart hebt gemaakt, doet me plezier en geeft me een extra broost om verder te bakken en koken.. 🙂

      1. Y zegt

        Ik heb een vraagje; zit er bij dit recept het kruimeldeeg alleen op de bodem van het bakblik of ook tegen de rand gedrukt? Want ik vind de rand van de taart heel mooi

        1. Arianne zegt

          hallo,
          Ik heb idd het deeg volledig tot boven tegen de rand gedrukt en bovenaan niks af gesneden , zo krijg je de ongelijke rand die een speels effect geeft.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.