Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart – Niets is zo fris als een lekkere kwarktaart oftewel platte kaastaart, zoals die in België genoemd wordt. Voor bij de koffie, als toetje of bij en verjaardag. Kwarktaart of platte kaastaart is op vele manieren te maken. Deze gaat de oven in om te bakken. Het recept hebben we ongeveer 30 jaar geleden gekregen van een oudere dame die een chef in taartbakken was. Het resultaat is een taart die heel zuiver is van smaak.
Ze werkte met eetlepels, maar voor de duidelijkheid hebben we het allemaal uitgewogen. Je kunt de smeuïgheid het best vergelijken met een flantaart. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze kwarktaart altijd heel snel op is.
Geen vanillebloem gevonden? Gebruik gerust gewone bloem en doe er nog wat vanillearoma of vanille-essence door (of een extra zakje/lepel vanillesuiker).
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Platte Kaastaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gr volle kwark / platte kaas
- 1 eetlepel vanillesuiker ( 10 gr )
- 4 eetlepels suiker ( 70 gr )
- 3 eieren
- 2 eetlepels (vanille)bloem ( 40 gr )
- 1 blikje gecondenseerde melk van ongeveer 400 gr (ongezoet)
- 1 plak kant-en-klaar kruimeldeeg of zanddeeg
Bereidingswijze van dit recept
Platte kaastaart maak je zo:
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Bekleed een bakvorm (springvorm) van 26 cm doorsnee met het kruimeldeeg/zanddeeg. Splits de eieren en meng de 3 dooiers, suiker, vanillesuiker en kwark/plattekaas goed door elkaar zodat je een homogene massa krijgt. Meng vervolgens voorzichtig de (vanille)bloem en erna de melk erdoor, zodat alles goed gemengd is.
Klop de eiwitten tot stevige sneeuw en spatel dit voorzichtig door de massa (dit maakt het luchtig).
Giet het mengsel op het deeg in de bakvorm. Bak de platte kaastaart in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten en vervolgens nog 10 minuten op 170°. De gaarheid van de taart controleer ik door er even in te prikken met satéstokje (alles hangt af van je oven).
Laat de taart even afkoelen in de vorm, maar laat deze iets losser. De platte kaastaart kun je afwerken met een beetje poedersuiker en/of cacao.
Tafel lekker !!
hallo,
gebruiken jullie gezoete of ongezoete geconcestreerde melk aub?
Voor het maken van deze platte kaastaart gebruik je ongezoete melk Leentje, de suiker voegen we afzonderlijk toe in de receptuur.
Welke maat van vorm gebruik je?
Sorry, 26 cm. Marian. We zetten het er direct even in.
De taart is geweldig, vanochtend gebakken. Ik had zelf de bodem gemaakt, echt super!!!
Dag Arianne, vandaag u platte kaastaart gemaakt, iedereen vond ze super lekker is een heerlijke en frisse taart. Het zal niet bij deze ene keer blijven ik zal ze zeker en vast nog maken. Bedankt voor dit lekkere recept, Groetjes Darline ben fan van u gerechten.
Hallo Darline, leuk te zien dat je deze taart hebt gemaakt, doet me plezier en geeft me een extra broost om verder te bakken en koken.. 🙂
Ik heb een vraagje; zit er bij dit recept het kruimeldeeg alleen op de bodem van het bakblik of ook tegen de rand gedrukt? Want ik vind de rand van de taart heel mooi
hallo,
Ik heb idd het deeg volledig tot boven tegen de rand gedrukt en bovenaan niks af gesneden , zo krijg je de ongelijke rand die een speels effect geeft.