Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout. Om volop te genieten van de Hollandse pruimentijd een recept voor een pruimen taartje met verse pruimen.

4.456

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout – Een eenvoudig recept voor een pruimentaartje met hazelnoot en havermout.  Want, pruimen geven mij altijd een soort van vakantie gevoel en daarom houden we lekker simpel. Het is immers precies in de vakantieperiode dat de pruimen rijp zijn.

‘Tot in de pruimentijd’

De uitdrukking ‘tot in de pruimentijd’ komt hier waarschijnlijk ook vanaf. De beroemde schrijver P.C. Hooft woonde gedurende een groot deel van zijn leven in het Muiderslot in Muiden. Gedurende de wintermaanden verbleef hij in Amsterdam maar ‘s zomers woonde hij in Muiden en ontving hij zijn gasten in het Muiderslot; die bleven er vaak geruime tijd logeren. Rond het Muiderslot stonden vele pruimenbomen waar de gasten zeer waarschijnlijk volop van genoten. Als ze dan naar huis gingen namen ze afscheid met de groet ‘Tot in de pruimentijd’, tot ziens, tot volgend jaar dus eigenlijk.


Pruimentaartje met hazelnoot en havermout

  • 150 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 100 gram havermout
  • 75 gram hazelnoten
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 50 gram melk
  • 500 gram verse pruimen
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel suiker

Vet een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter. Meng de bloem, bakpoeder, hazelnoten, havermout, kaneel en zout door elkaar. Meng de suiker met de boter en voeg er dan het ei aan toe. Meng er kort de melk en het bloemmengsel doorheen, zodat je een kruimelig deeg krijgt. Verdeel hiervan 2/3 over de bodem van je springvorm en druk dit aan de zijkanten iets omhoog, ongeveer 2-3 cm. Verdeel de pruimen in  kwarten en meng de maizena met de suiker, schud dit door de pruimen en verdeel over de taartbodem. Kruimel de rest van je deeg over de pruimen. Bak dit ongeveer 45 minuten tot de taart mooi bruin en gaar is en de pruimen lekker pruttelen. Laat een beetje afkoelen voor dat je het pruimentaartje uit de vorm haalt. Strooi er rijkelijk poedersuiker overheen.

De taart is lauwwarm het lekkerste eventueel vergezeld van een lepel Griekse yoghurt.

Printen

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer