Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rijsttaart met appelschijfjes

Deze rijsttaart is een variant op de Limburgse rijstevlaai. Door de rijsttaart te bedekken met appel zal niemand vermoeden dat je een rijsttaart serveert.

0 1.433

Rijsttaart met appelschijfjes – Als we het over rijst hebben is de dessertrijst vaak het laatste waar we aan denken. En als de dessertrijst wel in je opkomt is het al snel de bekende rijstebrij zoals oma die maakte. Lekker hoor, met een klontje boter en wat bruine basterdsuiker. Maar wie denkt er aan taart? Toch is de link al snel gelegd naar de Limburgse rijstevlaai. Deze staat op menig verjaardag op tafel en is echt niet alleen van Limburg. In de hele omgeving van Limburg, en dus ook in delen van België en Duitsland wordt de rijstevlaai of rijsttaart veelvuldig gemaakt en gegeten.

Eén van de bijzonder eigenschappen aan een rijsttaart is dat de bodem en de vulling losse componenten zijn. De bodem wordt dus apart gebakken in de oven. In onderstaand recept tref je een variant op de Limburgse rijstvlaai. De bodem wordt gemaakt van zelfgemaakt bladerdeeg. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen. Voor de afwerking worden appelschijfjes gebruikt. Dit geeft niet alleen de rijsttaart een sappig en fris karakter, het zal je gasten ook doen denken dat je een appeltaart serveert. De rijst in de taart is dan een complete verrassing. Je kunt de taart natuurlijk ook zonder appel maken. Let er dan wel even op dat deze dan sneller gaar is in de oven. Verkort dus de oventijd.

Rijsttaart met appelschijfjes

 • 560 ml melk
 • 190 ml room
 • 75 gram kristalsuiker
 • 125 gram dessertrijst
 • Snuifje zout
 • 3 eieren
 • 70 gram gesmolten boter
 • 40 gram zelfrijzende bloem
 • 2 grote appels, geschild en in plakjes gesneden
 • Bakvorm van ongeveer 28 cm doorsnede
 • 1 vel bladerdeeg

Doe de melk, room, kristalsuiker en snufje zout in een pan en breng al roerend met een houten lepel aan de kook. Voeg de rijst toe en laat dit, op een zeer zacht vuurtje en onder af en toe roeren (om aanbranden te voorkomen), 30 à 45 minuten pruttelen tot de rijst gaar is en de gewenste dikte heeft. Doe de rijst in een andere kom en dek deze af met huishoudfolie en laat afkoelen. ( dit voorkomt dat er zich een vel vormt boven de rijstpap )

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Beleg de taartbodem van je taartvorm met bakpapier. Bekleed de vorm vervolgens met bladerdeeg en prik het bladerdeeg op de bodem verschillende keren in met een vork.

Smelt de boter op een zacht vuurtje en splits ondertussen de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop het eiwit goed stijf. Klop de eierdooiers even op en voeg er de lauwe gesmolten boter toe om er vervolgens de bloem onder te mengen.

Schep het eidooiermengsel goed door de rijstpap en spatel er dan voorzichtig het eiwit door.

Giet het mengsel in de met bladerdeeg belegde taartvorm. Verdeel de schijfjes appel in een waaier over de taart. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak 1 uur. De baktijd kan verschillen per oven. Je kunt controleren of de taart gaar is door na 50 minuten baktijd met een priem of mes in de rijsttaart te prikken. Als deze er vochtig uitkomt mag je nog iets langer bakken. Verlaag dan wel de temperatuur een beetje tot 160 / 170 graden.

Als de rijsttaart gaar is haal je deze uit de oven en laat je de rijsttaart nog even afkoelen. Verwarm dan wat appel- of abrikozenjam met een beetje water en strijk dit over de bovenkant van de rijsttaart. Dit geeft een blinkend effect aan je rijsttaart met appelschijfjes.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer