- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Sacher torte

Sacher torte – De Sacher torte is een beroemde chocoladetaart van het hotel Sacher in Wenen. Het recept stamt uit 1832, deze taart is gevuld met abrikozenjam en overdekt met een laag chocolade glazuur wat de taart lang houdbaar maakt. De taart is zo beroemd dat deze in 4 verschillende maten geëxporteerd wordt in een mooi kistje.

Sacher torte zelf maken

Je kan natuurlijk deze heerlijke Sachertaart in Wenen gaan proeven of je bestelt een taartje via het web. Ook zijn er kant en klaar pakketten te koop om deze taart te maken, maar bij Lekker Tafelen doen we het natuurlijk helemaal zelf. Na enig zoeken heb ik de originele receptuur van de Sachertaart kunnen vinden en deel deze nu met jullie.

Kwaliteit voorop

Vaak worden er Sachertaarten gemaakt met een vulling van ganache en overgoten met ganache. Maar in een echte Sachertaart zit abrikozenjam en het glazuur is gemaakt van chocolade, suiker en water. Neem een echt goede abrikozenjam, geen goedkope jam of een lightversie. Dit is echt belangrijk, het bepaald een groot deel van de smaak en het suikergehalte is nodig om het glazuur te laten hechten. Ook de chocolade moet van goede kwaliteit zijn, neem hiervoor het beste chocolade van 55% cacao.


Sacher torte

De cake

Neem een springvorm van 24 cm doorsnede en vet deze in met boter. Knip een bakpapiertje op maat en bekleed hiermee de bodem. Verwarm de oven voor op 170 graden. Splits de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom. Meng de dooiers met het vanille extract en zet even apart in een schaaltje.  Zet een pannetje water op en hang hierin een rvs schaaltje, smelt hierin de chocolade au bain-marie. Klop de boter met de poedersuiker luchtig en wit. Klop er één voor één de dooiers door tot deze volledig zijn opgenomen. Klop de eiwitten met schone kloppers tot deze een beetje luchtig worden. Voeg er nu langzaam al kloppende de basterdsuiker aan toe. Klop tot de eiwitten volledig stijf zijn. Roer met een houten of rubberen spatel de gesmolten chocolade door het botermengsel. Schep het bloemmengsel erdoor tot alles gemengd is. Roer niet te lang en doe dit niet met een mixer! Schep er nu 1/3 deel van de eiwitten doorheen. Zit dit er eenmaal doorheen spatel dan de rest er kort door. Doe het beslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Haal de cake als deze gaar is uit de oven en laat deze 10 minuten in de vorm afkoelen. Los dan de cake op een rooster met de onderkant naar boven en laat zo afkoelen. Je kan deze bodem ook een dag eerder maken en in een gesloten plastic zak bewaren.

De afwerking

Je begint met het water en de suiker. Breng dit aan de kook en laat dit rustig 10 minuten koken tot een suikerstroop. Laat deze suikerstroop minimaal 15 minuten afkoelen. Snij de chocolade in kleine stukjes en roer deze door de lauwwarme suikerstroop. Wacht hiermee lang genoeg want als de suikerstroop erg heet is verbrand de chocolade en wordt het een bonk. Er rest je dan niets anders dan deze weg te gooien, zonde dus. Verwarm de jam en pureer deze helemaal fijn met een staafmixer of duw deze door een zeef. Snij de bodem met de onderkant naar boven overdwars doormidden, besmeer de onderste laag royaal met jam. Leg de andere plak cake erop en besmeer de bovenkant en de zijkanten dun met jam. Laat dit een kwartiertje aandrogen. Plaats de cake op een druiprekje of op het rooster van de oven. Roer de lauwwarme chocolade glazuur goed door. Deze moet dik vloeibaar zijn. Is deze te dik en al bijna koud verwarm deze dan lichtjes. Giet nu alle glazuur op de cake en strijk met een glaceermes de glazuur lichtjes naar de zijkanten maar absoluut niet te veel. Laat de cake zo een half uur staan om een beetje aan te drogen. Verplaats de cake voorzichtig naar een schaal en garneer er eventueel het woord Sacher op met een beetje gesmolten chocolade. De Sacher Torte is een week houdbaar en hoeft niet in de koelkast. Bewaar deze het liefst in een kartonnen doos.

Tafel lekker!

 

Links in dit recept:
  1. chocolade: https://lekkertafelen.nl/special/chocolade/