Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schwarzwalder Kirschtorte

Schwarzwalder Kirschtorte of Zwarte Woud taart is een echte klassieker. De taart bestaat uit chocolade biscuit, slagroom, kersen en kirsch likeur.

0 2.283

Schwarzwalder Kirschtorte – De Schwarzwalder Kirschtorte oftewel de Zwarte Woud taart is een echte klassieker. Patissier Josef Keller (uit Zwitserland) zou het aromatiseren van slagroom met kirsch uitgevonden hebben. In 1934 wordt de Schwarzwälder kirsch voor het eerst genoemd in een kookboek. Hiermee werd het recept bekend in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. We kennen deze taart natuurlijk allemaal van de wintersport vakantie.

De taart bestaat uit chocolade biscuit, slagroom, kersen en kirsch likeur en kent vele variaties. Je ziet hem ook wel met chocolade slagroom, wij gaan voor de klassieke versie met gewone slagroom, die ik net iets minder zwaar vind.

Schwarzwalder Kirschtorte

Taart (ca. 10 punten)

De chocolade biscuit

 • 5 eiwitten
 • 5 eidooiers
 • 150 gram suiker
 • 135 gram bloem
 • 8 gram bakpoeder
 • 15 gram cacao
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout

Smeer een ronde vorm van 20 -24 cm in met boter en laat er een lepel bloem invallen, beweeg nu zo met de vorm dat alle boter bedekt is met bloem en klop de overige bloem uit de pan.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Klop de eiwitten met de helft van de suikeren een snufje zout stijf, tot er pieken ontstaan.

Klop de dooiers met de suiker, de vanillesuiker en de oploskoffie romig.

Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder.

Spatel ongeveer 1/3 van het eiwit bij de dooiers, spatel er het bloemmengsel doorheen en daarna de rest van het eiwit tot alles goed gemengd is.

Bak de bodem 25-30 minuten in de oven, je kunt zien als de biscuit klaar is, als je er een saté prikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Haal als de biscuit gaar is de vorm uit de oven en haal hem uit de vorm, laat afkoelen op een rooster of een schone theedoek. Je kunt deze prima een dag van tevoren bakken en afgekoeld in een plastic zak bewaren.

De vulling

 • pot kersen (1/2 liter)
 • 75 gr. suiker
 • 1 eetlepel maïzena of meer
 • eventueel suiker voor de kersen
 • 1 borrelglaasje kirsch
 • 600 gr. slagroom
 • 60 gr. suiker
 • 150 gram pure chocolade

Neem een kleine pot kersen van ongeveer ½ liter en schud hiervan 75 gram vocht in een pan, doe hier 75 gram suiker bij en laat dit goed doorkoken tot een siroop. Laat afkoelen.

Neem 10 mooie kersen en leg ze op een keukenpapiertje.

Doe de rest van het sap in een pan, houdt een beetje achter en meng dit met een eetlepel maïzena, maak hiervan een papje en roer dit al verwarmend bij het sap tot het stevig wordt. Voeg de kersen toe en roer goed door, en kijk of je eventueel bij moet binden en of er suiker bij moet. Het is de bedoeling dat de kersenvulling niet te veel uitloopt. Let er wel op dat je niet te veel maïzena toevoegt omdat de vulling tijdens het afkoelen nog steviger wordt. Laat ook dit afkoelen.

Klop de slagroom met de 60 gram suiker stijf.

Schenk een half glaasje kirsch bij de kersen en de andere helft bij de siroop.

Rasp met een dunschiller of een mesje de chocolade tot schaafsel. Je kunt dit ook al eerder doen en in de diepvries bewaren, zo voorkom je dat het niet al te erg aan je handen blijft plakken.

Snijd je biscuit 2 keer door zodat je 3 lagen biscuit hebt.

Leg de onderste laag op een bord en verdeel er de kersen over, laat de rand vrij. Spuit slagroom op de rand en een beetje op de kersen en smeer dit uit. Leg de middelste laag erop en besprenkel deze rijkelijk met een gedeelte van de siroop, spuit hier ook slagroom op en verdeel dit over de laag. Leg de laatste biscuit laag erop en kijk of de stapel netjes recht is. Besprenkel ook deze rijkelijk met siroop. Smeer nu de taart in met slagroom maar zorg wel dat je wat overhoudt voor de toefjes bovenop. Strooi wat chocolade over de bovenkant van je taart, neem het bord in je linker hand en duw de chocolade schaafsel met de rechterhand tegen de zijkant van de taart. Zet de taart op een schoon bord of maak de randen van je bord schoon. Verdeel de Schwarzwalder Kirschtorte in gedachten in 10 punten, spuit er mooie toeven op en versier met een kers.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer