Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sinaasappel bavaroise taart voor de wintermaanden

Het is even werk, maar met deze Sinaasappel bavaroise taart zet je een mooi staaltje techniek en niet te vergeten écht bijzondere smaken op tafel.

9 16.136

SinaasappelbavaroiseSinaasappel bavaroise taart. Vraag me niet waarom, maar bij de maand December horen voor mij toch ook altijd wel sinaasappelen, of dit nu komt door die ene regel ik het alom bekende Sinterklaasliedje (“Appeltjes van Oranje”) of gewoon omdat de geur van sinaasappelen mij doet denken aan die potpourri van gedroogd fruit die vroeger dan vaak in een schaaltje op de kachel stond en zo een heerlijke geur verspreidde, een geur die ik nu dus nog steeds in verband breng met de koude decembermaand. Tijd dus voor een heerlijk recept met Sinaasappel.

Deze taart is opgebouwd uit verschillende lagen, en is hierdoor iets bewerkelijker, maar uiteindelijk zal al uw inspanning beloont worden als u uw vrienden en familie het prachtige resultaat voorzet.


Sinaasappel bavaroise taart

Gebruik voor deze taart een verstelbare bakring en stel hem op ongeveer 20 cm en plaats langs de rand bakpapier of smeer licht in met olie.

Vanille biscuit

 • 5 eieren
 • 150 gram suiker
 • 125 gram bloem
 • 25 gram maizena
 • merg van 1/2 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
 • snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de eieren met de suiker en de vanille in een kom. Plaats de kom in een pan met heet water en klop totdat de suiker helemaal is opgelost, dit kan zeker 10 minuten duren. Spatel vervolgens de bloem, de maizena het zout er voorzichtig doorheen. Schep 4 volle eetlepels in een spuitzak, en bak van het overige beslag een dunne plak, waar later 2 cirkels van ongeveer 20 cm uitgestoken kunnen worden, in 12 minuten.

Chocolade biscuit

 • 2 eieren
 • 60 gram suiker
 • 50 gram bloem
 • 10 gram maizena
 • 50 gram chocolade

Bereiding gelijk aan vanillebiscuit. Smelt de chocolade en spatel deze er als laatste door heen.

Schep in een spuitzak en spuit op een bakplaat verticale strepen met iedere keer een gelijke ruimte ertussen. Plaats het bakblik 10 minuten in de vriezer. Neem de spuitzak met vanillebeslag en spuit op de open ruimtes.

Bak in een op 175 graden voorverwarmde oven in ongeveer 12 minuten gaar.

Sinaasappel bavaroise taartSinaasappel/Chocomousse

 • 50 gram witte chocolade
 • 50 gram sinaasappelsap
 • rasp van 2 sinaasappels
 • 125 gram slagroom
 • 20 gram suiker
 • 3,5 gram gelatine

Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water. Breng 50 gram sinaasappelsap met de sinaasappelrasp aan de kook, en giet over de chocolade. Laat de chocolade smelten en roer tot het een geheel word, smelt de gelatine door het warme chocolademengsel. Klop de slagroom 3/4 stijf. Spatel chocolademengsel door de slagroom.`1

Sinaasappel bavaroise

 • 12 gram gelatine
 • 180 gram volle melk
 • 2 sinaasappelen
 • 80 gram suiker
 • evt. 30 gram sinaasappellikeur
 • 4 eidooiers
 • 200 gram slagroom

Laat de gelatine weken in koud water. Breng de melk met 30 gram suiker, rasp en sap van 2 sinaasappelen en evt. de likeur aan de kook.

Klop de eidooiers met de overige suiker luchtig.

Zeef de rasp uit de melk en giet eerst een klein beetje van de warme melk bij de eidooiers, vervolgens de eidooiers door de overige melk roeren en op een laag vuur laten indikken (niet laten koken).

Haal van het vuur en roer de uitgelekte gelatine erdoor. Klop de slagroom stijf en spatel het sinaasappelmengsel hier doorheen.

Sinaasappel bavaroise taartSinaasappelspiegel

 • 90 gram Sinaasappelsap
 • 60 gram suiker
 • 3,5 gram gelatine

Gelatine laten weken in koud water. Sap en suiker aan de kook brengen, zeven en mengen met de gelatine.

Opbouw

Steek uit de plak vanillebiscuit 2 cirkels die net iets kleiner zijn als de taartring. Leg 1 cirkel in de taartring. Snijd van de chocolade/vanille biscuit repen van ongeveer 3 cm hoog en plaats die tegen de rand van de taartring. Vul nu met de sinaasappel/chocolade mousse en plaats hierboven op de 2e cirkel. Vul nu met de sinaasappelbavarois. Laat het geheel nu ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Schenk nu de spiegel erover en laat nog eens 2 uur opstijven.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 Reacties
 1. Corrie zegt

  Is er ook een vaste verhouding tussen gelantine en in grammen het fruit ? Wat zijn 2 sinaasappelen ? Een halve meloen ? Ik zou voor de wisseling in fruitsoorten graag het aantal grammen weten.

 2. avorselman zegt

  Ik heb deze taart vandaag proberen te maken, maar het was niet echt een succes. Vooral de bavaroise ging niet goed. Zodra ik de sinaasappelsap met de suiker, de likeur en de rasp in de melk deed, schifte hij direct. Is ook niet zo gek. Zuur in melk geeft gestremde melk. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Ik heb uiteindelijk een banketbakkersroom gemaakt op basis van sinaasappelsap en dat gemengd met de geklopte slagroom. Ook begrijp ik niet waarom er bij het deeg geklopt moet worden om een hogere temperatuur. Dat kan toch ook gewoon bij lage temperatuur? Ik heb nu geklopt tot de suiker opgelost was maar toen was het beslag nog zeker niet luchtig. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jullie is gegaan.

  1. Samantha zegt

   Beste avorselman, Wat jammer om te lezen dat de taart bij u niet een echt succes was en dan met name de bavaroise. Ik heb de ingrediënten (melk, suiker, rasp, sap en likeur) bij elkaar in een pan gedaan en aan de kook gebracht, bij het verschijnen van de eerste bubbeltjes heb ik de pan van het vuur genomen. Wellicht had ik beter kunnen schrijven “tegen de kook aan brengen”. Het probleem dat u beschrijft ontstond bij mij niet, en ik kan uw vraag “Hoe ik dit heb aangepakt?” dan ook niet anders beantwoorden dan met “zoals vermeld in het recept”. Voor wat betreft het opkloppen van het biscuitbeslag ben ik van mening dat het biscuit zeker wel luchtiger wordt als je het au bain marie opklopt. Warme eieren zorgen voor “ontspannen” moleculen die weer veel meer lucht kunnen vasthouden. Eventueel kunnen de eieren voor gebruik ook opgewarmd worden in een bak heet/warm water.

 3. Trea zegt

  Nog een aanpassing wellicht. Van het vanille biscuit worden volgens het recept de twee cirkels gemaakt, maar op de afbeelding zijn de cirkels van chocoladebiscuit gemaakt. Het is qua contrast ook mooier als het van chocoladebiscuit is. Heerlijke taart trouwens!

  1. Samantha Roelofs zegt

   Hoi Trea, Leuk dat je de taart hebt gemaakt en dat hij heeft gesmaakt. Wat betreft het biscuit heb je helemaal gelijk een aanpassing die ik op het laatste moment heb gedaan tijdens het opbouwen precies om de reden die jij noemt, het contrast is mooier zo.

   1. Ger zegt

    Moeten de ingrediënten dan ook niet anders als je de verdeling anders doet?

    1. Samantha Roelofs zegt

     Het volstaat om de hoeveelheden van het vanillebeslag te gebruiken voor chocoladebeslag, laat dan het vanillemerg weg en voeg 125 gram chocolade toe.
     Gebruik de hoeveelheden van het chocoladebeslag voor het vanillebeslag, voeg dan het merg toe en laat de chocolade weg.

     Chocolade biscuit;
     5 eieren
     150 gram suiker
     125 gram bloem
     25 gram maïzena
     125 gram chocolade

     Vanille biscuit;
     2 eieren
     60 gram suiker
     50 gram bloem
     10 gram maïzena
     Merg van 1/4 vanillestokje (of 1/2 zakje vanillesuiker)

 4. nanda zegt

  Ziet er lekker uit, maar ik heb een vraaghe: Bij de ingrediënten van de sinaasappelbavarios staat 200 gr slagroom maar in de bereiding ervan staat niets meer over de slagroom!
  Misschien heb ik eroverheen gelezen maar zou het graag willen weten. Alvast bedankt

  1. Samantha Roelofs zegt

   Beste Nanda, Correct opgemerkt er is inderdaad een regel vergeten in het recept voor de sinaasappelbavarois. Ik zal het aanpassen in het recept. Er moet bij staan; Klop de slagroom stijf en spatel het sinaasappelmengsel hier doorheen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer