Sinaasappel bavaroise taart – Bij de maand December horen sinaasappelen, of dit nu komt door die ene regel ik het alom bekende Sinterklaasliedje (“Appeltjes van Oranje”) of gewoon omdat de geur van sinaasappelen doet denken aan die potpourri van gedroogd fruit die vroeger dan vaak in een schaaltje op de kachel stond en zo een heerlijke geur verspreidde, een geur die je nu dus nog steeds in verband kunt brengen met de koude decembermaand. Tijd dus voor een heerlijk recept met Sinaasappel.
Citrusfruit op de fruitschaal
Juist in de laatste (en eerste) maanden van het jaar mag de fruitschaal vol liggen met citrusfruit. Mandarijnen, Sinaasappelen, Grapefruits, Citroenen, Limoenen zorgen in deze tijd van het jaar voor de broodnodige vitamientjes. Hoe leuk is het om dat aanwezige fruit dan ook goed te gebruiken. Bij het maken van een taart, maar ook in desserts of salades. Er kan echt heel veel als je mooie ingrediënten weet te combineren. Deze sinaasappel bavaroise taart is zo’n voorbeeld. Gemaakt met de sinaasappeltjes op de fruitschaal. Het resultaat is een taart met vers fruit, een voortreffelijke smaak en echt een trots op tafel.
Deze taart is opgebouwd uit verschillende lagen, en is hierdoor iets bewerkelijker, maar uiteindelijk zal al je inspanning beloont worden als je je vrienden en familie het prachtige resultaat voorzet.
In de onderstaande receptuur is (anders dan bij ons gebruikelijk) eerst een optelling gemaakt van de ingrediënten zodat het inkopen makkelijker is. In de bereidingswijze tref je nogmaals de ingrediënten. Door deze eerst per onderdeel klaar te zetten maak je het jezelf een stuk makkelijker.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappel bavaroise taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 7 eieren
- 4 eidooiers
- 370 gram suiker
- 175 gram bloem
- 35 gram maïzena
- merg van 1/2 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
- snufje zout
- 50 gram chocolade ( melk/puur)
- 50 gram witte chocolade
- 2 sinaasappelen
- 140 gram sinaasappelsap
- rasp van 2 sinaasappels
- 30 gram sinaasappellikeur ( optioneel )
- 325 gram slagroom
- 19 gram gelatine
- 180 gram volle melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sinaasappel bavaroise taart:
Gebruik voor deze taart een verstelbare bakring en stel hem op ongeveer 20 cm en plaats langs de rand bakpapier of smeer licht in met olie.
Vanille biscuit
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 125 gram bloem
- 25 gram maïzena
- merg van 1/2 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de eieren met de suiker en de vanille in een kom. Plaats de kom in een pan met heet water en klop totdat de suiker helemaal is opgelost, dit kan zeker 10 minuten duren. Spatel vervolgens de bloem, de maizena het zout er voorzichtig doorheen. Schep 4 volle eetlepels in een spuitzak, en bak van het overige beslag een dunne plak, waar later 2 cirkels van ongeveer 20 cm uitgestoken kunnen worden, in 12 minuten.
Chocolade biscuit
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 50 gram bloem
- 10 gram maizena
- 50 gram chocolade
Bereiding gelijk aan vanillebiscuit. Smelt de chocolade en spatel deze er als laatste door heen.
Schep in een spuitzak en spuit op een bakplaat verticale strepen met iedere keer een gelijke ruimte ertussen. Plaats het bakblik 10 minuten in de vriezer. Neem de spuitzak met vanillebeslag en spuit op de open ruimtes.
Bak in een op 175 graden voorverwarmde oven in ongeveer 12 minuten gaar.
Sinaasappel/Chocomousse
- 50 gram witte chocolade
- 50 gram sinaasappelsap
- rasp van 2 sinaasappels
- 125 gram slagroom
- 20 gram suiker
- 3,5 gram gelatine
Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water. Breng 50 gram sinaasappelsap met de sinaasappelrasp aan de kook, en giet over de chocolade. Laat de chocolade smelten en roer tot het een geheel wordt, smelt de gelatine door het warme chocolademengsel. Klop de slagroom 3/4 stijf. Spatel het chocolademengsel door de slagroom.
Sinaasappel bavaroise
- 12 gram gelatine
- 180 gram volle melk
- 2 sinaasappelen
- 80 gram suiker
- evt. 30 gram sinaasappellikeur
- 4 eidooiers
- 200 gram slagroom
Laat de gelatine weken in koud water. Breng de melk met 30 gram suiker, rasp en sap van 2 sinaasappelen en evt. de likeur tegen de kook aan.
Klop de eidooiers met de overige suiker luchtig.
Zeef de rasp uit de melk en giet eerst een klein beetje van de warme melk bij de eidooiers, vervolgens de eidooiers door de overige melk roeren en op een laag vuur laten indikken (niet laten koken).
Haal van het vuur en roer de uitgelekte gelatine erdoor. Klop de slagroom stijf en spatel het sinaasappelmengsel hier doorheen.
Sinaasappelspiegel
- 90 gram sinaasappelsap
- 60 gram suiker
- 3,5 gram gelatine
Gelatine laten weken in koud water. Sap en suiker aan de kook brengen, zeven en mengen met de gelatine.
Opbouw sinaasappel bavaroise taart
Steek uit de plak vanillebiscuit 2 cirkels die net iets kleiner zijn als de taartring. Leg 1 cirkel in de taartring. Snijd van de chocolade/vanille biscuit repen van ongeveer 3 cm hoog en plaats die tegen de rand van de taartring. Vul nu met de sinaasappel/chocolade mousse en plaats hierboven op de 2e cirkel. Vul nu met de sinaasappelbavarois. Laat het geheel nu ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Schenk nu de spiegel erover en laat de sinaasappel bavaroise taart nog eens 2 uur opstijven.
Is er ook een vaste verhouding tussen gelantine en in grammen het fruit ? Wat zijn 2 sinaasappelen ? Een halve meloen ? Ik zou voor de wisseling in fruitsoorten graag het aantal grammen weten.
Ik heb deze taart vandaag proberen te maken, maar het was niet echt een succes. Vooral de bavaroise ging niet goed. Zodra ik de sinaasappelsap met de suiker, de likeur en de rasp in de melk deed, schifte hij direct. Is ook niet zo gek. Zuur in melk geeft gestremde melk. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Ik heb uiteindelijk een banketbakkersroom gemaakt op basis van sinaasappelsap en dat gemengd met de geklopte slagroom. Ook begrijp ik niet waarom er bij het deeg geklopt moet worden om een hogere temperatuur. Dat kan toch ook gewoon bij lage temperatuur? Ik heb nu geklopt tot de suiker opgelost was maar toen was het beslag nog zeker niet luchtig. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jullie is gegaan.
Beste avorselman, Wat jammer om te lezen dat de taart bij u niet een echt succes was en dan met name de bavaroise. Ik heb de ingrediënten (melk, suiker, rasp, sap en likeur) bij elkaar in een pan gedaan en aan de kook gebracht, bij het verschijnen van de eerste bubbeltjes heb ik de pan van het vuur genomen. Wellicht had ik beter kunnen schrijven “tegen de kook aan brengen”. Het probleem dat u beschrijft ontstond bij mij niet, en ik kan uw vraag “Hoe ik dit heb aangepakt?” dan ook niet anders beantwoorden dan met “zoals vermeld in het recept”. Voor wat betreft het opkloppen van het biscuitbeslag ben ik van mening dat het biscuit zeker wel luchtiger wordt als je het au bain marie opklopt. Warme eieren zorgen voor “ontspannen” moleculen die weer veel meer lucht kunnen vasthouden. Eventueel kunnen de eieren voor gebruik ook opgewarmd worden in een bak heet/warm water.
Het deeg was een drama. Als je de beschrijving volgt krijg je een massieve plakkerige massa. Ik heb dus een ander recept gebruikt voor bisquitdeeg. Ik vond de tweede laag erg dun. Liever hoeveelheid ml aan sinaasappelsap benoemen.
Nog een aanpassing wellicht. Van het vanille biscuit worden volgens het recept de twee cirkels gemaakt, maar op de afbeelding zijn de cirkels van chocoladebiscuit gemaakt. Het is qua contrast ook mooier als het van chocoladebiscuit is. Heerlijke taart trouwens!
Hoi Trea, Leuk dat je de taart hebt gemaakt en dat hij heeft gesmaakt. Wat betreft het biscuit heb je helemaal gelijk een aanpassing die ik op het laatste moment heb gedaan tijdens het opbouwen precies om de reden die jij noemt, het contrast is mooier zo.
Moeten de ingrediënten dan ook niet anders als je de verdeling anders doet?
Het volstaat om de hoeveelheden van het vanillebeslag te gebruiken voor chocoladebeslag, laat dan het vanillemerg weg en voeg 125 gram chocolade toe.
Gebruik de hoeveelheden van het chocoladebeslag voor het vanillebeslag, voeg dan het merg toe en laat de chocolade weg.
Chocolade biscuit;
5 eieren
150 gram suiker
125 gram bloem
25 gram maïzena
125 gram chocolade
Vanille biscuit;
2 eieren
60 gram suiker
50 gram bloem
10 gram maïzena
Merg van 1/4 vanillestokje (of 1/2 zakje vanillesuiker)
Ziet er lekker uit, maar ik heb een vraaghe: Bij de ingrediënten van de sinaasappelbavarios staat 200 gr slagroom maar in de bereiding ervan staat niets meer over de slagroom!
Misschien heb ik eroverheen gelezen maar zou het graag willen weten. Alvast bedankt
Beste Nanda, Correct opgemerkt er is inderdaad een regel vergeten in het recept voor de sinaasappelbavarois. Ik zal het aanpassen in het recept. Er moet bij staan; Klop de slagroom stijf en spatel het sinaasappelmengsel hier doorheen.