- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Slof met stoofpeertjes of appeltjes

Slof met stoofpeertjes of appeltjes – Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen echt bij de winter. Ze zijn één van de meest populaire bijgerechten op de kerstdis. Maar waarom zouden we deze heerlijkheden alleen bij het kerstdiner gebruiken? Laten we er eens gebak mee maken, ze zijn tenslotte een lust voor het oog en erg goed te combineren met heerlijke frangipane en banketbakkersroom.

De basis van een slof

Ik vermoed dat de naam slof te danken is aan het model van de bakvorm aangezien deze wel iets weg heeft van een slof. Een slof wordt gemaakt van een sloffendeeg, een sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder een heerlijk bros deeg.  Meestal wordt een slof gevuld met frangipane maar er bestaan ook versies waarbij de frangipane vervangen is door gele room die dan meegebakken wordt. Deze basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavaroise of aan vers fruit. Voor nu heb ik gekozen voor een versie met stoofpeertjes en één met gebakken appeltjes.

De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.


Slof met stoofpeertjes of appeltjes

Het sloffendeeg maak je zo

  • 250 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 90 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • theelepeltje vanillesuiker

Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout kort door elkaar. Voeg de dooier toe en meng deze erdoorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en meng deze erdoorheen tot er kruimels ontstaan. Kneed nu nog even door met de hand en verpak het deeg in plasticfolie. Leg het deeg een uurtje koud weg.

De frangipane maak je zo

  • 65 gram amandelmeel
  • 65 gram suiker
  • 65 gram roomboter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 20 gram bloem

Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg deze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm.. Spuit nu de franchipane op de deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.

Slof met stoofpeertjes

Maak de banketbakkersroom volgens het recept en spuit deze royaal op de frangipane. Snij de stoofpeertjes in plakjes en verdeel deze mooi over de banketbakkersroom. Kook een beetje van het sap van de stoofpeertjes in tot een siroop en verdeel deze een beetje met een kwastje over de peertjes. Dit is om het uitdrogen tegen te gaan en de slof met stoofpeertjes ziet er zo nog mooier uit.

Slof met appeltjes

Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe de eetlepel water met de suiker in een steelpannetje en laat dit zonder er in te roeren verkleuren tot een lichte karamel. Wanneer de karamel de juiste kleur heeft doe er dan de appeltjes in en laat dit even goed door verwarmen. Let op dit kan spetteren!! Eerst zal de karamel gaan klonteren maar als alles goed door verhit is zal deze weer smelten. Laat de appeltjes niet te gaar worden. Strooi er wat kaneel over en laat de appels in een vergiet afkoelen.

Verdeel de banketbakkersroom royaal over de bodem en leg hier de afgekoelde en uitgedrupte appeltjes mooi overheen. Snijd de stroopwafel in kleine blokjes en strooi deze eroverheen.

[1]
Appelslof
Links in dit recept:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/01/Slof-met-appeltjes-bakken.jpg