Speculaastaart met peer – Voor een heerlijke Sinterklaasavond hebben we voor jullie het recept van deze fantastische speculaastaart met peer. De peren maken misschien je schuldgevoel een klein beetje minder. Wat ons betreft, kun je van deze speculaastaart heerlijk snoepen in de week van Sinterklaas. En mochten je vrienden of je buren het ook bij jou komen vieren, dan ben je er bij deze van verzekerd dat dit volgend jaar weer zo is.
Natuurlijk is deze taart ook leuk om mee te nemen als je op visite gaat. Een heerlijk sinterklaascadeau uit je eigen keuken.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Speculaastaart met peer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem (bodem)
- 2 theelepels bakpoeder (bodem)
- 10 gram speculaaskruiden (bodem)
- snufje zout (bodem)
- 100 gram bruine basterdsuiker (bodem)
- 150 gram boter (bodem)
- 150 gram zachte boter (beslag)
- 150 gram suiker (beslag)
- 3 eieren (beslag)
- 150 gram bloem (beslag)
- 10 gram vanillesuiker (beslag)
- 6 gram bakpoeder (beslag)
- snufje zout (beslag)
- 1 kg handperen (Doyenne du comice of Conference)
- 50 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Een speculaastaart met peren maak je zo:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maak eerst het deeg voor de bodem door de boter en de suiker goed te mengen. Zeef de rest van de ingrediënten boven het botermengsel en werk dit er doorheen tot zich een stevig deeg vormt. Maak hier een enigszins plat stuk van en leg dit in de koelkast.
Vet een vorm van ongeveer 26 cm in en leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem.
Weeg alles af voor het beslag.
Kneed het deeg voor de bodem kort door en rol dit uit tot een plak waarmee je de bakvorm bekleedt.
Klop de boter met de suiker, zout en vanillesuiker luchtig, zeef er de bloem en bakpoeder boven en klop er doorheen, dan 1 voor 1 de eieren, en klop dit tot een zeer luchtig beslag. Verdeel het beslag netjes over de deegbodem.
Schil de peren, verdeel ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snijd nog 1 maal door en leg deze met de dunne kant naar het midden netjes in een cirkel. Strooi er het amandelschaafsel overheen en bak dit ongeveer 45 minuten.
Tips: Maak het bodemdeeg een dag van tevoren dan rolt het makkelijker uit. Het uitrollen doe je handig tussen 2 lagen plastic of bakpapier.
Variatie: Vervang de peren door appels en neem walnoten in plaats van amandelschaafsel.
Tafel lekker !!
Ik wil deze taart gaan maken. Mijn vriend heeft een noten allergie, heb je nog een leuk alternatief voor de amandelschaafsel?
Maaike je zou met de restjes deeg van de bodem kruimels kunnen maken om erover te strooien voor het bakken.
Welke bloem gebruik je hiervoor?
Hier kun je de gewone standaard bloem voor nemen Anke.
Hoi Connie, ik ben van plan om morgen deze taart te gaan maken. Ziet er heerlijk uit! Even een vraagje, op de foto lijkt het alsof er ook nog beslag over de peren heen is gegoten en daaroverheen het amandelschaafsel. Klopt dat? Of is de bovenkant van de taart de peren? Alvast bedankt!
Hoi Caressa. Je legt de peren op het beslag maar deze zakken tijdens het bakken naar onderen.
Ah vandaar, top! Bedankt voor je snelle reactie!