Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden – Ken je de whoopie al? Het oorspronkelijke recept zou komen uit de Amish-gemeenschap. Daar werd van restjes deeg een heuse traktatie bereid, die er voor zorgde dat de kinderen bij het zien van die lekkernij een harde “whoopie” lieten horen. Een lekkernij dus waar je blij van wordt. De whoopie bestaat uit 2 kleine platte ronde cakejes met daartussen een heerlijke vulling. Ze hebben de “looks” van de macaron, maar qua smaak doen ze meer denken aan de cupcake en net als met cupcakes kun je er eindeloos mee variëren.
De Sint-whoopie
De bekendste versies zijn de chocolade en de pompoen whoopie, maar omdat Sinterklaas in het land is, hebben we gekozen voor een Sinterklaas variant. De cakejes zijn gekruid met speculaaskruiden en de vulling is een lekkere marshmallowcrème, een zacht, gevuld speculaasje dus. De Amerikaanse exemplaren zijn, zoals bijna alles in Amerika, vrij groot. Wij hebben ze wat kleiner gespoten, eigenlijk echt Hollands dus. De maat maakt niet zo heel veel uit, spuit ze gewoon zo groot als jou lekker lijkt.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Whoopie’s
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram bloem
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 15 gram speculaaskruiden
- snuf zout
- 125 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 250 gram karnemelk
- 1 ei
- 150 gram marshmallows
- 75 gram melk
- 200 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de whoopie’s:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zeef de bloem met de bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden boven een kom.
Klop in een andere kom de boter, de suiker en het ei luchtig.
Spatel de helft van de bloem door het botermengsel, vervolgens de helft van de karnemelk, dan de rest van de bloem en als laatste de overige karnemelk. Roer even goed door, maar klop niet met de mixer omdat het deeg anders te taai wordt.
Doe het deeg in een spuitzak met een rond spuitmondje.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en spuit hierop, met een klein beetje afstand, bolletjes.
Het deeg is vrij stug dus er zal een punt op komen, die duw je makkelijk weg met vochtig vingers.
Bak de whoopie’s ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. De whoopie’s zijn gaar als ze terugveren als je er op duwt en er geen afdruk achter blijft.
Voor de vulling:
Doe de melk in een pannetje en laat de marshmallows hierin smelten. Als de marshmallows opgelost zijn neem je de pan van het vuur en dan laat je dit afkoelen.
Klop in de tussentijd de boter luchtig en voeg beetje bij beetje de marshmallow oplossing toe, klop tot een egaal en luchtig mengsel.
Zoek steeds 2 whoopie’s bij elkaar van dezelfde grootte en spuit op een ervan een dot crème, plak de andere er tegenaan en klaar is je whoopie.
Tafel lekker !!
Ohhhh, dit lijkt me zo ontzettend lekker! Ik ga ze zeker maken. Ik heb nog nooit whoopies gemaakt maar het gast vast wel lukken! Bedankt voor het recept. 🙂
Je kan een stevige diepvrieszak nemen deze vullen met het beslag en daar een punt aan de onderkant uitknippen, zo kun je het beslag toch spuiten, voor balletjes te draaien is het te slap.
Connie, ik heb geen spuitzak, maar kan ik van het whoopie pie deeg ook balletjes draaien?
hoi Connie, ik heb geen spuitgat maar wil graag de whoopies maken kan ik ook balletjes draaien van het deeg? Of is het niet stevig genoeg ?