Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten – Spruitjes, niet echt iets wat kinderen lusten. Maar met de toevoeging van balsamicoazijn met zijn nootachtige ietwat zoete kruidige smaak wordt dit echt een toppertje.
Een goede balsamicoazijn is tussen 3 en 12 jaar oud. Maar zoals bij wijn is het ook, hoe ouder hoe beter en natuurlijk (helaas) ook duurder. Voeg bij dit gerecht de balsamico op het laatst toe want als je hem tijdens het koken toevoegt, verliest hij vlug zijn smaak.
Deze spruitjes met de lekkere smeuïge puree en de gebakken spekreepjes zullen hier zeker nog gemaakt worden. Bij jullie ook? Laat het ons dan zeker weten!
Spruitjesrecepten; Zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 g zacht gekookte aardappelen
- 50 g pijnboompitten
- 100 g fetakaas in blokjes
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- enkele takjes rucola
- 400 g gerookte spek reepjes
- 600 g spruiten
- zout, peper en nootmuskaat
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes geperste knoflook
- rasp van een halve citroen
- 2 el balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook de gehalveerde spruitjes gedurende vijf minuten in kokend gezouten water. Giet af en doe ze in ijskoud water om het kookproces te stoppen.
Meng de olijfolie met de uitgeperste knoflook en de citroenrasp in een ovenschaal. Doe hier de gekookte spruitjes bij. Kruid af met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden C gedurende een 20 minuten. Neem uit de oven en sprenkel er de balsamicoazijn over.
Stamp terwijl de spruitjes in de oven staan, de aardappelen met de melk, de boter en kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Rooster de pijnboompitten kort in een pan met antiaanbaklaag en snij de fetakaas in blokjes. Doe de pijnboompitten en de feta blokjes bij de puree.
Bak de spekreepjes in de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
Serveer de puree in een ringvorm en leg hier de spekjes en de spruitjes omheen. Leg een toefje rucola op de puree.
Tafel lekker !!
Dit smaakte ons goed. Ga het zeker nog eens maken ook omdat ik de balsamico vergeten was. Dan zal het nog lekkerder zijn!
Lieve groet Cecile
Leuk Cecile, de spruitjes met spek zijn sowieso al een heerlijke combi.