Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Barbecue spiezen feest; gloeiend lekker

Barbecue spiezen rijgen. Doe jij dat, of laat je het aan de slager over? We leggen uit wat er nou eigenlijk op die barbecue spiezen thuis hoort.

0 1.737

Barbecue spiezen feest; gloeiend lekker – We zijn na maanden van donker, koud en guur weer eindelijk weer uit onze grot gekropen om te genieten van het mooie weer, leuke dingen doen met de buurt, familie of vrienden en als het weer even meezit in dit weerkundig vreemde landje, dan halen we de BBQ uit de garage om heerlijk buiten in de tuin te genieten van gegrild vlees. De man is klaarblijkelijk de koning van de BBQ, want hij is meestal te vinden achter deze gloeiende ijzeren kachel. Na ruim een half uur klieren met de kolen, aanmaakblokjes en andere licht ontvlambare goederen, stijgt er meestal een rookwolk op uit elke tuin zodra de lucht helder blauw is en de temperatuur boven de 20 graden.

Goed begin is het halve werk

Het echte BBQ’en begint eigenlijk in de keuken en zoals we van onze Romeinse vrienden hebben geleerd, een goede voorbereiding is het halve werk. Ik durf dan ook te stellen dat “de man” half werk levert wanneer hij de BBQ bedient, maar daar kom ik snel nog even op terug met een kleine masterclass spareribs maken.

Geschiedenis van de Shaslick

Wanneer je gaat BBQ’en is er altijd wel iemand die roept om een Shaslick, want die zijn zo lekker. Maar wat is een Shaslick nou eigenlijk? Het verhaal gaat terug naar ongeveer 600 na Christus, waar voor de eerste maal wordt geschreven in de analen van de geschiedenis over deze etnische groep. De Tartaren leefden in Siberië, waar het eigenlijk koud en guur is en dus hebben ze vuurtjes waar ze warm bij kunnen blijven. Schapen vonden de Tartaren ook erg lekker en dus werden deze bij overvloed gegeten vanaf het braadspit. Of er werd gefokt omdat ze het vlees lekker vonden, of er waren genoeg schapen om er af en toe een op te eten, we zullen het nooit precies weten. Allereerst schrijven we op vele manieren Shaslick (Engels) maar dit woord komt feitelijk dus uit het Tartaars en schrijven we als šišlik. Wanneer je vertaalt naar het Russisch krijg je šašlyk waar ook het woord “šiš” in verwerkt is. Sjasliek mag ook, gewoon lekker fonetisch.

Betekenis van het woord šiš  is letterlijk: Braadspit. Wij noemen het gewoon barbecue spiezen!

Spiesjes

Aangezien de Tartaren hun schapenvlees boven het braadspit gaarden, hebben we in de moderne tijd dit verwerkt tot kleine barbecue spiezen met daaraan het vlees. Laten we eerlijk zijn, we zitten tegenwoordig niet meer met de hele stam rond het vuur maar eten intiem met de familie of vrienden en dus zijn hele schapen op het braadspit iets overdreven.  Eigenlijk constateer ik al schrijvende dat alles waar een spies doorheen zit, een Shaslick genoemd kan worden. Dus een beenham van het spit of een kip van het spit zijn ook Shaslick’s. Maar laten we klein blijven denken, daar zijn we immers goed in als Nederlanders.

Barbecue spiezen feest; gloeiend lekker

Voor elke shaslick geldt hetzelfde, je hebt spiesjes nodig. Ik ga 3 voorbeelden geven van mooie spiesjes.

  • Een houten spiesje, dat altijd verbrandt en waarop we de kip doen.
  • Metalen spiesjes waarbij je altijd blaren oploopt, met biefstuk.
  • Tijm-spies, met varkenshaas.

Scoor bij de groenteboer wat mooie grote uien, een groene en rode paprika, wat dikke plakken gerookt spek of bacon bij de slager; dit zijn de extra smaken die op een moderne shaslick thuishoren. Leg een uur voordat je gaat BBQ’en de houten spiesjes in het water zodat ze het water absorberen en niet zullen verbranden op de BBQ.  Snijd al je vlees in mooie gelijkmatige dikke vierkante blokken, dit zorgt namelijk dat je alle kanten mooi kunt grillen. Kruid het vlees nog niet, dit doen we als alles klaar is. Snijd ook alle groenten, zoals de ui en paprika, in gelijke grote delen en maak van de plakken gerookte spek of bacon mooie gelijkmatige vierkantjes.

Kip-spies

Begin met paprika als eerste groenten op de spies, dan een blok kip, ui met spek, blok kip, paprika, etc. Aan het einde doe je nog een stuk paprika om er voor te zorgen dat kip spies niet uit elkaar valt. Ook kun je er voor kiezen om dunne plakjes bacon rond de kip te vouwen, dit geeft een lekkere smaak in combinatie met de kip. Je kunt de kip-spies nu besmeren met een kwast, dus ook de groenten en de spek/bacon. Gebruik hiervoor olie. Als laatste kun je de spies kruiden met kipkruiden, peper of zout en gyroskruiden. Dek het geheel af en zet in de koelkast.

Biefstuk-spies

Deze houden we heel simpel en dus erg smaakvol. Begin met een dik stuk ui, blok biefstuk, ui, biefstuk, etc. Aan het einde weer een dik stuk ui. Tussen de biefstukjes in doe je dunne plakken ui, deze grillen lekker en geven een mooie smaak. Besmeer nu alles met olie en gebruik ruim peper en zout. Dek af en zet in de koelkast.

Tijm-spies

Varkenshaas tijm-spiesen omwikkeld met baconDit is wel mijn favoriet, omdat de tijm zoveel smaak afgeeft bij het mooie varkenshaasje. Dit gerechtje heeft wel wat oefening en geduld nodig. We gebruiken bij deze spies alleen de varkenshaas en bacon. Zorg ervoor dat je lange takken tijm hebt, deze heb je echt nodig. Ga dus niet naar de Albert Heijn of een andere supermarkt maar ga naar de groenteboer, die kan je altijd helpen. Maak met een houten spies alvast gaatjes in het varkenshaasje en schuif de tijm er doorheen. Schuif het harde uiteinde als eerste er doorheen, maar dat lijkt me logisch. Gebruik niet meer dan 3 stukken varkenshaas, meer past er ook niet op een tak tijm. Zodra alle stukken varkenshaas op de tijm zitten, besmeer je ze heel licht met wat olie en je kruid ze met peper en ruim zout. Hierna wikkel je de plakken bacon (of een mooie pancetta is ook heerlijk) rondom de spies. Je kunt meerdere plakken hiervoor gebruiken. Ook de plakken bacon besmeer je licht met olie. Voilà, de tijm varkenshaas-spies is klaar.

De BBQ

Veel mensen gebruiken tegenwoordig een Weber als BBQ. Let wel, dit is erg moeilijk BBQ’en omdat de Weber voornamelijk bedoeld is voor slowcooking. Toch kun je erg mooi grillen op de weber met vlees dat niet doorbakken hoeft te zijn. Denk aan de biefstuk of de varkenshaas; deze laatste eten mensen vaak gortdroog, maar dat hoeft niet. Vul de helft van de BBQ met kolen, de andere helft behoeft geen kolen. Zorg ervoor dat de onderste opening geheel open is. Wanneer de kolen rood gloeiend zijn leg je de kip boven de kolen en grilt alle kanten zolang dat er een mooi gril rand op zit (ongeveer 4 minuten). Schuif de kip-spiesen nu naar de ruimte waar geen kolen liggen en laat nog een minuut of 5 á 6 garen (deksel op de Weber) met de bovenste opening voor de helft open.

De biefstuk en de varkenshaas mogen korter en hoeven niet gegaard te worden. Dus de biefstuk-spiesen niet meer dan 4 á 5 minuten boven gloeiend hete kolen. Zorg dat alle kanten een mooi grilrandje hebben. De varkenshaas mag zo’n 6 tot 8 minuten boven de kolen liggen. Houd je niet van een rood varkenshaasje, dan leg je deze nog een minuut of 4 op het lege gedeelte van de BBQ. Uiteraard eet je bij mooie shaslick’s veel stokbrood, shaslick-saus en een echte huzarensalade, gewoon omdat het kan 😉

Wijn tip

Naast bier, wat toch een aanzienlijk aantal personen ziet als een echt BBQ-drankje, is wijn natuurlijk ook erg goed te combineren met gegrild vlees. Een mooie droge witte wijn doet het goed bij kip-spiesen terwijl een zware rosé het goed zal doen bij de biefstuk en de varkenshaas. Mocht je toch kiezen voor een wijn die niet terug te vinden is op een camping, kies dan een Bourgogne want die mag licht gekoeld gedronken worden.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer