Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Belgische suikerwafels; de echte Luikse!

Belgische suikerwafels; de enige echte! – Als we in het Belgische landje gaan shoppen wordt je steeds naar kraampjes met die heerlijke geuren van suikerwafels geloodst. Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. Waar een Brusselse wafel rechthoekig is, is een Luikse wafel vaak ruitvormig of ovaal van vorm. Ook is de parelsuiker een belangrijk kenmerk van de Luikse suikerwafel.

Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Er zijn oneindig veel recepten van deze lekkernijen, maar deze geniet nog steeds mijn voorkeur. Gebakken kun je ze perfect te bewaren in een koekentrommel. Ze zijn heerlijk als ze lichtjes worden opgewarmd voor het serveren. Eventueel kun je ze met een beetje warme chocolade bedruipen.

Belgische suikerwafels; dit heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 25 gr suiker
  • 20 gr vanillesuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • 75 gr gist
  • 500 gr parelsuiker , manueel onder te kneden !!!!
  • 500 gr roomboter
  • 750 gr bloem
  • Een snuifje zout

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, eieren en de gist in een mengkom, heb je een deegmachine dan meng je dit met de deeghaak. Anders gebruik je de handmixer met de deeghaken.

Doe de roomboter even in de magnetron om tot het smeerbaar is maar niet gesmolten. Meng dit met rest van de massa. Als laatste doe je er het zout bij. Meng dit nog 5 minuten zodat het een bol vormt.Deze massa uit de mengkom halen en met de hand de parelsuiker erdoorheen mengen. Verdeel nu het deeg  in bolletjes van ongeveer een 75 gr. en leg ze op een plaat. Laat ze onder een handdoek 30 min rusten en rijzen.

Het wafelijzer verwarmen en de bolletjes per 2 bakken. Het deeg hoeft niet lang te bakken op tijd controleren is dus de boodschap. Wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden, zijn ze gaar.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 Reacties
  1. Pierre zegt

    Net gemaakt, maar ze vallen erg tegen. Precies het recept gevolgd. Ze hebben geen veerkracht en zijn dus heel moeilijk in zijn geheel uit het wafelijzer te krijgen. Vallen in stukken uit elkaar. De smaak is ook minder dan de wafels die ik anders maak. Jammer van de ingrediënten.

  2. Pierre zegt

    Wordt de gist nergens in opgelost? Zo droog het meel in? ?

    1. Redactie zegt

      Dat klopt Pierre

  3. Wessel zegt

    Stap voor stap dit recept gevolgd, wafels waren niet te eten. Ik ben absoluut geen keukenprinces, maar de wafels die ik kreeg vielen uit elkaar en smaakte naar aangebrand gist. Wellicht heb ik het verkeerde gist gebruikt oid, maar heb al het beslag weg kunnen gooien. Jammer!

    1. Arianne zegt

      Hallo Wessel,
      Wat spijtig dat deze heerlijke wafels zijn mislukt….
      Ikzelf gebruik steeds verse gist, bij droge gist ligt de verhouding totaal anders.
      Geef zeker de moed niet op
      Groetjes Arianne

  4. Corina zegt

    Kun je me vertellen hoeveel wafels ik hier uit krijg? Volgens mij aardig wat als ik me niet vergis…..

    1. arianne zegt

      Hallo Corina,
      Als ik zo effen reken, zal dat tussen de 20 en 25 stuks zijn.
      Als je de 75 gr neemt per bolletje deeg.
      Bak ze lekker
      Arianne

  5. Ria zegt

    Ik mis de melk in dit recept waar moet ik anders de gist in oplossen?

    1. arianne zegt

      Hallo Ria,
      In deze wafels doe je geen melk, je verwerkt het gewoon zoals vermeld is in het recept.
      Ze lukken perfect zo, ze zijn perfect even houdbaar in een koekentrommel.
      Bak ze lekker
      Arianne

  6. Linda zegt

    Hallo,

    Ik was zoooo lang al opzoek naar het recept van de ECHTE suikerwafel. Alles is heel duidelijk omschreven alleen vroeg ik me alleen nog af of je hier verse gist gebruikt of instant gist. Hoogst waarschijnlijk is het verse gist, gezien de hoeveelheid maar wil het toch voor de zekerheid weten.

    Met vriendelijke groet,

    Linda

    1. Arianne zegt

      Hallo Linda,
      Inderdaad in dit recept heb ik verse gist gebruikt.
      We zijn echt benieuwd naar het resultaat…
      Bak ze lekker .
      Arianne

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.