Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Belgische suikerwafels; de echte Luikse!

Belgische suikerwafels; de enige echte! – Als we in het Belgische landje gaan shoppen wordt je steeds naar kraampjes met die heerlijke geuren van suikerwafels geloodst. Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. Waar een Brusselse wafel rechthoekig is, is een Luikse wafel vaak ruitvormig of ovaal van vorm. Ook is de parelsuiker een belangrijk kenmerk van de Luikse suikerwafel.

Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Er zijn oneindig veel recepten van deze lekkernijen, maar deze geniet nog steeds mijn voorkeur. Gebakken kun je ze perfect te bewaren in een koekentrommel. Ze zijn heerlijk als ze lichtjes worden opgewarmd voor het serveren. Eventueel kun je ze met een beetje warme chocolade bedruipen.

Belgische suikerwafels; dit heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 25 gr suiker
  • 20 gr vanillesuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • 75 gr gist
  • 500 gr parelsuiker , manueel onder te kneden !!!!
  • 500 gr roomboter
  • 750 gr bloem
  • Een snuifje zout

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, eieren en de gist in een mengkom, heb je een deegmachine dan meng je dit met de deeghaak. Anders gebruik je de handmixer met de deeghaken.

Doe de roomboter even in de magnetron om tot het smeerbaar is maar niet gesmolten. Meng dit met rest van de massa. Als laatste doe je er het zout bij. Meng dit nog 5 minuten zodat het een bol vormt.Deze massa uit de mengkom halen en met de hand de parelsuiker erdoorheen mengen. Verdeel nu het deeg  in bolletjes van ongeveer een 75 gr. en leg ze op een plaat. Laat ze onder een handdoek 30 min rusten en rijzen.

Het wafelijzer verwarmen en de bolletjes per 2 bakken. Het deeg hoeft niet lang te bakken op tijd controleren is dus de boodschap. Wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden, zijn ze gaar.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Linda zegt

    Hallo,

    Ik was zoooo lang al opzoek naar het recept van de ECHTE suikerwafel. Alles is heel duidelijk omschreven alleen vroeg ik me alleen nog af of je hier verse gist gebruikt of instant gist. Hoogst waarschijnlijk is het verse gist, gezien de hoeveelheid maar wil het toch voor de zekerheid weten.

    Met vriendelijke groet,

    Linda

    1. Arianne zegt

      Hallo Linda,
      Inderdaad in dit recept heb ik verse gist gebruikt.
      We zijn echt benieuwd naar het resultaat…
      Bak ze lekker .
      Arianne

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.